2009-07-31

Akademiska Lund vill inte ha muslimska studenter



Idag fredag 31 juli 2009 avslöjade SVTs Sydnytt att Lund inte vill husera manliga muslimska studenter. Sveriges största universitet med de mest bildade människorna i landet vill inte se muslimer i sina hem. De vill inte ta emot personer från Mellanöstern som studerar helt gratis på skattebetalarnas bekostnad. Om universitetsfolk inte ens vill se studiemotiverade muslimer i sina hem och där de bor, vem vill då ha de studieomotiverade?


Storstadbor som blir rånade?

Glesbygdsbor som får sina byar förstörda?

Brandmän som får sten kastade på sig?

Ordningspoliser som får glassplitter?

Judar och kristna som blir trakasserade?
Kvinnor som blir våldtagna?

Passpoliser som blir lurade?

Migrationsverket som 95 % ljuger för?

Näringsidkare som blir rånade?



Nej, bara en enda grupp finns kvar. Politiker som förljuget jublar åt deras närvaro.

Eftersom Lunds universitets rektor i TV häromdagen visade upp sin bäddsoffa där han som undantaget är beredd att hyra ut till studenter, kan han väl föregå med gott exempel:

Antingen hyr universitetsrektor Per Eriksson ut sin bäddsoffa åt manliga muslimer, eller så kan svenska folket anta att de samlade vise i Lund säger stopp för muslimer nära inpå oss. Inte på grund av fördomar, utan på grund av den största kunskap och bildning landet kan uppbringa:



"Få politiker vill hjälpa bostadslösa studenter

- muslimska studenter har allra svårast att hitta rum

Publicerad 31 juli 2009 - 15:42
Uppdaterad 31 juli 2009 - 16:00


Utländska manliga studenter har mycket svårt att hitta bostad i Lund, i synnerhet om de är muslimer. Lundaborna vill helst hyra ut rum till svenska, tyska eller kinesiska flickor.
Mest ovilliga att hyra ut till studenter tycks Lunds höga politiker och tjänstemän vara. Av 140 tillfrågade ville bara två hyra ut.

Minst 1000 studenter söker bostad höst i Lund, samtidigt som det finns ytterst få lediga studentrum. Många tvingas leta efter privata rum, men den marknaden är nästan stängd för en del utländska studenter.
- De grupper som är mest impopulära är muslimer, säger Elisabeth Gehrke, vice ordförande i Lunds studentkårer. Människor har förutfattade meningar om studenter från vissa kulturer.
Sebastian Bay som är studentbostadsförmedlare på BoPoolen vid Lunds universitet håller med.

- Vi möter de här synpunkterna varje dag. Framförallt är det studenter från Afrika och Mellanöstern som har svårt att få rum."



Källa, Sveriges Televisions Sydnytt fredag 31 juli 2009:


Se TV-inslaget där flera vid Lunds universitet bekräftar för Sydnytt att muslimer inte är önskvärda i det akademiska Lund eftersom man inte litar på dem:


Sverigedemokrat vill bygga moské på sin tomt



En Sverigedemokrat i Landskrona erbjuds 800 000 dollar för att uppföra en moské på sin tomt:


"Jan Hansveden, politiskt aktiv i Sverigedemokraterna, vill veta hur kommunen ställer sig till ett moskébygge på hans tomt i centrum. Samtidigt har han ansökt om att få riva de nuvarande byggnaderna."

"— Jag har fått en förfrågan om jag vill sälja fastigheten och det rör sig om farligt mycket pengar - någonstans mellan 800 000 och 850 000 dollar. Nu vill jag se hur kommunen ställer sig till ett moskébygge, säger han.

Enligt honom rör det sig om utländska intressenter som han under några år haft relativt täta kontakter med.

Det rör sig om mycket pengar. Hur pass seriösa är de här intressenterna?

— De är väldigt seriösa. Jag har kollat upp dem och där är inga problem.

Vill du att en moské ska byggas i Landskrona?

— Jag? Nej, det skulle inte bli så trevligt. Men i nuläget är det ointressant. Nu vill jag se hur kommunen ställer sig till det hela."


Källa, Helsingborgs Dagblad fredag 31 juli 2009:



"Sverigedemokraternas ordförande Stefan Olsson blev tagen på sängen när han på torsdagen nåddes av beskedet om Jan Hansvedens ansökan om förhandsbesked för moskébygge.

LANDSKRONA.

— Det är väldigt olyckligt att en Sverigedemokrat kan tänka sig något sådant. Det ger inget trovärdigt intryck oavsett vilka pengar det handlar om, säger Stefan Olsson.

Han tycker att det är väldigt märkligt och betonar att ett moskébygge absolut inte är något som Sverigedemokraterna i Landskrona ställer sig bakom. Inte heller det faktum att ansökan om förhandsbeskedet nu ska tas upp och behandlas i byggnadsnämnden."

"— Har han blivit erbjuden sådana belopp rör det sig säkert om intressenter från Saudiarabien eller Mellanöstern. Det är det ofta när det gäller moskébyggen, säger han."


Källa, Helsingborgs Dagblad fredag 31 juli 2009:



Andra nyhetskällor om moskébygget hos Sverigedemokraten i Landskrona 31/7 2009:

3.http://hd.se/skane/2009/07/31/sd-politiker-stoeder-moskebygge/
4.http://www.skd.se/article/20090731/NYHETER/728792842/0/nyheter/*/LANDSKRONA/sd-politiker-stoder-moskbygge

Socialdemokrater i kriminell moské


Uppdatering i ny bloggpost 1/8 2009:
http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2009/08/djavulens-apostel-i-broderskapsrorelsen.html
I
I
När de kristna socialdemokraterna i Broderskapsrörelsen håller sin kongress i moskén i Malmö, vill man åstadkomma två saker:


1) Förnyelse i partiet genom anpassning till islam

2) Vinna valet med hjälp av muslimska väljare



Broderskapsrörelsen blundar helt för att Islamic Center i september 2009 ställs inför tingsrätten för 22 obetalda månadshyror, samt granskas av både Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket för misstänkta oegentligheter.



Två artiklar hittils om kongressen idag 31/7 2009:


"Cecilia Dalman Eek , vice ordförande i Broderskapsrörelsen, kristna socialdemokraters förbund, som inledde sin fyra dagar långa kongress i Malmö med ett samtal mellan kristna och muslimer i Rosengård i går kväll."

"Hur fick ni idén till ett samarbete med andra religioner?

- För ett par år sedan fick vi frågan från en grupp muslimer som ville lära sig av vår erfarenhet av att kombinera tro och ett progressivt förhållningssätt i politiken. När så Lasse Flygare för två år sedan föreslog att vi skulle lägga kongressen i Malmö, ville han visa den rikedom som finns här i Malmö med människor från hela världen som något speciellt med staden. I Islamic Center finns 90 nationaliteter och vi får tillfälle att möta en del av det integrationsarbete som görs här men som sällan uppmärksammas. Vi är ödmjuka inför ett sådant här möte, vi vågar sträcka ut en hand för att höra deras syn på hur det är att leva som troende i Sverige."


Källa, tidningen Dagen fredag 31 juli 2009:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174498



"Under torsdagen inledde Broderskap, de kristna socialdemokraterna, sin kongress i Malmö. 200 personer från hela Sverige samlas för att diskutera politik och ideologi under fyra dagar."Det viktigaste för oss är att lämna vårt bidrag till en förnyelse av partiet", säger Peter Weiderud, Broderskaps ordförande, i en intervju inför kongressen."

"Broderskap tar sikte på en politik bortom budgettak, överskottsmål och kamrerstänkande. Begrepp som solidaritet och jämlikhet levandegörs. Det är värdefullt för hela arbetarrörelsen.

Socialdemokratin vinner inga val genom att bara säga att den är bättre på att hantera statsfinanserna än de borgerliga. Den måste också tydliggöra sina värderingar och grundläggande idéer På den punkten utgör Broderskapsrörelsen en viktig pådrivare och inspirationskälla.."


Källa, Norrländska Socialdemokraten fredag 31 juli 2009:
http://www.nsd.se/opinion/artikel.aspx?ArticleId=4772853



Bloggarna Every Kinda People och Kulturvänster blir pophöger skriver idag 31/7 2009 om den falska integrationen:

http://everykindapeople.blogspot.com/2009/07/logn-och-bedrageri-for-att-fiska-roster.html

http://canuteocean.blogspot.com/2009/07/katten-kring-het-grot.html



Gårdagens rapportering torsdag 30 juli 2009 om kongressen i moskén:

http://www.skd.se/article/20090730/NYHETER/466578850/1057/*/MALMO/broderskapsrorelsen-haller-sin-kongress-i-mosk

http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2009/07/broderskapsrorelsen-hos-islamic-center.html



I Skånska Dagbladets artikel publicerades två bilder som man påstod var från moskén vid Islamic Center där Broderskapsrörelsen höll en del av sin kongress:
I
I
http://sfimg.no.publicus.com/apps/pbcsi.dll/bilde?Avis=SF&Dato=20090730&Kategori=NYHETER&Lopenr=466578850&Ref=AR&Profile=1057&MaxW=468&border=0
I
http://sfimg.no.publicus.com/apps/pbcsi.dll/bilde?Avis=SF&Dato=20090730&Kategori=NYHETER&Lopenr=466578850&Ref=V2&Profile=1057&MaxW=174&MaxH=180&border=0
I
I
Bloggen Muslimska Friskolan kan avslöja att det inte är helt sant, enbart genom att titta på de två bilderna. Väggarna på bilderna är gröna. Moskéns väggar är helt vita och har fönster i markplan. Gymnastiksalens väggar är helt gröna och har fönster endast ovanför huvudnivå. Alltså fick de 200 kongressdeltagarna inte hålla till i moskén eller ens ett sammanträdesrum, utan i gymnastiksalen. Den tillhör den muslimska friskolan Ögårdsskolan som drivs av Islamic Center. Gymnastiksalen ligger i norra delen av komplexet Islamic Center, mittemellan rummet för vidriga omskärelser och själva moskén.

2009-07-30

Broderskapsrörelsen hos Islamic Center



Socialdemokratiska Broderskapsrörelsen har intagit Islamic Centers moské i Malmö för att hålla sin kongress där:



"22:37 MALMÖ

I går inleddes Broderskapsrörelsens kongress i Malmö. Under fyra dagar diskuteras tro och politik över de religiösa gränserna.

Broderskapsrörelsen, Sveriges kristna socialdemokraters förbund bjöd i går in socialdemokrater, kristna så väl som muslimer till dialog om politik och religion. Syftet är att diskutera hur alla som kommer från olika delar av världen och tillhör olika religioner ska bygga ett Sverige där alla trivs."

"Hur kombinerar man då politik och religion?

Adrian Kaba, ordförande i Rosengårds S-förening ser inte att man nödvändigtvis behöver sätta samman sin privata religions-åskådning med politiken.

– Det handlar om att vara politiskt medveten om den religiösa värdegrund man står på. Här enas vi genom politiken oavsett religion, det handlar om solidaritet genom politiken snarare än om religion, säger Adrian Kaba."

"Att kongressen där tro och politik går hand i hand hålls i moskén i Rosengård är en känslig sak. Det finns många motsättningar, inte bara inom socialdemokraterna, utan från andra troende, både muslimer och kristna som inte anser att politik och religion hör i hop.

– Det finns alltid extremister, men de är inte representativa för den här kongressen. Det här är ett första försök att balansera förhållandet mellan de två elementen. Vi vill visa på hur mångfasetterade vi är inom socialdemokratin och att vi är enade oavsett vilken trosuppfattning man identifierar sig med, säger Adrian Kaba."



Källa, Skånska Dagbladet torsdag 30 juli 2009:



Flera gånger tas Palestina upp i programmet:
I
Torsdag 30:e juli:
22.30 Nattbio på temat Palestina
I
Fredag 31:a juli:
13.30 Internationellt seminarium med gäst från Palestina i kongresshallen
I
Källa:
I
I
"Alla frågor om kongressen kan ställas till kongressgeneralen Daniel Carlstedt på förbundsexpeditionen. Du når honom via epost på daniel@broderskap.se eller via telefon 08-545 55 333."
I
Källa:
I
I
I
Bloggen Muslimska Friskolan fick strax innan midnatt tag i kongressgeneral Daniel Carlstedt hos Broderskapsrörelsen. Carlstedt berättar för bloggen att själva kongressen hölls i Rådhuset i Malmö. Därefter gick färden idag 30 juli 2009 vidare till Islamic Center vid Jägersro, säger han. Carlstedt berättar att ett seminarie om religiös tro och de motsättningar som finns idag hölls i den stora moskén. Han berättar vidare för bloggen att idén att hålla ett seminarie i moskén kom från Islamic Center och Broderskapsrörelsen tillsammans. Islamic Center bjöd därefter in Broderskapsrörelsen till sina lokaler.

2009-07-29

Polisiärt slappt mot omskärelser hos Islamic Center



Sveriges mäktigaste barnkirurg pekar i dag ut Islamic Centers moské i Malmö som den farligaste och rättsosäkraste platsen för omskärelser i Sverige:



"Från nästa år kan skånska pojkar omskäras i den vanliga sjukvården. I Skåne är omskärelse, också misslyckad sådan, vanligare än i resten av landet. Men två av tre barnkirurger vägrar utföra ingreppet.

Det visar en enkät som gjorts av Svensk barnkirurgisk förening. Ordföranden, överläkare Gunnar Göthberg, vill förbjuda omskärelse helt och hänvisar till FN:s barnkonvention. – Ingreppet utförs utan barnets medgivande och kan i vissa lägen jämställas både med övergrepp och kvinnlig könsstympning. Lagtexten borde skärpas åt andra hållet, säger Göthberg.

Enligt hans erfarenhet är problemen med misslyckade omskärelser större i Malmöregionen än på andra ställen i landet.

– Kirurgin som utförts på muslimska pojkar i Malmö har skett i anslutning till moskén och på ett sätt som inte varit bra. Det har man hanterat alldeles för slapphänt, både från sjukvårdens sida och rent polisiärt, -säger Gunnar Göthberg."

"Region Skåne inför delvis förändringen för att slippa få ett lagkrav på halsen.

– Vi tycker inte att det är nödvändigt att lagreglera. Vi behöver inte ha lagar på en massa områden, säger Henrik Hammar, (M), regionråd.

Han tycker att erbjudandet är särskilt motiverat i Skåne.

– Vi vet om att vi är ett område där vi har mycket mångkulturell verksamhet, och då vet vi att det här också förekommer mer än på andra ställen, säger han."



Källa, Sydsvenskan onsdag 29 juli 2009:


2009-07-28

Hjärntvättad hos Islamic Center



Idag 28 juli 2009 berättar Lokaltidningen om hur en ung tjej blir hjärntvättad i Islamic Centers moské i Malmö. Hennes pappa är lärare och fast hon bara är 19 år är hon redan bortlovad till en äldre muslimsk man genom bekanta:


Bilder från Islamic Center som förekommer i artikeln där den muslimska flickan indoktrineras:







"MOSKÉBESÖK. Noha El Saadany är fast besluten att följa Koranen till punkt och pricka, en föresats som har medfört en förändrad livsstil de senaste tre åren. Här besöker hon och lillasyster Nada moskén i Malmö."


"LIVSSTIL. Trots Noha El Saadanys ringa ålder, 19 år, är hon övertygad om att hon har valt rätt väg.- Jag blev praktiserande muslim som 16-åring, när jag gick andra året på gymnasiet. Sjalen tog jag på mig för första gången när jag var 13, men under den perioden fattade jag egentligen inte varför jag gjorde det."


"Hur reagerade dina skolkamrater?

- Ibland ryckte de av sjalen som om den vore en mössa eller något. Jag var ju trots allt den enda på skolan med sjal, så de förstod inte riktigt att det var något seriöst."


"Först bodde jag i Linköping och då kände jag inte att det var någon skillnad mellan mig och andra som inte bar sjal. Men efter det att jag flyttade till Malmö för några år sedan har jag verkligen märkt att folk tycker att jag är annorlunda.

- Malmöborna tar alltid för givet att jag inte kan någon svenska och att jag är förtryckt, vilket får dem att tro att de har rätten att behandla mig hur som helst."


"Att bära sjal och lösa kläder, att be fem gånger om dagen, att inte handslagshälsa med det motsatta könet, att inte välja en körskola med bara manliga lärare, att inte sitta för nära en okänd man – inget av detta är uppoffrande för henne. Det är en självklarhet."



Källa, Lokaltidningen Trelleborg tisdag 28 juli 2009:



Islamiska skolan anmäld till Skolverket

Islamiska skolan i Växjö är anmäld till Skolverket. Det är en muslimsk friskola som drivs av moskén i Växjö:


Diarienummer: 2008:02358 (8)

Verk/pr: 52

Registrerat: 2008-06-19

Ärendemening: Anmälan av skolsituation för elever vid Islamiska skolan, Växjö kommun

Avd/Enhet: Enhet för tillsyn

Ärendetyp: Inkommande



Källa, Skolverkets diarium:



Hemsida för Islamiska skolan i Växjö:


2009-07-27

Han ordnar boende åt utländska muslimska studenter



Igår 26 juli 2009 berättade Sveriges Radio Malmö om hur studenter bott månadsvis i moskén hos Islamic Center:





Bloggen Muslimska Friskolan fick idag måndag 27 juli 2009 intervjuer med de ansvariga på Malmö högskola. Therese Kinnberg som intervjuades i radion igår är bostadsadministratör på Malmö högskola:




Hon säger idag 27 juli 2009 till bloggen att frågor om de muslimska studenterna betalade hyra till Islamic Center eller fick vidta någon motprestation eller arbetsinsats för boendet ska besvaras av hennes kollega Jallow Momodou. Han är International Student Advisor vid Malmö högskolas Internationella sekretariatet:



Jallow Momodou, International Student Advisor

Tel 040-665 70 26, mob 0767-865 950


Ansvarsområden: Studiesociala frågor och service till freemovers.

På Internationella sekretariatet måndagar, torsdagar och fredagar.

internationell helpdesk på Studentcentrum måndagar till onsdagar 13-15. Torsdagar på HS mellan 10-12.


Bild på Jallow Momodou:


Källa:



Jallow Momodou säger idag 27 juli 2009 till bloggen Muslimska Friskolan att han känner till radiointervjun med kollegan Therese Kinnberg från igår. Han är bekant med att muslimska studenter fått bo i moskén vid Islamic Center. Bloggen frågar honom då varför de inte slog larm om att boendet i moskén var olagligt för att bygglov för boende saknas?

Momodou svarar att de kanske aldrig bodde i moskén utan bara bad där.

Bloggen påminner och läser upp från radiointervjun att studenterna bodde i moskén i flera månader.

Momodou svarar att de kanske bad i moskén flera månader i rad.

Bloggen påpekar att om de bodde i moskén så har de sovit där varje natt i flera månader.

Momodou säger att de kanske inte sovit i moskén utan bett hela nätterna igenom flera månader i streck.

Bloggen informerar Momodou att moskén låses klockan 24 varje natt. Efter det kommer ingen in i den för att be.

Momodou säger att han personligen besökt Islamic Centers moské blott en gång för länge sedan, så han vet inte när den stänger.

Bloggen säger att det inte är troligt att studenter är uppe mitt i natten i en låst moské och ber hela nätterna igenom för att på dagtid studera heltid på Malmö högskola.

Momodou avslöjar att han själv är muslim. Han påstår sig känna till flera muslimer som ber hela nätterna igenom. Därför menar han att det inte är bevisat att de muslimska studenterna sov och bodde i moskén trots att hans kollega Kinnberg sagt så till radion. Att bo i en moské anser Momodou kan innebära att be i moskén hela nätterna igenom flera månader i streck utan att sova en enda natt där.

Momodou får frågan om han känner till om de muslimska studenterna betalt hyra till moskén eller utfört arbete som betalning för boendet.

Momodou svarar att han inte vet om studenterna bott i moskén eller vistats där alls.

Bloggen påminner honom om att han i början av samtalet sade sig vara bekant med fallet med de muslimska studenterna i moskén.

Momodou svarar att han inte vet något om dem alls. Han vill nu ändra sig till att inte känna till dem längre.

Momodou får då frågan om han känner till andra muslimska studenter som bott i moskén hos Islamic Center.

Momodou frågar tillbaka om det spelar någon roll?

Bloggen svarar ja, att det spelar roll, eftersom det saknas bygglov för boende i moskén.

Momodou svarar att han vet att man inte får bo i moskén.

Bloggen upprepar frågan om han känner till att studenter bott i moskén?

Momodou svarar att han inte minns.

Bloggen undrar vad hans arbetsuppgift är?

Momodou berättar att hans arbete bland annat består i att ta kontakt med olika islamiska föreningar och be dem ordna boende åt muslimska studenter som kommer hit från andra länder. Han är under samtalet mycket misstänksam mot frågor om muslimska studenters boende, trots att det är en av hans arbetsuppgifter som betalas av skattepengar och arbetsuppgifterna är offentlig handling.

Momodou säger att hans kollega Kinnberg gjort fel som hänvisat till honom, eftersom han inte känner till något av det Kinnberg sagt om muslimer i moskén i radion. Han ber bloggen kontakta Kinnberg igen.



Bloggen följer Momodous råd och kontaktar på nytt Kinnberg för andra gången måndag 27 juli 2009.

Kinnberg säger sig andra gången inte ha någon aning om vem som berättat för henne om de muslimska studenterna i moskén. Hon vet varken om det är studenterna själva eller någon kollega. Hon säger att det var ett tag sedan det skedde.

Kinnberg förklarar att om det är någon som känner till om de muslimska studenterna så är det Momodou.

Vidare säger Kinnberg att det inte gör Malmö högskola något om 500 studenter från andra länder är inskrivna vid Malmö högskola som skattebetalarna får finansiera. Hon säger att hennes arbetsuppgift är att hitta boendeformer till så många av dessa som möjligt.

Bloggen frågar henne varför hon ska vara anställd för skattepengar för att få utländska studenter att få bostad , så att fler av dem kan komma hit och kosta skattepengar och försvåra Malmös bostadssituation.

Kinnberg svarar att det tjänar Malmö högskola pengar på för högskolan får betalt av staten för varje student.

Bloggen undrar då var vinsten är när alla studenter inte får arbete och skattebetalarna får betala extrastudenternas studier?

Hon svarar att sådan är utbildningspolitiken och den har regeringen ansvar för.

Bloggen frågar Kinnberg om det egentligen inte är så att både hennes och Momodous arbete som betalas av skattepengar, tär på den svenska samhällsekonomin.

Kinnberg svarar att hon ska locka så många som möjligt till Malmö högskola även om de inte får arbete efteråt och skattebetalarna inte får en krona tillbaka för utgifterna för de utländska studenterna.



Therese Kinnberg är 30 år och har själv fixat sig en lägenhet i Malmö nära den muslimtäta och röda stadsdelen Möllevången:



Jallow Momodou är 32 år och bor i bostadsrätt i Malmö, intill Sveriges muslimtätaste och rödaste stadsdel Rosengård:



Studentboende i moskén



Muslimska studenter bodde i moskén som tillhör Islamic Center i Malmö. Vad betalade de för hyra då och var har de inkomsterna redovisats i moskéns räkenskaper? Har de redovisats alls? För moskén och Islamic Center har inte bygglov för att bedriva någon bostadsverksamhet:


"12:18 söndag 26 juli 2009

Hitta bostad svårt för utländska studenter


Det är extra svårt för utländska studenter att hitta boende när de studerar på Malmö Högskola och Lunds universitet. Det kan bli ännu svårare till hösten då det väntas komma fler utländska studenter till Skåne.


En orsak till att fler söker är att Sverige planerar att avgiftsbelägga utbildningen för utländska studenter från hösten 2011. Malmö Högskola försöker hjälpa studenterna att förstå hur bostadsmarknaden fungerar i Skåne."


"Therese Kinnberg känner inte till någon utländsk student som blivit tvungen att åka hem på grund av bostadsbristen, men hon har däremot haft kontakt med studenter som bott på ett ohållbart sätt.


– Det var ett gäng killar som under ett par månader bodde i moskén som ligger strax utanför Rosengård, det är inte ett hållbart boende, säger Therese Kinnberg."



Källa, Sveriges radio Malmöhus söndag 26 juli 2009:


Lyssna till radioinslaget:


2009-07-22

Kriminellt gäng bakom stenkastning i Rosengård



Medan andra nyhetsmedia idag koncentrerar sig på hur lugnt det blivit i Rosengård med mer polisresurser, väljer SkD och SDS att avslöja att de muslimska kriminella gängen blivit fler:



"I dag har Black Cobras runt 25 medlemmar i framför allt Herrgården. Medlemmarna är mellan 22 och 30 år.
Black Scorpions, som är Black Cobras underhuggare eller hangarounds, har 10 medlemmar i åldrarna 16 till 19 år.


Dessutom har ett nytt gäng, Lion Family, etablerat sig på Rosengård. Enligt Tony Pallon består det nya gänget av ett 25-tal personer som är mellan 24 och 31 år.


Lion Family har dykt upp de senaste månaderna, berättar Tony Pallon.


Polisen vet numera att det kostar runt 5 000 kronor att bli medlem i Black Cobras. Men sedan kostar det mellan 50 000 och 100 000 kronor att gå ut. "Inträdesavgiften" i Black Scorpions är runt 2 000 kronor och därpå får medlemmen betala 100 kronor i veckan. Även Black Scorpions vill ha pengar från en medlem som lämnar gänget.


– Lämnar man gänget utan att betala är det "bad standings" – och det vill ingen hamna i, berättar Tony Pallon.


Gemensamt för alla gängen är att de sysslar med våld, hot och utpressning. Samt förmodligen även narkotikahandel.


Rosengård finns det uppgifter om att Black Cobras ligger bakom stenkastningen. Och att de vill sköta ordningen i området. Klart är att medlemmarna har en hög status bland de yngre i stadsdelen."



Källa, Skånska Dagbladet onsdag 22 juli 2009:



Jämför med andra mediers rapportering 22/7 2009 där en del helt utelämnar det nya kriminella gänget:


TT:
Sydnytt:
Sydsvenskan:
Malmö TT i Svenska Dagbladet:

2009-07-21

KTH trotsar Säpos direktiv att porta iranier



Bloggen Muslimska Friskolan fick för en kvart sedan ett mejl från Kungliga Tekniska Högskolan angående bloggposten:




Mejlet publiceras givetsvis så att KTH får förklara sin syn nedan på iranier och Säpo:



"Ang bloggpost Säpo portar muslimska iranier från svenska högskolor‏
Från:
Robert Lawesson (lawesson@kth.se
)

Skickat:
den 21 juli 2009 17:31:47



Hej!

Iranska studenter stängs inte ute från KTH.

Bakgrunden till den här mediarapporteringen är alltså att den svenska säkerhetspolisen i ett brev uppmärksammat sju särskilt berörda högskolor på den EU-förordning från 2007 som reglerar tekniskt bistånd till Iran.

KTH:s tolkning av EU-direktivet medför ett förbud mot att gentemot Iran bedriva uppdragsutbildning och uppdragsforskning inom vissa ämnesområden, såsom bland annat kärnkemi och reaktorfysik.

Däremot har inte KTH:s tolkning av direktiven föranlett några sanktioner vid antagning till utbildningsprogram och kurser. Medborgarskap beaktas över huvud taget inte vid antagning till utbildning på avancerad nivå.

Över 200 personer med iransk hemadress har i år antagits till mastersprogram på KTH, vilket gör gruppen till den tredje största utländska studerandegruppen på KTH.


Klargör,

Robert Lawesson
Informationsavdelningen
KTH


Muslimska skolelever erkände mordbränder



Fyra muslimer som går i högstadiet och gymnasiet erkände flera mordbränder mot en svensk skrothandel bredvid Rosengård. Ändå friar tingsrätten i Malmö dem. Det rapporterar media och Fria Nyheter idag:


"De fyra ynglingarna erkände att de försökt tända fyr på en skrotfirma i Malmö. Trots detta frias de av Malmö tingsrätt där de åtalats för “försök till grov mordbrand”. Anledningen var att ”deras försök var inte tillräckligt effektivt” enligt Malmö tingsrätt.

De fyra kompisarna Shahenshah, Mohamed, Alija och Rijad, som alla är mellan 15 och 18 år, hävdade under rättegången den 14 juli att “de tvingats sätta fyr på bilskroten av ett kriminellt gäng” som de kommit i bråk med utanför Slagthuset."


"Mellan den 29 mars och den 5 juni i år har vid sju tillfällen fastigheter som ägs av Bo Billgren eller hans företag VTM-RIV AB drabbats av bränder eller händelser som har bedömts som försök att sätta eld på fastigheterna."


"Tingsrättens sammansättning

I rättens avgörande har deltagit hovrättsassessorn Fredrik Forssman samt nämndemännen
Ingegerd Malmström (m), Per Ola Andersson (m) och Berit Garton (spi). Domen var enhällig.

Länkar

Malmö tingsrätt, mål B 5102-09
Sydsvenskan 2009-07-21, Fyra unga frias från anlagd brand
(med läsarkommentarer)
Skånska Dagbladet 2009-07-21, Ynglingar tände på för dåligt – frias





Källa, Fria Nyheter tisdag 21 juli 2009:


I Sydnytt klockan 18.10 tisdag 21 juli 2009 ligger inslaget först:
I
I
I videon syns några av de åtalade muslimerna föras in i säkerhetssalen. De gör ingenting för att skyla sina huvuden som andra misstänkta brukar, trots att Sydnytt filmar dem. Två muslimska kamrater eller släktingar tar efter dem plats i säkerhetssalens åhörarbänk bakom glas i Malmö tingsrätt. Sydnytt har även publicerat text om nyheten, men ännu inte lagt ut inslaget i Svt Play, trots att det var deras huvudnyhet. Kanske för att de inte vill skylta med nationaliteterna:
I

Säpo portar muslimska iranier från svenska högskolor

Uppdatering:
http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2009/07/kth-trotsar-sapos-direktiv-att-porta.html

"Iranier och nordkoreaner är portade från flera utbildningar i Sverige. Det är kurser och program som bland annat handlar om kärnkraft och kärnteknik. Bakgrunden är att FN och EU inte kommer överens med Iran och Nordkorea, och man är rädda för att de ska börja tillverka kärnvapen.


Det här är löjligt , säger en av de två iranier som pluggar på Chalmers i Göteborg och som vill vara anonyma.


Läs mer på › Brunchrapporten !


- Jag blev arg. De här sanktionerna är emot det iranska folket - inte den iranska regeringen.
Det är Säpo som skickat ut ett brev till vissa universitet och högskolor med information om EU-regler. De här reglerna förbjuder att utbildning sprids som kan användas för att bygga kärnvapen i Iran. Efter det har Chalmers bestämt sig för att helt stänga ute iranier, och även nordkoreaner, från vissa utbildningar.


- Det här är löjligt. Allt du lär ut kan användas på ett bra eller dåligt sätt - du kan inte sluta undervisa för det.

Och det är inte bara på Chalmers som det är så här utan flera svenska högskolor och universitet stänger ute personer från de här länderna, till exempel Kungliga Tekniska högskolan, KTH. Men Janne Wallenius som är professor i reaktorfysik där tycker inte att de lär ut något som har med kärnvapen att göra.

- Det vi undervisar om är allmänt känd kunskap, det är inget avancerat. Man skulle kunna googla fram det med lite förkunskaper."


"Anna Sandström, jurist på Högskoleverket ställer sig tveksam till reglerna som hindrar behöriga studenter att komma in på vissa utbildningar, bara på grund av deras nationalitet.
Och Naiti del Sante som är jurist på DO säger att den här behandlingen av studenter från vissa länder skulle kunna bryta mot diskrimineringslagen, speciellt om man kategoriskt portar alla från Iran och Nordkorea - utan individuell prövning."


Källa, Sveriges Radio P3 tisdag 21 juli 2009:


Hör radiointervjun:



"Brunchrapportens granskning visar att flera svenska högskolor systematiskt stänger ute studenter som har ett iranskt medborgarskap, från vissa utbildningar som uppfattas som "känsliga ämnesområden". För när SÄPO skickar brev (pdf) , då är det klart att man gör vad man tror att man förväntas göra.



Källa, SR P3s Brunschrapporten tisdag 21 juli 2009:
I
I
Läs mer om ärendet:
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3182&artikel=2980763


Lyssna till Brunschrapportintervjun:
http://www.sr.se/webbradio/include/player.asp?type=db&Id=1859925&MiniPlayer=False&BroadcastDate=&IsBlock=&preview=0


Säpos brev till svenska högskolor om iranska studenter:
http://www.sr.se/Diverse/AppData/Isidor/files/3182/6745.pdf


Fler artiklar om nyheten 21/7 2009:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3232705.svd
http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/284086-iranier-utesluts-fran-svenska-utbildningar
http://www.metro.se/se/article/tt/2009/07/21/iranierutbildning/index.xml



"– Vi skulle starta en ny utbildning i nukleärteknik och efter att ha pratat med bland annat Säpo fattade vi beslut om att iranier och nordkoreaner inte får gå den, säger Sven Engström, tf rektor på Chalmers."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3232879.svd


"Andra lärosäten som fått brev från Säpo är Luleå tekniska universitet, Lunds universitet, Lunds tekniska högskola, Mälardalens högskola, Uppsala universitet, Linköpings universitet, Kungliga tekniska högskolan."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5541702.ab



TT om nyheten 21/7 2009:

http://www.ystadsallehanda.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090721/TTINRIKES/873846899
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174065
http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=16-AV_ID=934945,00.html?
http://www.barometern.se/nyheter/TT_inrikes/iranier-stangs-ute-fran-hogskolor(1433335).gm
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090721/TTINRIKES/873846899
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?a=507294
http://hd.se/inrikes/2009/07/21/iranier-staengs-ute-fraan/
http://www.bt.se/nyheter/tt_inrikes/iranier-stangs-ute-fran-hogskolor(1433337).gm
http://www.smp.se/nyheter/tt_inrikes/iranier-stangs-ute-fran-hogskolor(1433334).gm
http://trelleborgsallehanda.se/sverige/article512216/Iranier-far-inte-plugga-i-Sverige.html

2009-07-20

Lundaislamologer ska bli europaledande med nya forskningsmiljoner





Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet föreslås ett substantiellt anslag från utbildningsdepartementet. Medlen beviljas en forskningsansökan med namnet The Middle East in the Contemporary World (MECW) och är del av den satsning som regeringen gjort på strategiskt viktiga forskningsområden. Ett anslag kommer att förändra förutsättningarna för Mellanösternstudier såväl vid Lunds universitet som nationellt. Det ger oss en möjlighet att fortsätta Lunds universitets satsning att koordinera, expandera och utveckla Mellanösterninriktad forskning.


Anslaget ger oss även resurser att bli ett europaledande Centrum för Mellanösternstudier - en utveckling vi naturligtvis välkomnar. I relation till islamologi är ansökan viktig eftersom en central del i ansökan utgörs av forskning om nutida islam och muslimer. En aspekt av ansökan som är intressant är tanken att genom de medel som anslås kunna studera “Mellanöstern” i Sverige. Ett annat spännande område är forskning om hur unga generationer muslimer tolkar islam.


I det förstnämnda fallet skulle det kunna vara möjligt att med dessa ekonomiska medel i ryggen göra en grundlig och vetenskapligt kompetent undersökning av hur islam tolkas i till exempel Malmö. I det andra fallet skulle ett projekt vara studiet av unga muslimers islamtolkningar. Ett projekt som kan genomföras tillsammans med universitet i Mellanöstern i syfte att kunna ge en mer heltäckande bild av hur uppfattningar om islam formas i vår samtid av en ny generation aktiva muslimer.


Mer information finns på Vetenskapsrådets hemsida.

[Redaktionen]"


Källa, Islamologi.se lördag 18 juli 2009:



"De 112 ansökningarna har granskats av ledande internationell expertis och 43 föreslås finansiering. En stor del av ansökningar innehåller samarbeten mellan flera lärosäten.

Lunds universitet klarar sig bäst i konkurrensen och förslås få 715 miljoner under en femårsperiod för att bygga upp världsledande forskning inom nio strategiska områden."


Källa,Vetenskapsrådets hemsida 15 juni 2009:



Hemsidan till Centrum för Mellanösternstudier i Lund:


Förskollärare är Sveriges enda kvinnliga imam




"FEMINIST. Suad Mohamed, 40 år, är den första kvinnan i Sverige som officiellt kallar sig för imam. Efter fyra års islamologistudier i Jordanien har hon sedan 2001 verkat som kvinnlig imam.Suad Mohamed leder bara kvinnor i bön och hon är flitigt uppbokad som föreläsare.


Det måste vara kontroversiellt att kalla sig för kvinnlig imam, så varför gör du det?

- Ordet imam betyder ledare för mig. Det handlar om själva ledarskapet och vem som bestämmer. Det blir bara manliga perspektiv med män i ett religiöst ledarskap, därför måste även kvinnorna få vara med vid beslut och få kalla sig imamer."


"- Många som ser mig tror att jag är osjälvständig på grund av klädseln. För mig är friheten inne i huvudet. Och att få studera. I mina studier hittade jag min frihet, möjligheten att utveckla mig och kämpa mot orättvisor."

"Du är emot könsstympning?

- Ja! Islam säger inte att en människa ska skada sig själv och ingen av profetens döttrar omskars. Omskärelse är en kulturell tradition och där jag kommer ifrån tar man bort en bit av klitoris.- Min mamma ville att barnbarnen skulle omskäras men då sa jag nej. Jag är glad att jag har stoppat den traditionen inom vår familj."


Läs mer i Lokaltidningen måndag 20 juli 2009:



"Suad Mohamed är förskollärare, islamolog och Sveriges första kvinnliga imam. Hon tror inte på ett förbud mot att bära slöja eftersom det inte är slöjan som gör kvinnor förtryckta utan människors värderingar. Under MR-dagarna deltar Mohamed i ett seminarium om ”Islam, religiös mångfald och universella rättigheter i multietniska demokratier” (tisdag 13.00-14.30). För mer info: www.mrdagarna.se"


Källa, pressmeddelande från Svenska Helsingforskommittén hösten 2007:


2009-07-19

Spionvärvning på Försvarshögskolan


"Främmande makter kan ha värvat spioner på försvarshögskolan i Stockholm. TV4 Nyheterna kan ikväll avslöja hemligstämplade dokument som visar att Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst, har upptäckt värvningsförsök och larmat högskolans rektor."


"- De senaste året så har vi haft ett antal närmanden och försök till kontakttagningar utav försvarsmaktspersonal från främmande underrättelsetjänst, säger Bengt Sandström, operativ ledare, MUST.


Vid ett möte på Försvarshögskolan den 24 november förra året varnades skolans ledning av den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten för att just detta kan ske. - Spioner kan ju värvas överallt. Även på försvarshögskolan precis som överallt annars. Universitet och högskolor är ju också intressanta ur spionsynpunkt och vi är ju en sådan, säger Försvarshögskoland rektor Mats Eriksson.


"Ett antal kontakttagningar"


Enligt TV4 Nyheternas källor har flera elever på skolan vittnat om att bland annat rysk underrättelsetjänst kontaktat dem. Inom två veckor väntas MUST presentera sin årsrapport och i den slås det fast att utländsk underrättelsetjänst bland annat kontaktat försvarsanställda via olika sociala nätverk på nätet.


- Vi har fått ett antal kontakttagningar mot personal som tjänstgjort och som tjänstgör i våra utlandsinsatser men även här hemmavid. Vilka som ligger bakom de här kontakterna vill jag inte kommentera här i tv, säger Bengt Sandström, operativ ledare MUST."



Källa, TV4 Nyheterna lördag 18 juli 2009:


2009-07-18

Islamisterna hatar Islamic Center

Bildtext:

"Nordeuropas største moske ligger i Malmø. Her gør direktøren, Bejzat Becirov, meget ud af at være en svensk moske for alle - og til fredagsbøn er brandtaler mod USA, Israel og Muhammedtegnerne strengt forbudt. Ligesom imamerne heller ikke blander sig i, hvordan folk skal leve.




Moskeen som islamisterne hader

26-10-2008 kl. 04:00

Af Ulrik Sass



En af Nordeuropas største moskeer ligger i Malmø - her prædiker man integration og raser mod de paraboler, som henter tv fra indvandrernes hjemlande ind i stuen


MALMØ: Er Bejzat Becirov alle politikeres drøm af en muslim - eller er han Pia Kjærsgårds og Dansk Folkepartis mareridt?


Den tætte, sorthårede direktør for Islamic Center er i hvert fald en markant personlighed, hvad der bliver tydeligt, som han viser rundt i sin moske - Skandinaviens første og en af Nordeeuropas største, placeret i udkanten af Rosengården, Malmøs svar på Vollsmose.


- Vi har omkring 100.000 besøgende her om året. Hvis bare de 80.000 har en god oplevelse, vil de måske tænke på en anden måde, næste gang de møder en muslim, og det vil lette integrationen, siger han.


Bejzat Becirov nøjes ikke med at sige det rigtige, han praktiserer det også til stor irritation for Malmøs hardcore islamister - dem, som blander religionen med storpolitik og håndfaste leveregler.
Samtidig arbejder han også hårdt den anden vej i systemet - på at skabe forståelse for islam blandt almindelige svenskere.


En svensk moske


Under Muhammed-krisen stemplede den kendte københavnske imam Abu Laban irriteret Bejzat Becirov og hans moske Islamic Center for "Islam Light".


Her i stormoskeen er der nemlig forbud mod at prædike politik ved fredagsbønnen. Det vil sige, at imamerne ikke kommer med hadske udfald mod USA eller Israel - eller Muhammed-karikaturtegnerne. Og de blander sig heller ikke i, hvordan familierne skal leve - hvad der er tilladt og forbudt i følge koranen.


Alligevel er tilslutningen stigende, og på en typisk fredag kommer der mellem 1000 og 1500.- Der kommer 90 nationaliteter til fredagsbøn her i moskeen. Vi har brugt tid på at få dem integreret som en gruppe - først derfra kunne vi komme videre.- Dem, som kommer her, kan være sorte, gule og hvide, sunni- eller shiamuslimer, men vi er alle en del af det svenske samfund, og derfor snakker vi svensk. Vi er en svensk moske for alle. Og folk, som kommer her, skal være stolte af at være svenske - og muslimer. De skal tænke som svenskere, ikke som i deres hjemlande. Og derfor vil vi ikke forholde os til alt muligt, som folk har taget med sig, siger Bejzat.


Fjende nummer et


Ligesom i Vollsmose er Rosengården også fyldt med parabolmodtagere på altanerne, så beboerne kan følge med i udviklingen i hjemlandet. Men det kæmper Bejzat Becirov hårdt på at få ændret, for han mener, at mange af programmerne er ensidige, hadske og skaber fjendebilleder.


- Parabolerne er integrationens fjende nummer et, siger han.


- Når fjernsynet kører hjemme i stuen hele tiden, så lærer børnene af det had, de ser i tv. Jeg kommer fra Balkan - hele min familie på nær min mor blev dræbt eller henrettet under 2. Verdenskrig, men det hjælper ikke noget at være bitter. Det gør bare, at du har svært ved at bryde dig løs fra det had. Nu lever vi i en ny tid med nye muligheder. Så min største opgave er at bekæmpe parabolerne, og jeg siger igen og igen: Se nu svensk fjernsyn i stedet. Hvis I vil følge med i, hvordan det går med familien i hjemlandet, så brug internettet eller ring på telefonen, siger Bejzat.


- Hvis man hele tiden skal tænke på noget andet, som ligger væk fra ens hverdag, så forstyrrer det. De unge skal lære, at deres far og mor og bedsteforældre kom fra et andet land, men at de selv er svenske. Akkurat som i USA, hvor mange også er indvandrere fra andre lande - og er stolte af deres rødder - men føler sig som amerikanere.


Brandattentater


Langt fra alle bryder sig imidlertid om Bejzats fortolkning af islam. Eller hans moske.


Det vidner de sorte, svedne kanter i et område af moskeen om. De stammer fra et af i alt tre brandattentater. Her er heller ingen minbar- den prædikestol som imamen normalt prædiker fra. Den brændte, da et par molotovcocktails blev kastet gennem en af ruderne.


- Moskeen har været brændt helt ned en gang, og vi havde to brandattentater med kort mellemrum i 2005. Det var hårdt for økonomien - vi har haft skader for 13 millioner kroner, fortæller Bejzat Becirov og peger rundt i moskeen.


- Jeg vil ikke udtale mig om, hvem der kan have gjort det, for der er mange muligheder. Vi må bare videre, siger han.


Forbudt


Islamic Centers modstandere findes både på den aller-yderste højrefløj - og indenfor islam.


Området omkring Rosengården rummer et væld af små "kælder-moskeer", som avisen Sydsvenskan indgående har beskrevet, og her finder man mange arabere, som er imod den svenske form for islam.


Her prædiker blandt andet islamisterne fra Islamisk Kulturforening deres version af "den eneste rette tro", og fredagsbønnen er fyldt med politiske udfald og regler for, hvordan man skal leve:


Piger skal ikke deltage i skolernes svømmeundervisning. Manden er familiens overhoved. Musik, som opmuntrer til seksuel omgang med det andet køn, er haram - uren og forbudt i følge islamisk lov. Det samme gælder studielån, fordi renter er haram. Sex før ægteskabet er forbudt - og det er utænkeligt at en datter gifter sig med en ikke-muslim. USA og Israel fordømmes for at føre krig i Irak og Palæstina.


Her taler skiftende imamer for op til 200 mænd i små kældre - og vil hellere end gerne have en rigtig og større moske for at trække flere til.


Besøg fra Saudi-Arabien


Sydsvenskan kunne således fortælle om et overtagelsesforsøg tilbage i 2000, hvor Bejzat Becirov fik besøg af en flok, som repræsenterede stiftelsen al-Haramain fra SaudiArabien - en stiftelse som islamisterne i Rosengården nikker anerkendende til.


Mændene tilbød Bejzat Becirov fem millioner dollars på en privat bankkonto mod, at de overtog magten og styringen af stormoskeen. Han sagde nej.


Året efter fløj to fly ind i tvillingetårnene i New York, og lederen af besøgsdelegationen blev kort efter opført på både USA's og FN's terrorliste, som financier for al-Qaida.

Ud af enklaven


Bejzat Becirov arbejdede i næsten 20 år på at realisere sin drøm om en moske.


I dag er han noget så modsætningsfyldt som en demokrat, der styrer sit center næsten enerådigt. Det er nødvendigt for ikke at blive kuppet af de grupper, som er imod centerets svenske udlægning af islam.


Han er umiddelbart ikke så bange for parallelsamfundet i Rosengården, for hans erfaring er, at folk kun lever i en enklave for en tid.


- Jeg kom til Sverige, før Rosengården blev bygget. Jeg har set folk komme - og flytte igen. De bor måske højst 10-15 år i en enklave, så søger de væk - flytter efter et arbejde, skifter skole eller noget tredje. Og blander sig så med andre. Det sker, når de har set nok af verden udenfor enklaven og fået styr på det, siger Bejzat med en typisk positiv indstilling.


For ham er koppen halvt fyldt, ikke halv tom."


Artikel från Fyn.dk 26 oktober 2008:


Var tredje friskola i Köpenhamn är muslimsk



"Undersøgelsen fra Dansk Friskoleforening er baseret på data fra Danmarks Statistik om elevernes socioøkonomiske baggrund i både frie grundskoler og folkeskoler. Tallene viser, at især friskolerne og folkeskolerne har en blandet elevsammensætning, mens de øvrige frie grundskoler i højere grad har elever fra mere veluddannede og vellønnede familier.


Kan selv bestemme

I hovestaden er cirka hver tredje friskole en muslimsk friskole med mange forældre uden videregående uddannelse, og på de mange friskoler i landdistrikterne, der ofte er opstået som følge af en lukket folkeskole, går der heller ikke mange børn, der er født med en guldske i munden.

Uddannelsesordfører Christine Antorini (S) mener dog fortsat, at de private skoler udgør et problem. De gør det vanskeligt for kommunerne at lave en samlet skolepolitik, og de kan selv bestemme, hvilke elever de vil have."


Källa, Berlingske Tidende 21 maj 2009:


Fördomar ifrågasattes i moskén



Blekinge läns folkhögskola besökte 30 april 2009 Islamic Centers moské under en religiös resa till Malmö:



"Under resan ut till Islamic center och Moskén som ligger vid Jägersro, guidade Amanda oss och berättade om Malmö. Det var mycket trevligt och informativt samtidigt som det bjöd på mycket skratt.


I Moskén hade vi också en trevlig guide. Vi fick först gå in i olika dörrar beroende på om vi var tjejer eller killar och där ta av oss skorna. Sedan samlades vi i ett förrum där vi fick information om bönetider, olika moskéer, matregler och mycket annat som hör till islam.


Alla lyssnade noga och ställde frågor. Alla tyckte att moskén var väldigt vacker både utanpå och inuti.


"En mosaikklädd vägg visar åt vilket håll Mecka ligger. En speciell tavla visar vid vilka tider det är bönestunder.
Flera besökare kom till moskén och bad medan vi var där. Det gjorde att det blev en speciell stämmning.
Efter besöket i moskén begav vi oss hemåt. Vi var trötta men nöjda efter en dag då fördomar hade ifrågasatts, nya kunskaper hade inhämtats och många skratt hade delats."


Källa:


2009-07-17

Somalias justitieminister avrådde från terrorvärvning i Örebro



Somalias justitieminister vädjade i Örebro till unga muslimer att inte bli terrorister:


"På torsdagen kom Somalias justitieminister till Örebro. Anledningen var att han ville avråda unga män att resa från Sverige till Somalia för att delta i det så kallade heliga kriget.


"Enligt Säpo finns det ett tiotal svenska män som deltar i träningsläger eller våldshandlingar för motståndsrörelsen Shabaab.


Somalias justitieminister Abdirahman Mohamoud Farah gjorde på torsdagen ett stopp i Örebro på sin resa mellan Stockholm och Köpenhamn för att träffa sveriges största kulturförening för somalier.

- Vi är här i Sverige för att ge råd och stöd till somalier och för att tala emot den ideologi som får ungdomar att bekämpa sitt land, berättar han. De tror att man kommer närmare Gud om man handlar rättfärdigt.


Yahaya Hidig är sekreterare vid Örebro moské. Han förklarar de ungas vilja att strida med att de inte vet vad de ger sig in i."


Källa, SVT Tvärsnytt fredag 17 juli 2009:



Se TV-inslaget från Örebro moské. Där samlades barn från muslimska friskolor, så unga som ner till 8-åringar, för att lyssna till Somalias justitieminister:
http://svtplay.se/v/1627699/farligt_att_ga_med_i_shabaabrorelsen


Se Somalias justitieminister intervjuas i Örebro moské:
I
I
I
"I kväll kommer därför landets justieminsiter att möta somaliska familjer i Örebros moské för att informera och varna om läget i landet.



Rebellrörelsen anses av många ha al-Qaida-anknytning och ministern Abdirahman Janaqow menar att det är en fruktansvärd verklighet ungdomarna möter om dom åker ner till kriget.

– Ungdomar rekryteras till något som kallas "heligt krig" som egentligen inte finns, de har fått helt fel bild av vad ett heligt krig är. De åker då tillbaka till ett helvete och förstör för människor som redan har det svårt.


Justitieministern berättar att han åker runt i hela Norden på stormöten för att avråda ungdomarna och deras familjer från Al-Shabaab som den militanta islamistiska organisationen kallas, i hemlandet Somalia rasar striderna ständigt mellan den provisoriska regeringen och rebellerna."


Källa, Sveriges Radio Örebro torsdag 16 juli 2009:


Hör radiointervjun:


Justitieministern intervjuas i Nerikes Allehanda fredag 17 juli 2009:

2009-07-16

Muslim i slöja lärarkandidat i Vellinge



"Jag blir extra nyfiken på 34-åriga Nagam när jag får veta att hon är den första sjalbeklädda lärarkandidaten någonsin som erbjudits praktik på Sundsgymnasiet i Vellinge. Kommunen som uttryckligen säger nej tack till flyktingar och invandrare.


- Jag kände till det och tog kontakt personen som delade ut praktikplatserna så fort det blev klart att jag skulle praktisera i Vellinge. Ett; jag är muslim, två; jag är invandrare och tre; jag bär sjal – det var nog inte särskilt lämpligt att jag skulle vara där. "De gillar ju inte mig" tänkte jag, säger Nagam."


"Nagam vågade och har fullbordat två praktikomgångar på Sundsgymnasiet."

"- Första veckan kände jag mig osäker och lite rädd. Alla tittade på mig, både lärare och elever, och de undrade säkert vad jag gjorde där."


"- Jag jobbar gärna där. På halvtid, så att jag kan fortsätta att studera och senare få en doktorandtjänst. Då hade pappa blivit glad."


"Fyra och ett halvt år senare var hon redo för lärarhögskolan i Malmö."

Källa, Lokaltidningen tisdag 14 juli 2009:


Obama saknar Jakarta där han gick i koranskola



"Ledare 2009-06-14


På baksidan av Barack Obamas bok Min far hade en dröm, är P1:s Kulturnytt citerat: ”Om Obama inte var en senator som vill bli president skulle han klara sig utmärkt som författare”. Det stämmer. Så många andra presidentbiografier har jag inte läst, men en god bok har jag vett att känna igen."


"Barack Obama beskriver sin splittrade bakgrund och sina ansträngningar, sitt grubbel och sin vilsna strävan om att få något grepp om den. Om hur han kämpar för att få ihop sitt kenyanska arv med sin barndom med en vit mamma och vita morföräldrar. Först på Hawaii och sen i Indonesien då hans mamma träffar en ny man. Han går i koranskola, upplever Jakarta med hull och hår, och tillbringar stora delar av sitt efterkommande liv med att längta tillbaka till den staden."



Källa, Blekinge Läns Tidning ledare tisdag 14 juli 2009:


Offerhögtiden mångdubblar besökarna hos Islamic Center



Jan Hjärpe berättar i Dagen att besökarantalet stiger femtonfalt när Offerhögtiden och Ramadan firas i Islamic Centers moské i Malmö:



"- Man väljer förstås en dag som har innebörd, i allmänhet dagar som erinrar om en berättelse och i det här fallet är det berättelsen om kallelsen i grottan, säger Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi.


Det råder oenighet om när Muhammads födelsedag infaller och en del grupper firar den inte alls. Men kallelsen firas den 26-27 i den sjunde månaden.


Huruvida Muhammads Dag i Alingsås blir ett religiöst firande eller en mer informativ tillställning återstår att se.


- Det effektivaste sättet att missionera är att över huvud taget finnas och visa att islam betyder något. Någon missionspredikan blir det nog inte fråga om, men valet av dag är definitivt ingen tillfällighet, säger Jan Hjärpe.


Fest för Ramadan


Senare i höst kommer Alingsås kommun tillsammans med den islamiska föreningen att arrangera en fest för att fira Ramadan. Likt många kristna högtider som advent eller påsk, som för de flesta svenskar förlorat sin religiösa innebörd, är Ramadan för många i första hand en stor festhögtid.


- Många som över huvud taget inte iakttar fastan deltar ändå i festen i anslutning. Avslutningen av Ramadan handlar mycket om godis och mat, säger Jan Hjärpe.


Han nämner Stora Moskén i Malmö som exempel. En vanlig fredag har den cirka 1 000 besökare, men i samband med stora helger som Ramadan eller Offerhögtiden kommer 14 000 -15 000 besökare."



Källa, tidningen Dagen tisdag 14 juli 2009: