2008-03-07

Lena Bååth vill inte ha lärarpraktik i Saudiarabien


I Sydsvenskan 7 februari berättades så här:

"Med på resan finns också Mats Bååths hustru Lena Bååth, som arbetar på Lärarutbildningen i Malmö. Hon ska bland annat besöka utbildningen för kvinnliga lärare i Saudiarabien och undersöka möjligheterna för studenter på lärarutbildningen i Malmö att praktisera i Saudiarabien."


När utbildningschef Mats Bååth och hans fru Lena Bååth kom hem, blev det våldsamma protester för att Lena Bååth genom sin man spred synen att kvinnor inte var förtryckta i Saudiarabien:


Idag säger Lena Bååth att hon inte vill föra fram förslaget inom Lärarhögskolans kansli om en lärarpraktik i Saudiarabien. Hon förklarar att det beror på alla skriverier i tidningarna , som gör att hon backar. Meningen var att lärarkandidaterna från Malmö skulle göra sin praktik på svenska skolan i Riyadh. Alla dessa tankar och kontakter med svenska skolan i Riyadh om lärarpraktik där, har nu avbrutits, meddelar Lena Bååth.


Frågan är vad praktik i svenska skolan i Riyadh skulle lära lärarkandidaterna från Malmö om Saudiarabien? Där går ju bara helsvenska barn till svenska diplomater och affärsmän. Alltså ytterst skötsamma barn som sitter som levande ljus och inte har den saudiska kulturen alls. Det är som att göra praktik på Östermalm, Lidingö, Djursholm eller i Falsterbo. Ingen utmaning alls. Se bara på de helsvenska barnen och de fina lokalerna med svalkande utomhuspool:


Eller så var tanken bara att erbjuda samma typ av lyxsemester för Malmös lärarkandidater som den solresa som Lena Bååth själv åkte på i februari för lärarhögskolans räkning. Om Lena Bååth nu totalt backar om lärarpraktik i Saudiarabien på grund av alla skriverier, varför backar inte hennes man utbildningschef Mats Bååth om saudiresor för skolbarnen på grund av alla tidningsskriverier? Malmö högskolas rektor vill helst hålla sig utanför diskussionen om praktik i Saudiarabien.
I
I
Lena Bååth är enligt Malmö högskolas sida högskoleadjunkt i SO. Hon ska alltså lära ut hur man undervisar i bland annat islam till lärarkandidaterna. Undrar vilken kvinnosyn hos islam hon sprider bland lärarkandidaterna, när hon menar att de saudiska kvinnorna inte är förtryckta, i motsats till FN:s larmrapporter? Det är skrämmande när lärarutbildare förmedlar åsikter som inte står i överensstämmelse med FN:s observationer:


Inga kommentarer: