2008-03-07

Varför intervjuar media inte muslimska friskolor?


"Folkpartiet hänvisar till en doktorsavhandling av Sara Högdin. I den ingår en enkät från fyra grundskolor i en mellansvensk stad, som visar att 27 procent av utlandsfödda flickor inte deltar i idrott eller simning, sexualundervisning och klassresor. Flest, 18 procent, fick inte delta i undervisning i sex och samlevnad. – Hur ofta det beviljas bokförs inte. Det är en stor luftpastej, säger Björklund. Men han hänvisar till att det finns en uppfattning om att undantagen ökat under senare tid och tror att det kan bero på en ökad invandring från Mellanöstern."

Källa, Nerikes Allehanda torsdag 6 mars 2008:


Men om det nu är så att misstanken om undantag från undervisningen i stor utsträckning gäller muslimska flickor från Mellanöstern, varför intervjuar medias tidningar runt om i Sverige inte en enda muslimsk friskola om saken? I stället vänder de sig till kommunala skolor i invandrartäta områden. Värsta exemplet är Sydsvenskan som radar upp intervjuer med kommunala skolor med många muslimer i Malmö, men helt undviker att intervjua någon av stadens tre muslimska friskolor:Likaså intervjuade SVTs Aktuellt i sin nyhetsfördjupning enbart kommunala skolor. Via Eniro nyhetssök får man fram att dagens förslag renderat massvis av intervjuer om hur det ser ut bland muslimer i just tidningars egna läsekretsar. Samtliga intervjuer från Ystad till Haparanda har varit i kommunala skolor.


Många muslimska friskolor är fullständigt uppbyggda och finns till för att tillgodose undantagen i en falsk säkerhet som framförallt drabbar muslimska flickors rätt till utbildning enligt läroplanen. Därför sätter många föräldrar sina barn i dessa muslimska friskolor. Ingen tidning har kommit på idén att intervjua en muslimsk friskola. I stället mobbar media folkpartiet genom att leta upp så många motståndare till förslaget de kan. Men media undviker att leta bevis där de lättast återfinns, i de muslimska friskolorna.


I nyhetsrapporteringen framgick att undantagen även gällde studiebesök. Bloggen Muslimska friskolan kan direkt vittna om många episoder där muslimska föräldrar hindrat sina barn att delta i studiebesök med hänvisning till islam. Då besöker föräldrar lärare på skolan och berättar alla möjliga anledningar till att studiebesöken strider mot islam. Om en lärare står på sig och säger att eleven ska följa med på studiebesöket, så förbjuder föräldrarna sina barn att följa med. Eleverna lyder då sina föräldrar och inte läraren. Dessutom går föräldrarna till skolledningen och framför klagomål på läraren som vill ta eleverna på studiebesök.


En uppmaning till media:
Intervjua muslimska friskolor imorgon istället för att hacka på folkpartiet! Och sluta med att skriva de ledarsidor ni redan påbörjat som nu börjar publiceras på era nätupplagor för att folk ska läsa dem till morgonkaffet! Ni saknar kunskap i ämnet tills ni besökt, arbetat på eller intervjuat muslimska friskolor.


Fler exempel på nya artiklar som helt missat att intervjua muslimska friskolor i frågan:

Inga kommentarer: