2009-01-31

Misslyckas med arabiska eleverTill skillnad från klass 9 A och det stora pusskalaset , så slutar det i katastrof i den frasnka motsvarigheten:"Det är en ny termin och lärarna är spända, det är hårt att undervisa i en invandrartät skola i Paris.

François är en engagerad och vidsynt lärare som vill ge sina elever god inblick i franska språket så att de ska klara av livet efter skolan.

Eleverna talar ett ungdomsspråk utblandat med slang och arabiska ord, lärare en vårdad franska och man inser att hur man talar franska är en större klassmarkör än hur man talar svenska.

Läraren är entusiastisk och välmenande, men framstår snart som en arrogant intellektuell.
Eleverna försöker men förstår inte varför man ska använda uttryck som ”spetsa öronen”. Deras verklighet är helt olik lärarens och det slutar med ett totalt kommunikationssammanbrott.

Läraren lyckas med vissa elever, men misslyckas med andra och han förstår inte riktigt varför, men han känner inte till elevernas kulturella bakgrund och han vet inte hur de lever.
Det får han veta så småningom och då är skadan redan skedd.
"

Källa, Gefle Dagblad lördag 31 januari 2009:
"Men den återspeglar samhället utanför. Här en förort till Paris där afrikanska, asiatiska och arabiska bakgrunder blandas. Det är barn till illegala invandrare, barn som drömmer om att bli fotbollsproffs, barn som blir slagna hemma eller som själva måste ta hand om sina föräldrar.

I den auktoritära franska skolmiljön: fullständigt odrägliga, störiga 14-åringar. Man undrar varför magistern inte exploderar.

Men det gör han alltså inte. Han skriver en bok i stället. Den Oscarsnominerade filmen ”Mellan väggarna” bygger på franskalärare Francois Bégaudeaus upplevelser."


Källa, Arbetarbladet lördag 31 januari 2009:Svenska Dagbladet visar i sin webb-tv en två minuter lång trailer från filmen Mellan väggarna:

Från Svenska Filminstitutet som visar den på bio:

Inga kommentarer: