2009-01-30

Muslimsk friskola åker israelvänligtMuslimer, socialdemokrater och vänsterpartister uppmanar i januari 2009 till bojkott av bussbolaget Veolia Transport AB. Orsaken är att det franska bolaget Veolia kör spårvagn på Västbanken som motståndarna anser Israel ockuperat:"Sveriges muslimska råd och Sveriges unga muslimer protesterar mot att SL, Storstockholms lokaltrafik, kan vara på väg att teckna mångmiljardavtal med ett företag som har intressen på ockuperad mark i Östra Jerusalem.
- Veolia bryter mot folkrätten genom att dess dotterbolag anlitas av Israel för verksamhet på ockuperat område, säger Omar Mustafa från Sveriges unga muslimer, till Dagen."


Källa:"– Avbryt förhandlingarna på en gång! Veolia bygger en spårvagnslinje på ockuperad mark på Västbanken in till Jerusalem, sa Sara Zaujan på protesten som samlade 50 personer utanför landstingshuset där SL-styrelsen samlats för besluta om vem som ska köra tunnelbannan."

Källa:"Ulf Nymark, (DV), vill att Lunds kommun förbereder protester mot det franska transportföretaget Veolia. Orsaken är att Veolia ska driva spårvagnstrafik på ockuperat område på Västbanken."

Källa:

http://www.skanskan.se/article/20090122/NYHETER/126350997/1162/*/*/LUND/politiker-manar-till-protest-mot-veolia"De har genererat sådana konkreta resultat som brutna förbindelser från länder som Venezuela, Bolivia (sade någon att den socialistiska antiimperialismen var död?) och Qatar, en radikalisering av arabvärlden som hotar reaktionära diktatorer, ett jätteuppsving för bojkottrörelsen från Toronto till Stockholm, där Veolia – till Israels stora ilska – nu blivit av med sitt miljardkontrakt."

Källa:

http://www.arbetaren.se/articles/ledare20090127"Flera politiker ville utesluta Veolia från att delta i tunnelbaneupphandlingen i Stockholm. Nu har debatten nått Skåne.

Ulf Nymark i Demokratisk vänster kräver att Lunds kommun protesterar mot Veolias samarbete med Israel och gör strängare etiska överväganden vid upphandlingar."

Källa:"MTR uppger själva att deras bidrag till tunnelbanetrafiken kommer att märkas genom mer punktlighet rörande tider och att företaget ska satsa på mer synlig personal. 3.000 personer som i dag jobbar för Veolia har rätt att övergå till MTR i november.Veolias framtid har varit en kontroversiell fråga sedan det uppdagats att företaget ingår i projekt i Israel som innebär att man ansvarar för transporter genom ockuperad palestinsk mark."


Källa:
Bloggen Muslimska Friskolan kan idag avslöja att en muslimsk friskola i Malmö vårterminen 2009 valt att helt använda bussbolaget Veolia. Varje morgon hämtar Veolia alla Malmö friskolas muslimska skolbarn runtom i Malmö. Främst från Rosengård. På eftermiddagarna kör Veolia hem de muslimska skolbarnen.Malmö friskola använder 5 busstransporter av Veolia varje morgon och 5 tillbaka på eftermiddagen. Malmö friskola saknar tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik, i detta fall skolskjuts. Därför är Malmö friskola hänvisade att anlita ett bussbolag. De har valt Veolia. Nästan alla Malmö friskolas muslimska skolbarn åker skolskjutsen.För att betala Veolia tar Malmö friskola ut en avgift. Den är 200 kronor per elev och termin. Avgiften är tvingande för de som åker skolskjuts. Det betyder att de muslimska föräldrarna betalar Veolia som samtidigt kör spårvagn på den ockuperade Västbanken.Malmö friskola har lagt ut blanketten om transportavtal för eleverna som de muslimska föräldrarna ska skriva under. Men på hemsidan och blanketten berättar de inte att de anlitar Veolia:Hemsida för Malmö friskola i Malmö:


Inga kommentarer: