2009-01-31

Muslimska föräldrar får gratiskurs för att inte slå sina barnI Linköpings motsvarighet till Malmös Rosengård måste kommunen nu betala gratiskurser för skattebetalarnas pengar. till muslimska föräldrar så att de inte ska slå sina barn:


"Föräldrar i Linköping kan välja mellan allt fler gratiskurser som kommunen ordnar om barnuppforstran. I vår hålls en av dem på arabiska.

Lilia Lahmar, kursledare

– Jag träffar föräldrar och barn dagligen och ser att behovet är stort. Föräldrarna behöver verkligen stöd, säger kursledaren Lilia Lahmar.

Lilia Lahmar jobbar dagtid på Nygårdsskolan i Skäggetorp i Linköping. Kvällstid leder hon kommunens kurs i barnuppfostran för arabisktalande föräldrar."


"Men det är inte ovanligt att deltagarna hos Lilia Lahmar känner en stor osäkerhet inför sin föräldraroll i Sverige.

– De vågar inte alltid säga ifrån till sina barn för att de är rädda att staten ska ta barnen ifrån dem för att de sätter gränser."


"Mats Mikiver på utbildningskontoret i Linköping vill gärna att utbildningen i framtiden ska ges på ännu fler språk. För kursen på arabiska är mer än bara stöd i hemmet, tack vare kursledaren, menar han."


"Lilia Lahmar sprider information om kursen på arabiska både muntligen och via kommunens affischer och informationsblad. Allra helst skulle hon vilja att utbildningen var tvåspråkig.

– Det bästa vore att ha blandade grupper men kan föräldrarna inte svenska så satsar vi på de språket de har för att de ska få samma möjligheter som andra föräldrar."


Källa, Sveriges Radio P4 Östergötland fredag 30 januari 2009:


Lyssna till radioinslaget:

Inga kommentarer: