2009-01-28

Sabuni: Malmös muslimska skolor demokratiskt olämpliga


Totalförsvaret forskningsinstitut FOI har de senaste dagarna besökt bloggen Muslimska Friskolan:Nu har de lämnat ifrån sig en rapport om Rosengårds islamiska extremism. Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni berättar ikväll för SvD att problemen ska angripas i de muslimska friskolorna. Hon anklagar Malmös muslimska skolor:"Sabuni vill också förbättra inspektionen av religiösa skolor, med kontrollanter som har kultur- och språkkompetens.

–Jag tror att det pågår väldigt mycket i muslimska skolor i Malmö som är olämpligt ur demokratiskt perspektiv."


Källa, Svenska Dagbladet onsdag 28 januari 2009:"Integrationsministern håller också med om rapportens slutsats att kontrollen av religiösa friskolor bör öka."

Källa, Dagens Samhälle onsdag 28 januari 2009:"Nyamko Sabuni ville inte vid presskonferensen på Rosenbad i dag säga vilka åtgärder regeringen vill sätta in. Först vill hon ta del av utredningens resultat.

– Men jag har länge sagt att kontrollen av de muslimska friskolorna måste stärkas."


Källa, Sydsvenskan onsdag 28 januari 2009:
http://sydsvenskan.se/malmo/article408961/Okad-radikalisering-i-Rosengard.html"Ilmar Reepalu, finanskommunalråd, kommunstyrelsen ordförande (S).

– Rapporten, trettio djupintervjuer, är inte mer än ett fragment av verkligheten. Men vi måste självfallet uppmärksamma det rapporten pekar på. Och ha klart för oss bakgrunden, den extrema trångboddheten, ebo-systemet.

Skolverket måste i sin tur grans-ka de religiösa friskolorna ingående, se till så att de följer skollagen och inte, för att ta ett exempel, blir till koranskolor."


Källa, Sydsvenskan onsdag 28 januari 2009:
http://sydsvenskan.se/malmo/article409130/Ofta-gar-jag-hem-ensam-klockan-elva-pa-kvallarna.htmlPressmeddelande om rapporten 28/1 2009:
Rapporten orsakar nu politisk strid:


"Kalle Larsson: Sabuni förtalar Rosengård

2009-01-28 16:17

Regeringen har idag presenterat en rapport om radikalisering i Rosengård som Försvarshögskolan tagit fram. Vänsterpartiet är mycket kritiskt till regeringens utgångspunkter.

- Som man ropar får man svar, säger Kalle Larsson, Vänsterpartiet. Det finns problem i Rosengård så väl som på andra platser i Sverige. Men Sabuni skuldbelägger alla invandrare genom kraftiga överdrifter och misstänkliggöranden av hela befolkningen i Rosengård. Det är rent förtal.

- Sabuni säger inte ett ord om de reformer som är nödvändiga för ge alla människor rätt till arbete, bostad och de livsmöjligheter som alla borde ha rätt till."


Källa, pressmeddelande från Vänsterpartiet 28/1 2009:

Inga kommentarer: