2009-01-23

Vänsterordförande i bråk med gatukonstnären Dan ParkI Malmö försvarar vänsterpartiet inte Palestina i konflikten i Gaza. Malmös vänsterpartister försvarar judarna och Israel. Bloggen Muslimska Friskolan har flera gånger träffat Morgan Svensson som är ordförande för vänsterpartiet i Malmö. Idag släpper han detta pressmeddelande:"Vi tar avstånd från rasism - även när den kallas konst!


[2009-01-23] Vänsterpartiet fördömer det antisemitiska dådet mot judiska församlingen vid Föreningsgatan, då någon hade placerat ett hakkors och en burk märkt "cyklon B" utanför. Media spekulerade över kopplingar till Israels bombning av Gaza, men nu har Dan Park trätt fram och erkänt det osmakliga dådet och vill se det som konst.


- Vi förstår att föremålen som Dan Park placerat vid judiska församlingen i Malmö upplevs som ytterst provocerande av judar, och vänsterpartiet tar bestämt avstånd ifrån denna typ av rasistiska yttringar, säger Morgan Svensson, ordförande i vänsterpartiet Malmö.


På samma sätt som Lars Vilks, genom sina rondellhundar, anspelade på islamofobiskaföreställningar, flörtar Dan Park genom sina sensationssökande föremål med antisemitiska åsikter.


- Konstnärer ska inte undslippa kritisk granskning bara för att deras verk kallas konst. Konst är politik och konstnärer har därför även ett politiskt ansvar för sina verk, säger Morgan Svensson. Vänsterpartiet har en lång historia av att bekämpa och ta avstånd ifrån alla former av rasism, inklusive antisemitism.


- Vänsterpartiet anser att den israeliska statens agerande i Palestina måste kritiseras hårt och bestämt, men utan antisemitiska inslag, säger Morgan Svensson. Dan Park är sedan tidigare känd för andra högerextrema manifestationer, tex under valet 2006 då han skyltade om socialdemokraternas affischer med Auschwitz-tågvagnar och klottrade ner Vänsterpartiets valtavlor med ”landsförrädare”. Även då gick han och gick ut och erkände sin vandalisering och ville se det som konst.


För mer information kontakta: Morgan Svensson 0708-161 702"


Källa, pressmeddelande från vänsterpartiet i Malmö fredag 23 januari 2009:

http://www2.vansterpartiet.se/malmo/art_detalj.asp?ID=720Lokaltidningen är först ut med att göra artikel 23 januari 2009 av pressmeddelandet:


Helsingborgs Dagblad anger källan som TT-artikel 21 januari 2009:
http://hd.se/skane/2009/01/23/rasism-inte-konst/Lokaltidningens artikel är egentligen ett TT-meddelande. Det anges inte efter artikeln, men syns i webbadressen. TT i Malmö berättar för bloggen Muslimska Friskolan att man valt att gå ut med vänsterpartiets pressmeddelande som en TT-artikel av flera skäl.


TT påpekar att det är ovanligt att ett parti gör ett pressmeddelande som vänder sig mot en konstnär.

TT anser vidare att avslöjandet tidigare i veckan att Dan Park låg bakom provokationen är värt att lyftas fram.

TT hoppas att avslöjandet ska leda till en polisanmälan mot Dan Park.

TT anser att Lokaltidningen borde angett TT som källa för sin artikel.

TT anser att det är ett fruktansvärt dåd mot judar i Malmö som skrämts upp.

TT tycker det är intressant med kopplingarna till Lars Vilks om var konstens gränser går.Det var Sydsvenskans malmöredaktion med dess chef Lotta Satz som valde att ge uppmärksamhet år gatukonstnären Dan Park 20 januari 2009:
http://sydsvenskan.se/malmo/article407257/Provokation-bakom-hakkors-vid-judiska-forsamlingen.htmlSydnytt läste upp nyheten i sin sändning 21 januari 2009:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33782&a=1412872&from=rssPå sin blogg 21/1 2009 stödjer gatukonstnären Dan Park Israel genom att köpa grapefrukt från Israel:
http://lidlday.blogspot.com/2009/01/bra-pris-p-grape-bde-rda-och-vita.htmlDan Park kommenterar själv uppståndelsen 21/1 2009 i en bloggpost där han använder Sydsvenskans bilder av hans verk:
http://lidlday.blogspot.com/2009/01/fick-ett-fanmail-idag-from-antidanlive.html

Inga kommentarer: