2009-07-03

Nordiskt islamistråd bjöd in terrorist



"Det var oklart när Xasaan Xuseen, som av kritiker beskrivs som en andlig ledare för den somaliska rebellgruppen al-Shabaab, skulle dyka upp när den muslimska konferensen i moskén i Bellevue inleddes i går.


- Tidigast i morgon (läs fredag) eller i övermorgon. Det har varit problem med flyget, säger Yusuf Abdulkadir, ordförande i föreningen Islamiska Sunnicentret Trossamfund (ISC) som driver moskén."


"Ledningen för ISC valde först att inte kommentera uppgifterna - men nu bestrids de av representanter för konferensen.


- Vi förstår inte att man kopplar honom till en terrorstämplad grupp. Vi skulle inte bjuda hit honom då. Det är helt ofattbart, säger Mahamud Hassan, talesman för konferensen.


Hans kollega Ahmed Warfa är inne på samma linje.


- Det är grundlöst. Han har aldrig uttalat sig om våld. Han är inte här för att samla in pengar.


De båda talesmännen betonar dock att Xasaan Xuseen inte bjudits in av ISC i Bellevue, utan av ett nordiskt konferensråd med flera representanter från vart och ett av de nordiska länderna, Island undantaget. Där har ISC en röst.


- Konferensrådet ansåg honom nog vara en bra föreläsare. Han kommer att prata om islam och fred, det är ämnet för årets konferens, säger Ahmed Warfa.


De två talesmännen säger att Xuseens eventuella koppling till al-Shabaab är smutskastning från politiska meningsmotståndare, som medvetet knyter honom till en terror-stämplad organisation eftersom de vet att det väcker uppmärksamhet i västvärlden.


- Svenska folket ska veta att vi inte är här för att ta hit radikala föreläsare, säger Mahamud Hassan."



Källa, Göteborgsposten fredag 3 juli 2009:




Läs även:


TV4 Nyhetskanalen torsdag 2 juli 2009:


TV-intervju med Bellevuemoskén:


Inga kommentarer: