2009-07-19

Spionvärvning på Försvarshögskolan


"Främmande makter kan ha värvat spioner på försvarshögskolan i Stockholm. TV4 Nyheterna kan ikväll avslöja hemligstämplade dokument som visar att Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst, har upptäckt värvningsförsök och larmat högskolans rektor."


"- De senaste året så har vi haft ett antal närmanden och försök till kontakttagningar utav försvarsmaktspersonal från främmande underrättelsetjänst, säger Bengt Sandström, operativ ledare, MUST.


Vid ett möte på Försvarshögskolan den 24 november förra året varnades skolans ledning av den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten för att just detta kan ske. - Spioner kan ju värvas överallt. Även på försvarshögskolan precis som överallt annars. Universitet och högskolor är ju också intressanta ur spionsynpunkt och vi är ju en sådan, säger Försvarshögskoland rektor Mats Eriksson.


"Ett antal kontakttagningar"


Enligt TV4 Nyheternas källor har flera elever på skolan vittnat om att bland annat rysk underrättelsetjänst kontaktat dem. Inom två veckor väntas MUST presentera sin årsrapport och i den slås det fast att utländsk underrättelsetjänst bland annat kontaktat försvarsanställda via olika sociala nätverk på nätet.


- Vi har fått ett antal kontakttagningar mot personal som tjänstgjort och som tjänstgör i våra utlandsinsatser men även här hemmavid. Vilka som ligger bakom de här kontakterna vill jag inte kommentera här i tv, säger Bengt Sandström, operativ ledare MUST."Källa, TV4 Nyheterna lördag 18 juli 2009:


Inga kommentarer: