2009-07-02

Terrorist värvar ungdomar i Bellevuemoskén"Ungdomarna i lokalen uttalar sig rätt försiktigt om Xasaan Xuseen, som bjudits in för att tala på konferensen som börjar i moskéns lokaler i dag, torsdag. De äldre har desto mer att säga:
I
I
- Han kallar hem somalier för att kriga, säger Yoonis Hassan. Folk är oroliga här, framförallt föräldrar.
I
I
De flesta som GP talar med i lokalen vill vara anonyma. Alla är i princip övertygade om att Xasaan Xuseen bara kommer till Göteborg av två skäl: att samla in pengar till al-Shabaab och rekrytera ungdomar till gruppens verksamhet."
I
I
Källa, Göteborgsposten 2 juli 2009:
I
I
I
"Terroristutpekad talar i Göteborg


En utpekad ledare för en av USA terrorstämplad islamistisk organisation är på väg till Göteborg. Han har bjudits in av samfundet som driver moskén i Bellevue för att tala på konferensen som inleds där i dag, torsdag.

LÄS OCKSÅ:
"Han kallar hem somalier för att kriga"

Mannen heter Xasaan Xuseen och beskrivs av kritiker som en andlig ledare för den somaliska rebellgruppen al-Shabaab, en grupp som terrorstämplades av USA:s utrikesdepartement i februari förra året. Den har öppet tagit ansvar för flera terrorattentat i Somalia de senaste åren, varav en stor del varit självmordsattacker.


- Det är en milis som har en extremt radikal islamistisk hållning, i riktning mot al-Qaida, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan.


Bakom Xasaan Xuseens inbjudan till den muslimska konferensen - som startar i dag och pågår till och med söndag - står föreningen Islamiska Sunnicentret Trossamfund (ISC) som driver Bellevuemoskén.


Uppgiften har nått Säpo


Uppgifterna om den utpekade al-Shabaab-ledarens ankomst till Göteborg har även nått Säkerhetspolisen (Säpo), vilket bekräftas av Malena Rembe, chefanalytiker på Säpos kontraterrorismenhet.


- Det är inte särskilt vanligt att personer kommer hit från andra länder och sprider den här typen av våldsbejakande ideologi inför öppen publik, säger Malena Rembe och fortsätter:


- Utifrån den informationen vi har så har vi förstått att det här är en person som är ytterst kontroversiell, i synnerhet bland somaliasvenskar."


"Vad betyder det om en andlig ledare för rörelsen kommer för att tala i Sverige?


- Det är ingen överdrift att säga att om de är här så betyder det något speciellt, säger Magnus Ranstorp.


De representanter för Islamiska Sunnicentret Trossamfund som GP talat med har inte velat kommentera inbjudan av Xasaan Xuseen."Källa, Göteborgsposten torsdag 2 juli 2009:


Ekot har intervjuat SÄPO som uttalar sig såhär i radion:
"Enligt Malena Rembe är idag ett tiotal svenskar organiserade i rörelsen i Somalia. Säpo vill inte uttala sig alls om mannen eller vilka åtgärder de tänker vidta om han befinner sig i Sverige, men hon säger att ett tal av en fundamentalistisk ledare kan få konsekvenser.


– Om ett radikalt våldsbejakande budskap förs ut så kan det bidra till rekrytering, mobilisering och faktiskt till våldsanvändning, säger Malena Rembe."


Källa, Sveriges Radio Ekot torsdag 2 juli 2009:
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2943317


Hör radiointervjun:
http://www.sr.se/webbradio/include/player.asp?type=db&Id=1829557&MiniPlayer=False&BroadcastDate=&IsBlock=&preview=0"12:35 torsdag 2 juli 2009

"Han har aldrig förespråkat våld"

Talespersoner för islamkonferensen i Göteborg tillbakavisar uppgifterna om att en av de inbjudna talarna, som är ledare för den islamistiska organisationen al-Shabaab, skulle förespråka våldsanvändning i någon form."
:

Talespersoner för islamkonferensen tillbakavisar uppgifter om våldsförespråkande
Terrorstämplad ledare talar i Göteborg

Källa: Ekot 2 juli 2009:
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2943367

Hör intervjun:
http://www.sr.se/webbradio/include/player.asp?type=db&Id=1829533&MiniPlayer=False&BroadcastDate=&IsBlock=&preview=0


Svenska Utrikesdepartementet sägs i andra intervjun ha hindrat terroristledaren att komma hit idag torsdag, genom att förvägra honom visum. I första radiointervjun säger svenska ambassaden i Nairobi att terroristen inte har sökt visum där och inte hade erhållit något sådant om han sökt. Men han kan ha sökt och erhållit visum i något annat Schengenland. Somalierna som intervjuas säger att han inte är i Sverige nu, men att han fått visum.


Inga kommentarer: