2010-08-07

Livsfarliga skolbussar på muslimska friskolorKommunala skolor ställer allt högre krav på skolbussarnas säkerhet. Men på muslimska friskolor görs stora vinster åt de muslimska ägarna på att eleverna skjutsas runt i skrotiga uttjänsta bussar som inte uppfyller några säkerhetskrav. Skolinspektionen, Vägverket, Polisen samt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) avsäger sig samtliga ansvaret för de muslimska friskolornas livsfarliga skolbussar, som bussbranschens tidning avslöjar:


"I ett avslöjande reportage berättar vi om hur en friskola i Stockholm delar ut miljoner till ägarna, samtidigt som man skjutsar sina elever i bussar som ingen kommunal skola skulle acceptera – och om hur myndigheterna bollar runt problemet utan att ingripa."

"På ledarplats tar vi upp de skandalösa skolbussarna som vissa friskolor använder, liksom frågan om bussföretagens samhällsansvar."


Källa, Busstidningen 11 november 2009:"Bussar som saknar säkerhetsbälten, har stänkskärmar som sitter fast med buntband, trasiga eller obefintliga stolsdynor, brandsläckare som inte kontrolleras, eftersatt underhåll och som dessutom är mer än 20 år gamla. Så ser skolskjutsarna ut på vissa friskolor, samtidigt som ägarna tar ut miljonbelopp i vinst."

"En av dessa skolor är Alzahraa Idealiska Akademi AB/Bergholmsskolan i Bagarmossen i södra Stockholm. Skolan hämtar sina elever från hela Storstockholm, och eleverna tvingas att åka till och från skolan i skrotfärdiga bussar. En del av dessa är skyltade som om de tillhör Swebus eller Skånetrafiken.

– Bussarna är billiga och går igenom besiktningen, säger skolans rektor Leif Larsson.

Fler frågor om säkerheten i skolskjutsarna säger han sig inte ha tid att svara på.

Vittnen talar om skolskjutsförare som fått åka färdtjänst till den skolbuss som de kör och om fall där bussar som kört skolbarn ena dagen har fått bogseras med bärgningsbil från besiktningen nästa dag."


Källa, Busstidningen 13 november 2009:"En av Alzahraa Idealiska Akademi AB/Bergholmsskolans skolbussar. Den här bussen är 20 år och har för många år sedan kört åt Jönköpings Länstrafik. Nu är den inne på sin elfte ägare":Hemsida för Alzahraa idealiska akademi / Bergholmsskolan:


Ägare av skolan är Mushtak Abrahim Abdul Baki som ägde en lyxvilla för 20 miljoner kronor:

"Säkerhetsbälten och brandsläckare i motorrummet (där de flesta brandbränder börjar) är inte att tänka på. Eleverna får vara glada om det finns en stolsdyna att sitta på, om förarens backspegel inte ramlar av under färd och att de buntband som används för att hålla ihop bussen inte brister.

Men för friskolan lönar det sig. Åtminstone tills första katastrofen inträffar."

"Rektor Leif LarssonAlzahraa idealiska akademi "har inte tid" att prata om problemet."


Källa, ledarsidan Ingång Fram på sidan 4 i Busstidningen nummer 9 år 2009:


"Vi har tittat på en friskola, Alzahraa idealiska akademi AB/Bergholmsskolan i Stockholm. Skolan gör miljonvinster samtidigt som eleverna skjutsas i rishögar."

"På friskolan Alzahraa idealiska akademi AB/ Bergholmsskolan i Bagarmossen utanför Stockholm, går elever från olika delar av Storstockholm.

Varje morgon hämtas de med buss och körs hem igen på eftermiddagen. Resan till skolan är ofta flera mil.

Fordonen som används har 17 till 20 år på nacken, och enligt säkra källor förekommer det löst hängande backspeglar, stänkskärmar som har bundits fast med buntband, och defrosters och hastighetsmätare som inte fungerar.

Om brandsläckare överhuvudtaget finns har de inte setts över på flera år, och givetvis saknas brandsläckare i motorrummen, trots att det är där som de flesta brandbränder startar.

Trasiga eller saknade stolsdynor är andra exempel, och självklart har bussarna heller inte några bälten.

Extra bromskontroller förekommer inte."

"Vid åtminstone ett känt tillfälle har till och med en av bussarna kört massor av barn ena dagen för att nästa dag komma tillbaka från besiktningen med bärgningsbil.

Alla bussar är besiktigade men däremellan sker enligt vittnen inga reparationer av saker som går sönder."

"Enligt personer med insyn i verksamheten har en förare vid flera tillfällen varit i sådant skick att han har behövt åkt färdtjänst till jobbet."

"Bland annat står det att det är förbjudet att springa omkring inne i bussen och att de måste sitta kvar på sina platser under hela resan.

Men enligt vårkälla far ungarna runt som jojo-ar och är så bråkiga att det numera måste följa med en vakt i varje buss."

"Vid några tillfällen har personal på Alzahraa idealiska akademi försökt uppmärksamma polisen på de undermåliga fordonen. Men det hela har nonchalerats från polisens sida"

"Ägarna har under de senaste fem åren fått 5,2 miljoner kr i aktieutdelning."

"Skolans enda ordinarie styrelseledamot är Mushtak Abrahim Abdul Baki."

"Eleverna, främst muslimska barn, kommer från hela Storstockholm."Även den muslimska friskolan Al-Maarif i Helsingborg pekas ut i samma artikel.

Hemsida Al-Maarif Tvåspråksskola i Helsingborg med arabiska som huvudinriktning:


"Dagligen ser han en tolvmetersbuss i Helsingborg som är minst 20 år gammal och som kör för en friskola i staden.

- Sådana här bussar får köra väldiga omvägar för att undvika miljözonen i centrum, det blir väldigt krängliga transportvägar."Bläddra fram till artikeln på sidorna 16 -19 och beskåda bildbevisen på skolbussarna i nummer 9 år 2009 hos Busstidningen:Leif Larsson har sökt sig bort från skolan till en tjänst på en annan skola. Han ville inte stanna kvar som rektor för Alzahraa idealiska akademi. Skolans nya rektor från läsåret 2010 heter Semira BenChikah och saknar rektorsexamen:


"Senaste nytt:

BUSSARNA:

Det är många föräldrar som ringer mig och undrar om bussarna. Jag vill därför informera er om att den 13 augusti kommer jag sitta i möte med chaufförerna och lägga upp turlista för nästa läsår."

"Det går också bra att mejla till mig, så ska jag svara så snart jag kan
semirabenchikah@gmail.com

Ha en härlig sommar!
mvh
Semira"


Källa, hemsidan för Alzahraa idealiska akademi augusti 2010:
Semira Ben Chikah Kerkeni bor i Skärholmen:


Alzahraa Idealiska Akademi/
Bergholmsskolan
Bergsrådsvägen 3
128 42 BAGARMOSSEN
EXPEDITIONEN: 08-646 39 14
FAX: 08-646 39 20
E-POST:
alzahraa@hotmail.com


Inga kommentarer: