2010-09-08

SVT på plats vid Islamic Center


Idag onsdag 8 september 2010 satte Sveriges Television upp sin utrustning vid den stora moskén i Malmö. I morgon bitti ska morgonbönen som avslutar ramadan filmas och därför måste all utrustning vara på plats redan idag. En månads förberedelse har projektet tagit i anspråk. Måndag 13 september 2010 sänds Eid-al-fitr klockan 16.35 i TV2 från Islamic Center.


Producent för programmet är Janne Pettersson från religionsredaktionen på SVT i Umeå:

090-175061
070-8358813


Programchef för SVT Umeå är Bengt Strömbo:

090-175195


Janne Pettersson har vänt sig till sin chef Bengt Strömbo för att fråga om det är lämpligt att sända Eid-al-fitr från Islamic Center, när moskén varit inblandad i ekonomiska oegentligheter. Moskéns VD är dömd för bokföringsbrott i Malmö tingsrätt, årsredovisningslagen har moskén brutit mot fem år i rad och moskén fälldes även i förvaltningsrätten i en tvist med Skattemyndigheten.


Bengt Strömbo meddelade Janne Pettersson att vad Bejzat Becirov dömts för är ointressant för Sveriges Televisions tittare. TV ska endast sända bönen och festen. Något annat ska tittarna inte få veta.


Bengt Strömbo ska däremot överväga om det är emot SVTs regler att sända programmet från brottsplatsen Islamic Center.


Den som vill framföra synpunkter ska göra det till Bengt Strömbo, eftersom han beslutat sända från brottplatsen Islamic Center, trots att redaktionen är medveten om moskéns lagbrott.


Den som inte vill ringa, kan ju alltid ta sig till moskén och på plats framföra protester mot att public service använder en olämplig sändningsplats.


Inga kommentarer: