2013-02-25

Islamic Center bjuder in Lars Vilks


Bloggen Muslimska Friskolan gav spridning till TV4s scoop enligt följande redogörelse, om att en moské för första gången i världshistorien bjuder in Lars Vilks. Bloggen Muslimska Friskolan tog en TV-snutt som ingen tidning sett och gjorde det till en världsnyhet.


Uppdatering klockan 12.28 den 26/2 2013:

På en direkt begäran från bloggen Muslimska Friskolan, har TV4 tisdag 26/2 lagt ut filmklippet med Becirov och texten där han bjuder in Vilks till Islamic Center:

"Konstnären Lars Vilks tackade sent igår kväll ja till en inbjudan om att besöka moskén i Malmö. Inbjudan kom efter att Dialogforum, där bland annat representanter från Islamic center, kommunen och polisen ingår, sammanträtt med anledning av Vilks planerade sommarutställning på ett galleri i Malmö. Vilks skriver i sin blogg att han hoppas att det kan leda till att saken avdramatiseras. Här kan du se själva inbjudanfrån Islamic Center.
 
I TV4 Play fr.o.m: idag 12:00"
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-malm%C3%B6?video_id=2286178

Skrolla ner här för att se:
http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/h%C3%A4r-bjuder-islamic-center-in-lars-vilks-2286178


I kvällens (25/2) TV4 Nyheterna lokalt från Malmö intervjuades Islamic Centers VD Bejzat Becirov. Efter mötet med Dialogforum idag måndag 25 februari 2013 tar Malmös stora moské ett unikt grepp. Becirov sa i de lokala nyheterna klockan 19.15, att han bjuder in Lars Vilks till Malmömoskén. Becirov utlovar en lugn tillställning utan våld. Syftet med inbjudan är att Lars Vilks ska be muslimerna om ursäkt för rondellhunden. Det är Dialogforum tillsammans med polisen, säkerhetstjänst, Malmös muslimska organisationer samt Malmös kommunledning som tagit fram förslaget att låta Vilks besöka moskén.

Se nyhetssändningen i TV 4 Play från 19.15 måndag 25 februari 2013:

http://www.tv4play.se/program/nyheterna-malm%C3%B6?video_id=2285663


Nyhetsbyrån TT säger i kväll i en kommentar till bloggen Muslimska Friskolan, att de ska ta del av TV4 Malmös nyhetsinslag om Becirov, eftersom nyhetsbyrån själv missat denna information. Likaså säger Sydsvenskan till bloggen Muslimska Friskolan, att de ska kontakta Becirov. Detta med anledning av det världsunika erbjudandet, att en moské bjuder in Lars Vilks. Vi får hoppas att media gör allvar av saken att publicera i text det som bloggen Muslimska Friskolan varit först om att skriva. Bloggen tog kontakt med TV 4 Skåne för att be dem skriva ut sitt scoop i textform. Reportern svarade att de jobbar på saken. TV 4 Malmö kommer att skriva ut nyheten på sin facebooksida.


Bloggen har även kontaktat SVT Sydnytt samt SVT Aktuellt. Aktuellts redaktion ska kontakta Sydnytt för att höra hur de ska agera. Tidningen Expressen nappade direkt på nyhetstipset. Likaså Skånska Dagbladet, Metro och tidningen City fann tipset vara av stort värde. Aftonbladet benämnde nyheten ett utmärkt tips. Sveriges Radio Ekot ska försöka leta upp TV4 Malmö-sändningen och bese Becirovs inbjudan.


Helsingborgs Dagblad är först ut att ha hittat in på bloggen Muslimska Friskolans text och ska undersöka nyheten i morgon. Dagens Nyheter hakade på och därefter Sydsvenskan:

muslimskafriskolan.blogspot.se*2013-02-25 21:30Helsingborgs Dagblad AB
muslimskafriskolan.blogspot.se*2013-02-25 21:30Helsingborgs Dagblad AB

muslimskafriskolan.blogspot.se*2013-02-25 22:04Dagens Nyheter AB
muslimskafriskolan.blogspot.se*2013-02-25 22:04Dagens Nyheter AB
muslimskafriskolan.blogspot.se*2013-02-25 22:01Dagens Nyheter AB
muslimskafriskolan.blogspot.se*2013-02-25 21:53Dagens Nyheter AB

muslimskafriskolan.blogspot.se*2013-02-26 10:10Sydsvenska Dagbladet AB

Källa, MediaCreeper för bloggen Muslimska Friskolan måndag 25/26 februari 2013:
http://mediacreeper.com/site/muslimskafriskolan.blogspot.se


Så nu väntar vi alla på att nyheten ska få spridning. Och att Vilks intervjuas och får svara på om han antar inbjudningen eller inte. Om Vilks tackar ja kommer det att bli en världsnyhet i muslimska länders tidningar. Antingen leder det till samförstånd eller blossar nya våldsamma demonstrationer upp. Menar Vilks allvar med att avdramatisera islam så tackar han ja till inbjudan i moskén:

http://www.vilks.net/2013/02/24/1640-att-undga-konsten-ar-inte-latt/#comment-469458


Uppdatering klockan 22.35 den 25/2 2013:

Antingen har media kontaktat Vilks, eller så har han sett inslaget i TV 4 Malmö. Eller kanske läst länken som bloggen Muslimska Friskolan gjort för att uppmärksamma honom. I alla fall har Vilks nu tackat ja till Becirovs inbjudan:

"I vart fall tillkom den lilla sensationen att vd för Islamic center Bejzat Becirov sade sig vilja bjuda mig till moskén för att jag skulle kunna förklara mina RH-teckningar. Dock var det inte bara det, i TV4 kom han med vissa tillägg: ”Vi kan alla göra fel” och dylikt. Kanske är det så att man önskar att med vänlig inbjudan bringa det förhatliga objektet till den knäböjande ursäkten. Något sådant är givetvis otänkbart eftersom jag inte kan se att jag har begått något fel som behöver ursäktas. Att ifrågasätta en auktoritet kan vara kränkande för dess anhängare men i de fall det rör sig om offentlighet och politik får man i ett demokratiskt samhälle tåla sådant. Men jag välkomnar ändå Becirovs förslag och kommer tveklöst att tacka ja till detta. Det kan leda till att saken, åtminstone i någon mån, kan börja avdramatiseras."

"Publicerat av Lars Vilks
2013, 25 februari kl 22:35"

Källa:
http://www.vilks.net/2013/02/25/1641-alla-dessa-bekymmer/

Bloggen Muslimska Friskolan har precis talat med TT  igen och tipsat att Vilks tackat ja till Islamic Center. TT säger till bloggen Muslimska Friskolan att de genast ska granska Vilks uttalande. Så nu när TT med stor sannolikhet skriver, så kommer det i andra tidningar också. Om någon vecka är det en världsnyhet.


Becirov intervjuades av TV4 Malmö i 22.08-sändningen 25 februari 2013 där Becirov säger en helt annan sak:

"Nonchalera Lars Vilks utställning"

Låt Lars Vilks sitta ensam med sin konst. Det var det budskapet efter att bland annat representanter från Islamic Center, kommunledningen och polisen träffats med anledning av Vilks sommarutställning i Malmö."

Se klippet här genom att skrolla ner och tryck på spela:
http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/nonchalera-lars-vilks-utst%C3%A4llning-2285739

Eller gå direkt till denna länk i TV 4 Play:
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-malm%C3%B6?video_id=2285739

Det ursprungliga klippet där Becirov bjuder in Vilks går inte att hitta. TV 4 Malmö har censurerat bort Becirovs inbjudan till förmån för klippet där Becirov ska ignorera Vilks. Se själv här att det ursprungliga klippet aldrig lagts ut när du skrollar ner på klipp från TV 4 Malmö:

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp?quick_selection=nyheterna-malm%C3%B6&utf8=%E2%9C%93


Uppdatering klockan 23.25 den 25/2 2013:

Bloggen Muslimska Friskolans tips till TT  har nu ikväll 25/2 2013 efter klockan 23.00 blivit nyhet som går ut i alla webbupplagor hos tidningarna. Dock har TT satt rubriken att Vilks ska ignoreras av religiösa. Men i texten är bloggen Muslimska Friskolans tips med att Becirov gör tvärt om. I stället för att ignorera bjuder Becirov in Vilks som tackar ja. Rubriksättningen hos TT förstör genom att nyheten egentligen är två nyheter, varav endast den första ryms i fet stil:

"Lars Vilks har också tackat ja till en inbjudan om att besöka moskén vid Islamic center i Malmö. Besöksförslaget levererades av vd Bejzat Becirov i TV4 Nyheterna Malmö.

 - Då får han förklara sig utan att någon hotar honom. Alla kan göra fel, även jag, även Lars, vem som helst, men det är aldrig för sent att ångra sig, sade Becirov.


Vilks svarade under måndagskvällen i sin blogg att det inte blir aktuellt med någon ursäkt. "Men jag välkomnar ändå Becirovs förslag och kommer tveklöst att tacka ja till detta. Det kan leda till att saken, åtminstone i någon mån, kan börja avdramatiseras." skrev han."

Källa, TT måndag kväll 25 februari 2013 klockan 23.11 och uppdaterad 23.13:
http://www.barometern.se/nyheter/TT_inrikes/vilks-ska-nonchaleras-av-religiosa(3666313).gm


Nu rullar den uppdaterade nyheten in på webben med tillägget att Vilks tackar ja till inbjudan i Malmös moské. Tidningarna uppdaterar med inbjudan från Islamic Center, vilket syns i klockslagen för artiklarnas uppdateringar:

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1328113-vilks-ska-nonchaleras-av-religiosa

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vilks-ska-nonchaleras-av-religiosa_7943292.svd

http://www.sydsvenskan.se/malmo/vilks-ska-nonchaleras/

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article16311927.ab


Dagens Nyheter är den första ärliga tidningen som ändrat rubriken till att Lars Vilks tackar ja till Islamic Center. Detta efter att DN enligt MediaCreeper ovan läst bloggen Muslimska Friskolans bloggpost i kväll. Dessutom placerar DN nyheten överst på sin förstasida på webbupplagan:

"Muhammedhundar

Vilks tackar ja till moskébesök

Uppdaterad i dag 23:09. Publicerad i dag 19:24
Konstnären Lars Vilks tackade under måndagen ja till en inbjudan om att besöka moskén i Malmö. Besöksförslaget levererades av vd:n för Islamic center, Bejzat Becirov i TV4 Nyheterna Malmö."

Källa:
http://www.dn.se/kultur-noje/vilks-ska-nonchaleras-av-religiosa


SVT Text-TV säger vid midnatt 25/2 26/2 till bloggen Muslimska Friskolan, att de ska uppdatera, för de har sett TT:s text om att Islamic Center bjuder in Vilks.


Hoppas bloggar hjälper till att sprida nyheten, så att det blir en internationell diskussion om en moské kan bjuda in Vilks.


Kvällsposten/Expressen sätter korrekt rubrik i sin artikel skriven tisdag 26 februari 2013:
http://www.expressen.se/kvp/lars-vilks-tackar-ja-till-besok-i-malmomosken/


Sveriges Radio följer efter och skippar helt enkelt det ointressanta med att religiösa ignorerar Vilks och tar endast upp det som bloggen Muslimska Friskolan tipsat om, att Vilks tackar ja till moskén, i sin TT-version från tisdag 26 februari 2013:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5455171


SVT Text har nu gjort rubriken tisdag 26 februari 2013 med inspiration från samtalet med bloggen Muslimska Friskolan. Muslimska Friskolan föreslog en helt ny rubrik som lyder Moské bjuder in Vilks. Rubriken på Text-TV blev Lars Vilks inbjuden till moské:

"150 SVT Text         Tisdag 26 feb 2013

   KULTUR PUBLICERAD 26 FEBRUARI
 
Lars Vilks inbjuden till moské                                                 


Konstnären Lars Vilks har tackat ja
till en inbjudan om att besöka moskén
i Malmö.

Han bjöds in av vd:n för Islamic
center, Bejzat Becirov, via TV4
Nyheterna Malmö."

Källa, SVT Text-TV tisdag 26 januari förstasidan sidan 100 samt sidorna 150-151:

http://www.svt.se/svttext/web/pages/150.html 

http://www.svt.se/svttext/web/pages/151.html  

 
Nu har nyheten blivit världsnyhet när norska nyhetsbyrån NTB efter midnatt tisdag 26 februari 2013 slagit upp det stort:

http://www.nettavisen.no/nyheter/article3578051.ece

http://www.altaposten.no/lokalt/NTB/NTB_utenriks/article7163495.ece


Norsk TV har det som en världsnyhet 26/2:
http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.10927292


26/2 har Sydsvenskan och Skånskan gjort nya artiklar baserade på TT:

http://www.sydsvenskan.se/malmo/lars-vilks-bjuds-in-till-mosken/

http://www.skanskan.se/article/20130226/MALMO/130229777/1004/-/lars-vilks-tackar-ja-till-besok-i-mosk


TV 4 Nyheterna Malmö säger 26/2 till bloggen Muslimska Friskolan, att de ska se om de kan lägga ut filmklippet där Becirov bjuder in Vilks, samt en text om det. Nyhetschefen berättar att medarbetarna gjort en miss.


26/2 2013 har Sveriges Radio Malmö gjort en intervju på Islamic Center där inbjudan bekräftas:

"Mahmoud Kayed utanför Malmö Moské. Foto: Christian Lagebrant / Sveriges Radio:
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/96/2725228_520_292.jpg
Sveriges Radio har gjort det till en nyhet på somaliska 26/2:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2172&artikel=5455566


Fler nyheter om händelsen flyter på 26/2:

http://www.politico.se/artikel/6022/lars-vilks-inbjuden-till-mosk%3F/


Medlemmarna på Flashback och Fragbite ser nu 26/2 fram emot direktsändning i TV av Vilks kommande besök i moskén:

https://www.flashback.org/t2089825p9

http://www.fragbite.se/index.php?threadID=1160979


Nyheten på engelska:

"It also emerged on Monday that Vilks has accepted an invitation to visit the mosque at the Islamic centre in Malmö, offered by the centre head Bejzat Becirov.

"Then he can explain himself without anyone threatening him. Everyone can make mistakes, even me, even Lars, anyone, but it's never too late to regret it," Becirov told TV4 news.

The artist took to his blog on Monday night to announce that there would not be any apology.

"But I welcome Becirov's proposal anyway, and will accept it without a doubt. This can lead to the matter being played down, at least to some extent," he wrote."


Källa, The Local tisdag 26 februari 2013:
http://www.thelocal.se/46416/20130226/


Olika malmömedia har nu Becirovs inbjudan under bevakning, och kommer att ställa frågan om datum för Vilks inbjudan till moskén, så att saken inte glöms eller göms bort.


Bloggar som hakat på 26/2, men som utelämnat att Muslimska Friskolan stod för researchen och att det överhuvudtaget blev en nyhet som fick uppmärksamhet:

http://avpixlat.info/2013/02/26/islamic-centers-vd-och-lars-vilks-ska-traffas-i-mosken/

http://snaphanen.dk/2013/02/26/vilks-takker-ja-til-invitation-fra-moske/

http://sortsonofon.blogspot.dk/2013/02/svensk-muhammed-tegner-takker-ja-til.html

https://www.document.no/2013/02/lars-vilks-takker-ja-til-invitation-fra-moske/


 Eva-Marie på Petterssons blogg ett bra grepp när hon 26/2 konfronterar Dialogforum:

"Jag skrev ännu ett mejl till konfliktrådsprojektledaren Björn Lagerbäck :

Hej Björn!
 
Hur har du det idag, det tycks som om det ni bestämde under konfliktrådet igår att tiga ihjäl Lars Vilks redan bröts av Bejzat Becirov på väg ut ur sammanträdesrummet?
 
Eller var du med om att uppmuntra att Lars träder in i moskén för att, ja för att vad då? Är Du orolig för vad som kan hända där? Jag är.
 
Hur pass kan man/du lita på Bejzat?
Vänliga hälsningar Eva-Marie"
 
Källa, Petterssons blogg tisdag 26 februari 2013:
http://petterssonsblogg.se/2013/02/26/lars-vilks-tackar-ja/

Inga kommentarer: