2014-03-28

Gatukonstnären Dan Park åtalas för skärmdump


Ulrika Oldberg som är reporter på TT i Malmö, säger i en intervju med bloggen Muslimska Friskolan idag fredag 28 mars 2014, att TT vet om att det rör en skärmdump. Hon berättar att TT själv sett skärmdumpen på Dan Parks blogg Lidlday. Men i TT:s text berättar man nyheten som om det är nya bilder som lagts upp. Oldberg säger att TT inte tänker ändra texten till att det rör en skärmdump, även om läsarna kan förvillas. Oldberg säger att TT inte vill gå in i detalj vad åtalet gäller. Bloggen Muslimska Friskolan säger att det inte tar mer plats att skriva att det är en skärmdump än att skriva att det är bilder. Men Oldberg vill ändå inte ändra. Hon vill hellre att TT med uppsåt ska lura läsare runt om i svenska tidningar som saknar förförståelsen. På så vis framställer TT Dan Park i sämre dager, trots att han ännu inte är dömd.

Hon känner inget ansvar för att TT sprider en vilseledande text. Oldberg blir i stället sur och vill avkräva bloggen Muslimska Friskolan sitt för-och efternamn trots att reglerna säger att TT kan tipsas anonymt. Oldberg tål inte att någon anonymt påpekar TT:s missvisning i ett ärende som hon kallar känsligt. Oldberg säger att TT inte tänker ändra den missvisande texten utan att de som har klagomål på TT:s text bör vända sig till åklagaren i stället. Oldberg har gått med på att hennes synpunkter publiceras på Internet.


"Dan Park åtalas vid Malmö tingsrätt för hets mot folkgrupp och förtal.

Grunden är att han via en blogg har spridit bilder som åklagaren anser uttrycker "missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung"."

Källa, TT genom SVT fredag 28 mars 2014:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/nytt-atal-for-hetsbrott-mot-dan-park


Skärmdumpen som det nya åtalet gäller är publicerad på gatukonstnären Dan Parks blogg Lidlday torsdag 20 mars 2014:
http://lidlday.blogspot.se/2014/03/blog-post_20.html


Läs mer fredag 28 mars 2014:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/atal-for-bilder-pa-man-i-hangsnaror_3412142.svd

Inga kommentarer: