2008-01-20

Muslimsk förskola smugglar skattemedel utomlands


Som enda nyhetskälla vågar Svenska Dagbladet namnge friskoleföretaget Bismilahi och berätta att det är en muslimsk friskola med sju dagis, som smugglat skattepengar till muslimska länder. Åklagaren har till andra tidningar inte velat kommentera om pengarna gått till terrornätverk. Efter citatet ur SvD följer avslöjande uppgifter längre ner i bloggposten om Bismilahi förskolor AB. Hos Sveriges Televisions nyhetsredaktion säger man idag att SVT inte kommer att berätta att det rör sig om en muslimsk förskola, inte heller att pengar försvunnit utomlands till Mellanöstern och Afrika eller att pengarna smugglats via ett muslimskt hawala.
I
I
Med anledning av att pengar forslats till olika muslimska länder som brukar vara transitländer för terrorismfinansiering, finns det inte en chans att inte SÄPO gör förhör med den häktade förskolechefen. Klockan 16.46 söndag 20/1 besökte Åklagarmyndigheten bloggen Muslimska friskolan för att se vad som står skrivet i denna bloggpost.
I
I
Bloggen Muslimska friskolan tipsade idag också Dagens Nyheter om hur Kommunals tidning i Stockholm flera gånger sista månaderna tagit upp hur förskollärare sparkats och behandlats illa på Bismilahi förskolor. Strax innan klockan 12 besökte Dagens Nyheter den här bloggen efter att på Google ha sökt på: Bismilahi kommunal. Men sedan har DN inte velat skriva något. Det är dödstyst i mediesverige. Helt enkelt för att TT krympte nyheten till att handla om en helt vanlig förskola som skulle ha försnillat lite pengar. Händelsen är nu borta ur folks medvetanden. Svenska Dagbladet fortsätter att som enda nyhetsmedia bevaka Bismilahi:
I
I
I
En tidigare artikel till där Svenska Dagbladet berättar om Bismilahi förskolor och intervjuar Svensk-somaliska riksförbundet:
I
I
Källa för återgivande av artikel nedan, Svenska Dagbladet:

Publicerat: 19 januari 2008, 22:48 i SvD:


"En förskolechef i Stockholm har häktats misstänkt för ekonomiska brott. Den 40-åriga kvinnan ska enligt åklagaren ha skickat mångmiljonbelopp från dagisverksamheten utomlands.

En ovanlig brottshärva håller på att rullas upp i stadsdelarna Rinkeby och Tensta i nordvästra Stockholm.

Här driver företaget Bismilahi sju dagis där sammanlagt 193 barn är inskrivna. Förskolorna startade 2001 och drivs i privat regi. Dagsien har muslimsk profil och barnen som går här har somalisk bakgrund. Verksamheten finansieras främst av skattefinansierade bidrag från Stockholms stad.

I fredags häktades den 40-åriga förskolechefen vid Solna tingsrätt, misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Misstankarna gäller att kvinnan olagligen ska skickat pengarna utomlands, via informella banknätverk, som kallas hawala.

Förskolornas inkomster uppgick till cirka 23,5 miljoner kronor 2006. Av den summan förde kvinnan undan nio miljoner kronor, enligt kammaråklagare Björn Rosenlöf vid Ekobrottsmyndigheten.

– En stor del av intäkterna har gått vidare till olika somaliska penningförmedlare, säger han.

Den största delen av pengarna har skickats till Dubai, men även utbetalningar till Djibouti och Etiopien har upptäckts. Åklagaren vill inte avslöja vem eller vilka han misstänker har tagit emot pengarna i Mellanöstern och Afrika.

Men en del pengar ska ha stannat i Sverige. Åklagaren misstänker 40-åringen för att ha plockat ut pengar ur företaget utan att betala skatt.

– Vi ser det som svarta löneutbetalningar, säger Björn Rosenlöf.

Kvinnan har också köpt ett radhus som har ett marknadsvärde på cirka tre miljoner kronor. Kronofogden har nu gjort en utmätning av fastigheten.

Misstankarna mot 40-åringen gäller än så länge enbart 2006, men åklagaren tror att brottsligheten kan ha pågått i flera år och att pengasumman kan komma att växa.

– Detta är bara början på utredningen, säger han.

Förskolechefen nekar till brott. Enligt åklagaren så säger kvinnan att hon lånat pengar till bolaget ur egen ficka, som hon sedan ska ha tagit tillbaka. SvD har inte lyckats nå 40-åringens advokat Anders Malmsten, men till Expressen säger han:

– Hon förnekar brott, i vart fall att hon skulle haft uppsåt.

Stockholms stad betalar ut bidrag till de sju dagisen, men har inte på egen hand upptäckt några oegentligheter som gjort att förskolornas tillstånd har ifrågasatts. Utbildningsförvaltningen inspekterar skolorna vart tredje år, men inspektionen gäller främst barnsäkerhet och pedagogik.

– Vi har inte möjlighet att kontrollera ekonomin i alla företag som vi samarbetar med. Vi gör enbart stickprov, säger Thomas Persson, utbildningsdirektör i Stockholms stad.

Först nu har kommunen uppmärksammats på brottsmisstankarna mot förskolechefen, trots att utredningen har pågått sedan i höstas.

Ytterligare två män, 30 och 40 år gamla, misstänks för brott i härvan. De har suttit anhållna tidigare i veckan och representerar enligt åklagaren banknätverk, som förmedlar pengar till länder i Afrika och Mellanöstern.

Männen har nu släppts, men är fortfarande misstänkta för grovt bokföringsbrott. Advokat Lars Engstrand försvarar den 40-årige mannen, som nekar till brott.

– Min klient är taxichaufför. Han bedriver ingen sådan verksamhet som åklagaren påstår, säger Lars Engstrand."


Företagsprofil för Bismilahi förskola AB i Spånga:


Hitta med karta till Bismilahi förskolor AB i Spånga:


Företagsinformation om Bismilahi AB:


Vakans om ledigt arbete hos Bismilahi förskolor AB:


Brister som Stockholms förskoleinspektörer funnit i utvärdering av Bismilahi förskolor redan 2003:


Brister som Enheten för inspektion funnit hos Bismilahi förskolor år 2007:


Fackförbundet Kommunals avslöjande artikel om Bismilahi förskola från 2007 på sidan 6:


Ändring av revisor anmäldes till Bolagsverket år 2007.


"Kommunal Stockholms län har i dagsläget flera ärenden med oseriösa arbetsgivare på sitt bord, framför allt inom barn- och äldreomsorgen. Ett exempel är fallet med de 17 sparkade barnskötarna på förskolan Bismilahi i Rinkeby/Tensta, där turerna har gått som följetong i Kommunal Stockholms Medlemstidningen (MT)."

Bismilahi är medlem i Rinkeby Företagarförening:

Inga kommentarer: