2010-06-29

Sundsvall sa ja till muslimsk friskola


Barn- och ungdomsnämnden i Sundsvall röstade onsdag 23 juni 2010 ja till den första muslimska friskolan i kommunen. Det gäller Jasminskolan som ska drivas av Sommarens Ekonomiska Förening. Nämnden tillstyrker därmed att Skolinspektionen fattar ett positivt beslut om att skolan ska få starta.

Partierna som röstade nej var s och v.

Partierna som röstade ja var m, fp, kd, c och mp.

Protokollet är ännu ej justerat. Därför finns det inte utlagt på kommunens hemsida. Dagen efter, torsdag 24 juni 2010, stod en liten artikel i lokaltidningen om omröstningen. Den finns inte på Internet.

Uppgifterna är lämnade till bloggen Muslimska Friskolan från nämndssekreteraren i Sundsvall.


Läs alla poster om :



Läs tidningsartiklar om Jasminskolan:




Svenska förskolebarn tvingas äta halalmat


Kommunala förskolor i Malmö underkastar sina förskolebarn islam. Grundskolekök är oftast stora nog att erbjuda såväl svensk skolmat som muslimsk halal. Förskolor är ofta mindre, ligger för sig själva, har färre barn och har inte råd att ha mer än en meny. Därför måste alla barnen på många kommunala förskolor äta samma mat.


Nu har islamiseringen gått ett steg längre. På kommunala förskolor i Malmö där en minoritet av barnen är muslimer, är numera all mat på förskolan halal. Förskolepersonalen förklarar att all mat måste vara halal, för att den ska kunna ätas även av de fåtal muslimska skolbarnen. Det fördyrar maten och de svenska förskolebarnen som är i majoritet erbjuds endast halalmat. Den svenska majoriteten får alltså underkasta sig islam redan i förskolan. Ärtor med fläsk är en rätt bland många som aldrig erbjuds på förskolorna.


Förskolebarnen är för små för att kunna föra sin egen talan. Svenska föräldrar som protesterat har tillrättavisats av politiskt korrekta förskolerektorer. Detta innebär att det inte hjälper för svenskar i Malmö att jobba upp sig och flytta från stadsdelar som blivit invandrarghetton, till bostadsrätter med svensk majoritet. Deras barn måste ändå underkasta sig islam i svenska områden.


Värst av allt är att svenska föräldrars förskolebarn tvingas äta mat som kommer från djurplågeriet i muslimsk halalslakt. Där skärs kroppspulsådern av på djur utan bedövning. Detta djurplågeri tvingar Malmö stad på oskyldiga förskolebarn mot deras svenska föräldrars vilja.
I
I
Förfarandet kan strida mot den nya skollagen som snart träder i kraft. Enligt den måste konfessionella inslag ligga utanför undervisningen. När förskolebarn äter mat deltar förskolelärare och barnskötare genom matning och lär förskolebarnen äta med kniv, gaffel samt sked. Det kallas pedagogisk måltid. Förskolebarnens mat är alltså ingen stund på dagen som ligger utanför den pedagogiska undervisningen. Alltså borde någon anmäla Malmö stad till Skolinspektionen för att den påtvingar svenska förskolebarn ett muslimskt religiöst inslag varje dag, mot deras föräldrars vilja.

2010-06-28

Moskéns laserman skjuter invandrare


"Mordförsöken i lördags natt är inte de första oförklarliga skottlossningarna i Malmö på senare tid. Men gemensamt är att de verkar ha riktats mot människor av utländsk härkomst."

"Skottdraman utan misstänkta gärningsmän"

"31 december 2009. Skarpa skott avlossas mot ett fönster på moskén vid Jägersro i Malmö. En imam som satt precis innanför fönstret klarar sig med en hårsmån från att träffas men får glassplitter i nacken. Tomhylsor som passar både med skotten mot Trez West Persson och moskéskotten har hittats i andra sammanhang."


Källa, Kvällsposten måndag 28 juni 2010:


Huckletvång och homofobi i Uppsalamoskén


"Uppsalamoskén är föremål för granskning av skolminister Jan Björklund.

"Elever uppgav i sociala medier att de fick höra muslimer jämföra homosexualitet med incest. Kvinnliga elever reagerade också på att de tvingades bära ett heltäckande ”huckle”."


Källa, Tidningen Broderskap måndag 28 juni 2010:

2010-06-27

Cykelkurs ska stoppa kat hos somalier


Med bidragspengar från socialfonden i EU, ska muslimer från Somalia få gratis cykelkurser på Rosengård. Eftersom Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet anordnar kursen, och muslimer inte dricker alkohol, borde det vara för att genom cykling hålla somalier borta från drogen kat. Vi önskar deltagarna lycka till och tar för givet att så fort somalierna lärt sig cykla, så slutar de med kat:


"ESF-projektet Somalier startar företag” med Jobbsökarservice, startar en kostnadsfri CYKELKURS vid tre tillfällen med start torsdagen den 17 juni."

"Plats: Hårds vägs 37.

Kursen tillhandahåller cykel.

Arrangör: NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet."


Källa, Somalilands Förening i Malmö, juni 2010:



Beslut om ny muslimsk friskola


"Etableringen av Jasminskolan, en religiös friskola med inriktning mot islam har livligt debatterats de senaste veckorna och skall upp till beslut vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 23 juni."

"Socialdemokraterna motiverar sitt nej med ett löfte att ändra lagen och förbjuda religiösa friskolor om det blir regeringsskifte. En närmast barock motivering där man bortser från de lagar och regler som nu gäller. De elever och föräldrar som väljer Jasminskolan måste ju också fråga sig varför Socialdemokraterna under sitt tidigare långa regeringsinnehav inte har förbjudit religiösa friskolor. Varför först nu?

Det finns säkert de som reagerat negativt på att vi moderater säger ja till Jasminskolan och vi har fått kommentarer som: Heder åt socialdemokraterna som säger ifrån mot islam och nu är måttet rågat och det är dags att rösta på SD."


Källa, Sundsvalls Tidning 21 juni 2010:



"Ärendelista 5 (42)

23 Ansökan från Sommaren, ekonomisk förening om godkännande av och rätt till
bidrag för en fristående förskoleklass och grundskola i Sundsvalls kommun

(BUN-2010-00285-2)

sid 36"


Källa, Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall 2010:

BUN ärendelista - 23 juni 2010.pdf



Moskéns laserman sköt nya invandrare


Bloggen Muslimska Friskolan hörde skottlossningen i natt. Det är den nye lasermannen som även misstänks ligga bakom skotten mot Islamic Center:


"Eftersom ingen av de beskjutna männen är kända i kriminella sammanhang utesluter polisen inte att de kan ha fallit offer för den nya skånska lasermannen."

"Det senaste året har det skett flera beskjutningar i Malmö som riktats mot främst invandrare och polisen"

"Misstänkta skjutningar"

"* Beskjutningen av en imam vid moskén vid Jägersro. Skottet gick genom ruta där imamen satt.

* Skotten förra helgen mot en grupp afrikanska män utanför Aq-va-kul.

* Skotten mot polishuset i Malmö."


Källa, Kvällsposten söndag 27 juni 2010:


Läs mer om lasermannen som skjutit mot invandrare vid Islamic Center i Malmö:


Mer om skottlossningen i natt:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ingen-gripen-for-skottdaden-i-malmo-1.1128724
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=217224
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.399181-ingen-gripen-for-skottdaden-i-malmo
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ingen-gripen-for-skottdaden-i-malmo_4918379.svd

Fängelseimamens son vill se hårdare straff



När Sydsvenskan i april 2010 höll sin valdebatt på Malmö latinskola, satt ett gäng elever i aulan som ville se hårdare straff. Bland grabbarna fanns Ahmed Chibli. Han är som till Ayoub Chibli som är imam i den stora moskén vid Islamic Center i Malmö. Ayoub Chibli är även datalärare på Islamic Centers muslimska friskola Ögårdsskolan. Om Ahmed Chibli får som han vill med hårdare straff, så blir det fler som sätts i fängelser. Hans pappa Ayoub Chibli är även fängelseimam.


Läs även Sydsvenskans intervju med Ahmed Chibli från 27 april 2010:


2010-06-26

S anklagas för främlingsfientlighet mot muslimsk friskola



"Sossarna i Sundsvall andas främlingsfientlighet om man får tro de moderata ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden. Ett inlägg i ST skrivet av Sven Bredberg och Else Ammor fick i alla fall den rubriken. Mer noggrant läst är det så att debattörerna kopplar ihop ställningstagandet mot en muslimsk friskola i Sundsvall med allmän motvilja mot islam varpå man föser ihop sossarna med främlingsfientlighet."


Källa, ledare i Dagbladet midsommarafton fredag 25 juni 2010:

2010-06-25

Becirov kritiserar islamistisk stormoské


Polis och politiker stängde Islamiska Kulturföreningens islamistiska källarmoskéRosengård i Malmö. Igår torsdag 24 juni 2010 klubbade politikerna i tekniska nämnden igenom Malmö stads föräljning av tomtmark för 3,3 miljoner kronor till Det islamiska trossamfundet. Det är danska motsvarigheten till Islamiska kulturföreningen och ska intas av islamisten Ammar Daoud från Islamiska kulturföreningen, samt andra radikala med långt skägg från Rosengård. Det betyder slutet för blågul islam i Malmö:


"Inte heller Bejzat Becirov, grundare av Malmös första moské, Islamic Center, vet vilka som står bakom Det islamiska trossamfundet.

– Vad jag vet så är det en arabisk organisation i någon form.

Becirov hälsar ett nytt islamiskt center välkommet, men anser att man borde köra med mer öppna kort.

– Med så stora bönelokaler är det klart att det liknar en moské.

– Det är bättre att säga som det är, än att hymla med det."


Källa, Sydsvenskan midsommarafton 25 juni 2010:


Läs mer om saken hos andra bloggar:

Studieguiden från Uppsalamoskén avslöjas


Studieguiden som höll i det kontroversiella skolbesöket Tiundaskolan gjorde i Uppsalamoskén heter som tidigare avslöjat Farhad Abdi. Då jämförde han homosexuella med incestförhållanden. Men vad har gymnasieläraren Farhad Abdi för åsikter om annat? Se hans kommentar nedan där han försvarar muslimska barnäktenskap och talar om sionistpropaganda. Vidare tar han foton på en förintelseförnekare som sprids på en välkänd islamists blogg:


"Re: [muslimnytt] Bortgifte i Botkyrkat

orsdag 11 juni 2009 16.55

Från:”Farhad Abdi

Lägg till avsändaren i Kontakter


Wa alaikomos salaam, Jag tycker att det är överdrivet. Jag tycker inte att du ska sända såna här email som för det mesta är sionistpropaganda för att visa hur hemsk islam är. Enligt shafi’i skolan kan en ung flicka bli bortgift. En ung flicka eller pojke kan inte själv veta vad som är det bästa eftersom de är så unga, därför måste föräldrarna hitta en lämplig partnet till dem. Det är detta som sionisterna kallar tvångsgifte. Jag tycker inte att vi på forumet ska sprida sånt här med all respekt till min vän Firooz.

salaam"


Källa, bloggen Nordic Dervish juni 2009:



När den kände islamisten Mohamed Omar vill förneka förintelsen och går till angrepp på judar, så blir han fotograferad av ingen mindre än Farhad Abdi:


"Förintelsen är en avgud" - Israel Shamir"

"Den sionistiska tidskriften Expo kallade honom på sitt sedvanliga sätt för ”antisemit” eftersom han vågade avslöja obehagliga fakta.

Man försökte tysta ner honom, men det har, föga förvånande, misslyckats. I Frankrike gick den judiska lobbyn ett steg längre och genomdrev ett regelrätt förbud mot boken."

"Skrivet av Mohamed Omar"

"MO: Bör det vara tillåtet att kritisera den sionistiska versionen av Förintelsen?

IS: Mer än så, jag tycker det är en plikt att göra det. Jag tycker att det är varje muslims och kristens plikt att förneka Förintelsen, att förkasta denna trosföreställning, precis som Abraham och Moses förkastade avgudarna. Varje person som bekänner sig till Gud borde förneka Förintelsen. Jag tycker det är mycket allvarligare att människor förnekar Gud, eller hur?

MO: Idag har till och med påven gått ut och krävt att man ska tro på Förintelsen.

IS: Det är fruktansvärt. Det finns bara en Gud, Förintelsen är en avgud. Jag vägrar att dyrka Förintelsen.

Stockholms moské, Medborgarplatsen, den 10 augusti 2009

Foto: Farhad Abdi"


Källa, Mohamed Omars hemsida augusti 2009:



Foton på detta möte med antisemitiska uttalanden och förintelseförnekare, tagna av Farhad Abdi:






Farhad Abdi försvarar muslimska ungdomar som gifts bort av sina föräldrar. Farhad Abdi talar om sionistpropaganda. Farhad Abdi tar glatt foton på islamisten Mohamed Omar. Farhad Abdi tar foton på en förintelseförnekare. Farhad Abdi jämför homosexuella med incestförhållanden.


Är det en sådan studieguide som Uppsalas högstadieelever ska få fortsätta möta när de tvingas på studiebesök i Uppsalamoskén och får be till Allah samt sätta på sig slöjliknande huvor? Hur ska det gå när denne studieguide arbetar som gymnasielärare och får judiska elever i sin gymnasieklass?


Läs alla bloggposter om som ger bakgrunden!

2010-06-24

Somalier firar midsommar på Islamic Center


Den kriminella moskén vid Islamic Center i Malmö med bokföringsbrott och skattefusk i sin meritlista, inhyser idag midsommarfirande för somaliska muslimer, inbjudna av svenska kyrkan:

"I dag firar Khadra Kahin och hennes dotter Marwa, 8, midsommar för första gången. Västra Skrävlinge församling i Malmö har bjudit in Somalilandsföreningen till ett riktigt traditionellt firande, en dag för tidigt."


Källa, Metro Skåne sidan 5 torsdag 24 juni 2010:

Midsommarfirandet på Islamic Center


"I Rosengård i Malmö firade man redan idag midsommar över religionsgränserna. Västra Skrävlinge församling bjöd, tillsammans med Islamic Center, in till fika, sång och dans.




Källa, text och intervjuer i Sveriges Radio P4 Malmö och SR Ekot torsdag 24 juni 2010:



Kyrkan firar midsommar på brottsplatsen Islamic Center


"I Malmö firar Svenska kyrkan midsommar tillsammans med Islamic Center. Firandet sker i dag på eftermiddagen.

Samarbetet mellan Västra Skrävlinge församling och Islamic Center påbörjades för två år sedan. Man har haft gemensamt nationaldagsfirande och midsommarfirande.

Vi behöver mötas över religionsgränserna, och det får man göra här, berättar Ann Aldén kyrkoherde i Västra Skrävlinge församling."


Källa, Dagen torsdag 24 juni 2010:


"Händelser den 24 juni 2010 i Västra Skrävlinge församling

13-15 Midsommarfirande

Ögårdsparken

Vi träffas i Ögårdsparken, strax öster om kyrkan. Kaffe och tårta, dans kring midsommarstången till dragspelsmusik, sång och lekar. Alla är välkomna!"


Källa, Västra Skrävlinge församlings hemsida torsdag 24 juni 2010:

2010-06-23

Bloggaren som fick Uppsalamoskén i media


Det var bloggaren Germund Andersson som till slut lyckades få upp medias ögon för skolbesöket i Uppsalamoskén. Så här skriver han på sin blogg idag:



Efter att ha läst i bloggarna Muslimska Friskolan och Fria Tider om att Tiundaskolans elever har beordrats att klä sig enligt muslimernas klädkod och dessutom be till Allah vid ett besök i en moské, ville jag göra en källkontroll och skrev följande e-brev 7/6 till skolans rektorer med kopia till utbildningsdepartementet:

"Ett illasinnat rykte sprids på nätet om att era elever vid ett besök i en moske, beordrades att bära islamanpassad klädsel och be till Allah.
Jag hoppas att ni kan dementera detta påstående eftersom ni, om ryktet är sant, har frångått ert ansvar som skolledare."

Adresserade var:


Kopia:


Mannen från Enköping är naturligtvis jag och rektorerna har ännu inte svarat vilket är riktigt skumt.

Detaljer finns på bloggarna Fria tider och Muslimska Friskolan här - här - här och här



Hämtat från Germunds blogg onsdag 23 juni 2010:


I
Källa, Skolporten onsdag 23 juni 2010:

Ny laserman sköt mot Islamic Center?


"Polisen söker ny laserman i Malmö

Det är en av de teorier som polisen arbetar med efter den senaste tidens skottlossningar."

"Vid sidan av det hittills ouppklarade mordet på 20-åriga Trez West Persson nära moskén i Malmö ingår ett antal andra skjutningar i samma serie:

* Skotten mot en imam vid moskén vid Rosengård."


Bild på den avspärrade moskén vid Islamic Center i Malmö:


Bildtext:

"30 DECEMBER 2009.

Strax efter fredagsbönen 30 december sköt någon mot ett fönster i moskén vid Jägersro i Malmö. Moskén ligger några hundra meter från den plats där Trez West Persson mördades. Innanför fönstret i moskén satt en imam som undgick att träffas av kulan men fick glassplitter i nacken. Flera andra personer fanns i rummet där kulan gick in. Polisen har i andra sammanhang hittat tomhylsor som passar med skotten mot moskén och mordet på Trez.

Foto: Tomas Leprince"


Källa, Kvällsposten onsdag 23 juni 2010:


Tiundaskolans rektor har inte svarat om Uppsalamoskén.


"Kontakt

Rektorer

Sverkerspåret Ylva Nilsson tel. 018-7276455. 0708-563699
Eriksspåret Anette Bengtsson tel. 018-7276455, 0708-563455"


Källa, Tiundaskolan i Uppsala:


Den ansvarige rektorn för niondeklassens studiebesök i Uppsalamoskén heter Anette Bengtsson. Onsdag 23 juni 2010 har varken hon eller någon annan i skolledningen besvarat enköpingbons brev där han vill att de dementerar att skolklassen fick bära heltäckande kläder och be till Allah. Det finns alltså ingen officiell dementi. Trots att Tiundaskolan mottog brevet redan 8 juni 2010. Det är hela 15 dagar utan dementi eller svar. Tiundaskolan har tagit beslut om hur frågan ska hanteras, men vill inte berätta hur. Rektor Anette Bengtsson vill heller inte berätta varför hon ljög när hon tidigare sagt att skolflickans uppgifter på bloggen inte stämmer.


Skolflickans version bekräftas av Farhad Abdi som höll i besöket i Uppsalamoskén. Det är tragiskt att Anette Bengtsson förnekar något som Farhad Abdi och skolflickan talar entydigt om. Uppenbart ljuger rektorn. Förmodligen för att få bort frågan och slippa ansvar. Men då får ju Uppsalas elever fortsätta kränkas på kommande studiebesök i Uppsalamoskén. Eftersom rektorn eller skolledningen inte ska lockas att än en gång ljuga i brevet de ska svara enköpingsbon, vore det bäst om så många som möjligt tar kontakt med ansvarig skolchef.


Rektor Anette Bengtssons chef heter Åsa Wiberg och är skolchef för Uppsalas västra grundskolor. Telefon till Wiberg är 018-7275397, 0708-563155.


Visa Wiberg bloggposten där Farhad Abdi bekräftar skolflickans version och där rektor Anette Bengtsson avslöjas ljuga. Be därefter skolchef Wiberg att få sin personal att tala sanning när de ska besvara brevet:



Läs alla bloggposter om som ger bakgrunden!


Uppsalamoskén i Dagen


Tidningen Dagen rapporterar idag om Fria Tiders utmärkta artikel som handlar om Tiundaskolans studiebesök i Uppsalamoskén. Dagen berättar även om Uppsala Nya Tidnings artikel där skolminister Jan Björklund får ärendet på sitt bord:


"Enligt Fria Tider handlar det om en ryktesspridning på internet om att eleverna ska ha tvingats bära islamanpassad klädsel och be till Allah under studiebesöket."


Källa, Dagen onsdag 23 juni 2010:


Uppsala Nya Tidning måndag 21 juni 2010:


Fria Tider 4 juni 2010:


Läs alla bloggposter om som ger bakgrunden!

Interreligiös resa till Etiopiens moskéer


Fryshuset

Ungdomar från Fryshuset åker på interreligiös resa till Etiopien för fred och förståelse

2010-05-28 13:57

För att öka kunskapen om hur olika religioner kan leva i samförstånd, åker 20 ungdomar från Fryshuset med olika kulturell bakgrund, på en två veckor lång upptäcktsresa till Etiopien. Kristendom, judendom och islam har många gemensamma rötter, men det faktum att det finns så mycket som förenar bidrar också till spänningar mellan religionerna.

Eftersom Etiopien är ett mångkulturellt land där judendom, kristendom och islam länge har existerat sida vid sida blev det ett naturligt val. Vi kommer bland annat att besöka synagogor, kyrkor och moskéer för att möta människor och lära oss mer om hur man motverkar de stereotyper och fördomar som finns, såväl mellan, som inom de olika religionerna. Projektet kommer att dokumenteras i film och i skrift.

Förhoppningen är att Fryshuset genom detta projekt blir en bas för ett konkret interreligiöst arbete för ökad fred och förståelse bland unga. Resan anordnas av Svenska kyrkan i samarbete med Fryshuset, Sensus, Judiska församlingen och Muslimska Fredsagenterna. Den 14 juni åker ungdomarna som är i åldrarna 17-26 tillsammans med ledare iväg på sin två veckor långa resa.

Bakgrund:

Svenska kyrkan har genom sitt arbete på Fryshuset kommit i kontakt med en rad olika sociala projekt. Många av dessa projekt drivs av unga vuxna med olika kulturell och religiös bakgrund som i sin tur möter och arbetar med ungdomar från olika bakgrunder. För att kunna hjälpa unga behöver vi själva fördjupa vår kunskap om varandras religiösa tillhörigheter och skapa möjligheter att samarbeta på lika villkor.


För mer information kontakta:

Mohamed Abdulkadir Projektledare Tel: 073-950 24 81
Mail: Mohamed.Abdulkadir@fryshuset.se

eller

Maria Kjellsdotter Rydinger präst & projektledare för Ung och Global
Tel: 070-350 71 10


Källa, pressmeddelande från Fryshuset 28 maj 2010:



Brevet om Uppsalamoskén till skolministern


"Tiundaskolans moskebesök på skoltid (till Jan Björklund)

automatsvar to: registrator

2010-06-07 15:39

Från: automatsvar@regeringen.se



Från: Germund Andersson

Meddelande: Följande har sänts till rektorerna på Tiundaskolan:

Ett illasinnat rykte sprids på nätet om att era elever vid ett besök i en moske, beordrades att bära islamanpassad klädsel och be till Allah.

Jag hoppas att ni kan dementera detta påstående eftersom ni, om ryktet är sant, har frångått ert ansvar som skolledare.

Germund Andersson
Enköping


REGERJNGSKANSLlET

Utbildningsdepartementet

Registratorn

Ink. 2010 -06-O8

Dnr. u/2010/3611/DL"




Läs alla bloggposter om som ger bakgrunden!

2010-06-22

Skolministern synar Uppsalamoskén


"Ett studiebesök som en Uppsalaklass gjorde vid moskén i Uppsala har nu blivit ett ärende för skolminister Jan Björklund."

Källa, Uppsala Nya Tidning måndag 21 juni 2010:


En privatperson i Enköping kräver att Tiundaskolans rektorer i Uppsala redovisar om eleverna tvangs sätta på sig slöja och be till Allah.


Flera bildbevis och utdrag från högstadieflickans blogg där eleverna tvingas i heltäckande kläder med slöjliknande huva, samt inblandad lärare och rektor finns hos kammaråklagare Tomas Bälter Nordenman på Uppsala åklagarkammare. Diarienummer: AM 91648-10. Bevismaterialet är instämplat då det anlände till åklagarkammarens expedition fredag 18 juni 2010.


Läs om hur allt gick till:



Bilder från brandmässan på Islamic Center


"En mångkulturell resa på BRAND2010

På eftermiddagen den 25 maj tar Räddningstjänsten Syd med dig på en resa till en annan del av det svenska samhället. Du får chansen att ta del av mat, dans, musik, utställningar samt möjligheter till dialog med andra kulturer. Besöket ramas in av Islamic centers anläggning i stadsdelen Rosengård i Malmö. Ett annat Rosengård som inte skildras i den dagliga medierapporteringen.

Bussen tar dig från Malmö konserthus till Islamic center. Där får du först några smårätter av mat som härstammar från olika delar av världen. Behrang Miri, (skådespelare, pedagog, föreläsare, rappare samt koordinator för ungdomsverksamheten ”Gatans röst och ansikte”) bjuder på ett underhållande och humoristiskt scenframträdande om våra fördomar. Därefter minglar du på anläggningen med vänner och kolleger, tittar på olika utställningar och flera spännande framträdanden. Det finns också möjlighet att besöka den närliggande moskén och få en guidad visning. Därefter går bussen tillbaka till hotellet. Du kommer att ha gott om tid att förbereda en trevlig kväll i centrala Malmö. Hela besöket beräknas ta cirka 1,5 timme.

Räddningstjänsten Syd erbjuder dig en annorlunda och intressant eftermiddag som en introduktion till den fortsatta konferensens mångfaldstema. Välkommen!"


Källa, Brand2010:



Räddningstjänsten Syds foton - Invigning av Brand2010 och besök på Islamic Center:




2010-06-21

Becirovs tal på nationaldagen


Islamic Center har 10 juni 2010 lagt ut VDn Bejzat Becirovs tal från nationaldagen 6 juni 2010. Det återfinns på Islamic Centers egen YouTubesida för den stora moskén i Malmö:




Talet simultanöversätts. Becirov vänder sig mot folkomröstningar om moskéer. Han säger att det leder till en spricka i dialogen och hoppas inte fler länder tar efter Schweiz folkomröstning. I sin ena hand håller han en inslagen present från Räddningstjänsten Syd. I andra handen håller Becirov kuvertet som visar att Räddningstjänsten skänkt 15 000 kronor till Islamic Centers församling. Becirov tackar Räddningstjänsten.


Ovanför Becirov samsas svenska flaggan med den libyska stiftelsen World Islamic Call Societys flagga som numera äger både moskén och den muslimska friskolan Ögårdsskolan vid Islamic Center.

Bok om unga muslimer i Malmö recenseras


"Jonas Otterbeck, docent i islamo­logi, tar till ett annat grepp i sin bok. Han närmar sig inte islam utifrån urkunder och historia, utan utgår från muslimerna själva, och i detta fall, unga muslimer. De unga har en mångfald idéer och förhållningssätt, som oftast är grundade i något annat än vad islams texter ”säger”."

"I Otterbecks dialoger med ungdomarna är genusfrågan aldrig framträdande. Urvalet av ungdomarna gör att de framstår som ganska ”oislamiska”: ingen bär islamiska kläder till vardags och så många som tre av de nio intervjuade äter griskött."

"Pernilla Ouis

biträdande lektor och forskare Hälsa och samhälle, ­Malmö högskola"


Källa, gratistidningen Sydsvenskan sidan B4 måndag 21 juni 2010:





Titel: Samtidsislam: Unga muslimer i Malmö och Köpenhamn

Författare: Jonas Otterbeck

Illustratör: Peter Hallin.

Förlag: Carlsson

"En bok om unga muslimer i Malmö och Köpenhamn och om hur de ser på sig själva i förhållande till sin religion. De talar om allt från vardagsritualer och hur man bör uppträda som muslim till hur mycket man måste känna till om sin egen religion."

Källa:

Bild på boken:


Recension i tidskriften Kulturen 4 juni 2010:




”Och det gör mig till en otrogen för jag tror inte på att profeten är Guds sändebud, jag tror att han var en mycket, mycket klok man för den tiden, men därför tror jag också på Gud som skapare men jag tror inte att han skapat jorden på sju dagar; jag tror på big bang teorin och så vidare. Om du frågar en muslim vad jag är, så är jag inte en muslim, men om du frågar mig så kan jag helt klart säga att jag har en muslimsk kultur, för att jag upplever att jag har en kulturell identitet som jag har behållit.”

Sadiq, 17 år


I Samtidsislam står nio unga vuxna muslimer i centrum och deras åsikter om islam samt deras erfarenheter av att leva som muslim i Malmö respektive Köpenhamn. Författaren Jonas Otterbeck vill med den här boken ge en mer nyanserad bild av islam och muslimer än den som vanligtvis ges i svensk media och lyfta fram de muslimer som är måttliga i sitt religionsutövande, som förhåller sig till sin religion på samma sätt som flertalet svenskar förhåller sig till kristendom. Han har valt att intervjua muslimer mellan 17 och 19 år som han fått kontakt med genom bl a bekanta, studenter, ungdomsledare inom idrotts- och föreningssektorn och en studierektor.


Otterbeck skriver i början av boken att han har två politiska mål i förhållande till dominerande berättelser om muslimer. Det första är att skapa motbilder till icke-muslimska representationer av islam i Skandinavien men även till europeiska, islamistiska presentationer. Enligt författaren är dessa ofta endimensionella och ignorerar stora grupper muslimer och islamtolkningar. Det andra är att visa hur de unga vuxna i studien har rätt till – äger – sin religiositet och att vi inte kan lämna över rätten att definiera hur deras religiositet ser ut eller ska se ut till andra, till exempel religiösa experter. I skandinavisk forskning om muslimer har ofta endast ett fåtal grupper kommit till tals. Det offentliga samtalet framhäver ofta muslimer på ett sätt som bekräftar stereotypa föreställningar om muslimer. Ett vidare syfte är att han utifrån materialet vill få tillfälle att att diskutera religion i vår samtid.


Intervjuerna illustreras med serier av Peter Hallin. Jonas Otterbeck är docent i islamologi vid Lunds universitet. Han har bl a skrivit böckerna Isalm på svenska (2000) Isalm, muslimer och den svenska skolan (2000) och Islamofobi (med Pieter Bevelander, 2006).

Relaterade kontaktpersoner

För mer info, kontakta Annika Lidbeck, annika.lidbeck@carlssonbokforlag.se, 08-545 254 82


Källa, pressmeddelande från Carlsson bokförlag 21 april 2010:


2010-06-20

Nationaldagen på Islamic Center 2005


I juni 2010 lades en helt ny video upp på YouTube som inte visats tidigare. Det är nio minuter film från nationaldagen på återuppförda Islamic Center 2005. Den stora moskén och dess muslimska friskola Ögårdsskolan brann år 2003. Den 6:e juni 2005 skedde återinvigningen. I närvaro av World Islamic Call Society som en gång skänkt marken hölls tal inför svenskar och muslimer.

Biskopen talar i videon om hur Sverige tidigare var en blåögd etisk ankdamm, innan invandrare kom till Sverige och hjälpte svenskarna. Hon känner stolthet över att få vara i moskén.

Socialdemokraten Leif Jakobsson talar om planerna på den muslimska friskolan samt hur han flera gånger druckit kaffe med Bejzat Becirov.
Islamic Centers VD Bejzat Becirov tackar de utländska vännerna från Libyen som skänkt tomtmarken. (2008 köpte organisationen dessutom alla byggnaderna för 5 miljoner dollar.)
Skolflickor i svart slöja sjunger om Profeten Muhammed framför Ögårdsskolan.


Källa:


Sveriges värsta stad för lärare


Bo Sundqvist är ordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö. Han säger att Malmö är den svåraste staden i Sverige att vara lärare i:

" – Kompetensutvecklingen för lärarna i Malmö är kraftigt eftersatt, egentligen mycket bristfällig trots att Malmö är Sveriges svåraste stad att vara lärare i, säger Bo Sundqvist."

"Nästan var fjärde Malmö­elev som gick ut nian i förra veckan saknar behörighet till gymnasiet."


Källa, gratistidningen Sydsvenskan sidan C2 lördag 19 juni 2010:




Så här ser det ut på Rosengårdsskolan i Malmö. Allt fler skolor i Malmö liknar denna. Tycker någon att den blonda medelklasslärarinnan i videon ska behöva ha det så här? Tror någon att hon utbildat sig till lärare för att ha sådana här elever?
I
I
I stället för denna sanna bild från Rosengårdsskolan visar lärarhögskolan upp hur sin fina gröna byggnad ligger uppe vid havet:
I
I
Lägger man till fakta att i Malmö har gymnasielärarna lägst lön i hela Sverige, blir det ännu värre.

Lägg sedan till att Malmö är en av Sveriges svåraste städer att få arbete i för lärare, så blir läget ännu värre.

Lägg till att lärarhögskolan i Malmö är kraftigt utbyggd och utbildar för många lärare, så blir läget ännu värre.

Lägg till att en majoritet av Malmös skolelever har invandrarbakgrund, där många har svårt med språket, så blir läget ännu värre.

Lägg till att andelen elever med utländsk bakgrund ökar med procent varje år i Malmö så blir läget ännu värre.

Jämför sedan med Stockholm, där de flesta eleverna går teoretiska program. I Malmö går en mycket större andel på yrkesförberedande program där eleverna inte är studiemotiverade. Då blir läget ännu värre.


En hög arbetslöshet bland lärare i Malmö, gör att de får slåss om de mest lågavlönade lärarjobben, i Sveriges svåraste stad att undervisa i, med en ökande majoritet invandrarelever, och elever från studieomotiverade hem. Då blir Malmö helt klart Sveriges värsta stad att undervisa i för lärare. Och den blir med ovanstående överutbildning av lärare, sjunkande reallöner, högre lärararbetslöshet och ökande andel invandrarelever med språksvårigheter, värre att undervisa i för varje år som går.


De som utbildar sig till lärare vid lärarhögskolan i Malmö kommer från studiemotiverade hem i välmående kranskommuner med nästan enbart svenska elever. Där har de själva gått i skolan på 1990- och 2000-talen och sett välmående skolor. När de sedan är färdigutbildade på lärarhögskolan i Malmö möter de klasser i Malmö som är raka motsatsen till hur de själv hade det i skolan. De blivande lärarna har aldrig kunnat förreställa sig helvetet som väntar dem när de börjar undervisa i Malmös skolor, de värsta i Sverige, som absolut inte fungerar. Ingen på lärarhögskolan avråder dem från att utbilda sig till lärare i skolor som inte fungerar, för lärarhögskolans lärare är själva beroende av ständigt nya lärarkandidater för att försörja sig själva.


Nyutbildade lärare kan heller inte välja att arbeta vid fungerande skolor i kranskommunerna, för vid de skolorna säger ingen upp sig. Återstår bara lediga tjänster, som är svåra att få vid Sveriges värsta skolor i Malmö. Hade lärarhögskolan utbildat färre lärare, hade ingen velat söka tjänsterna i Malmö. Det är därför lärarhögskolan överutbildar, för att tvinnga ovilliga lärare att arbeta i skolor som inte fungerar. Lärare arbetar inte i Malmö för att de vill, utan för att de inte fått tjänster någon annanstans. Någon annan utbildning kan lärarna inte skaffa sig, för studielånen är uttömda, använda på en flerårig lärarutbildning. De är fast i Sveriges värsta skolor och kan inte ta sig därifrån. Andra jobb de kan få eftersom lärare inte kan något annat än att undervisa, är okvalificerade arbeten inom städ eller hemtjänst. Hur attraktivt är det att komma från en välmående kranskommun och återvända för att arbeta i hemtjänsten? Det var väl inte det som var meningen med flera års högskolestudier?


2010-06-19

Sveriges sista regent


Kronprinsessan Victoria är sannolikt Sveriges siste regent. Svenska folket som röstar på de sju riksdagspartierna tror blåögt att det är svenskarna som själv kan rösta och bestämma hur länge de vill ha kvar monarkin. Då glömmer svenskarna att under Kronprinsessan Victorias livstid hinner muslimerna demografiskt att komma i majoritet.

Muslimer har krävt att tradition efter tradition i Sverige avskaffas. Så inom fyrtio till femtio år kan det komma krav på att monarkin avskaffas liksom skolavslutningar i kyrkan. Den svenska monarkin kanske kränker muslimer i framtiden. Eller så hamnar muslimer demografiskt i majoritet i riksdagen, där de demokratiskt kan avskaffa monarkin för att den inte står i Koranen.

Landet kanske inte får heta Sverige längre, då det liksom svenska flaggan, nationalsången och svenska traditioner kan anses kränkande. Visst är det underbart och en kittlande tanke att republikanerna får rätt till slut. Att veta att kronprinsessan Victoria som vigts idag, kan vara Sveriges siste regent, innan islam flyttar fram positionerna.

Kronprinsessan Victoria har redan tjuvstartat sin anpassning till islam då hon tvangs bära slöja i Abu Dhabi:



Ett stort grattis till Sveriges siste regent kronprinsessan Victoria !

Hipp hipp hurra!!!


Läs mer om Sveriges siste regent:

Muslimska friskolor exporteras till Storbritannien



2011 kommer muslimska friskolor i Storbritannien att finansieras av skattebetalarna, enligt modellen med friskolor de importerar från Sverige. Tidigare har de få muslimska skolorna i Storbritannien varit privata, betalda med rika föräldrars pengar och från Saudiarabien. Med skattepengar som den nya högerregeringen i Storbritannien igår beslutade om, kommer de muslimska friskolorna att explodera i antal:


"Handing parents the power to start their own schools is a flagship Tory education policy, modelled on Sweden's free schools and charter schools found in the United States."

Källa, The Guardian fredag 18 juni 2010:


"The Conservatives have come up with the most controversial manifesto pledge on education, based on a Swedish model that allows parent groups to establish independent schools in the state sector. Anushka Asthana chairs our debate as five experts discuss the value of 'free' schools"

Källa, The Guardian 18 april 2010:



"På fredagen lanserade Storbritanniens regering sin nya friskolepolitik med den svenska modellen som huvudritning. Men gör de rätt när de importerar den svenska modellen?"

"En riktig expert på både det svenska systemet och Storbritanniens möjligheter att adoptera det är Peter John Fyles, vd för Internationella engelska skolan i Stockholm.

Den 30 Juni ska han besöka David Cameron, den brittiske premiärministern, i hans hem på 10 Downing Street i London.

De två männen ska diskutera vad Storbritannien har att lära av Sverige, och enligt Fyles är receptet enkelt."

"Både i Sverige och i Storbritannien har det uppmärksammats att många av friskolorna drivs med religiösa förtecken. Widar Andersson tror att faran är överdriven.

– Det finns ju grader i helvetet så att säga."

" – Även i katolska skolan i Göteborg och i de muslimska skolorna i Angered är de flesta inte mer än vardagsreligiösa. Man får bestämma vilka som får bidrag, så att det inte blir några söndagsskolor... Evolutionslära får de pyssla med på sin fritid.

Men för Lars Ohly är frågan snarare ideologisk.

– Alla elever måste ha rätten att få en utbildning som inte färgas av religiösa idéer, säger han till Nyheter24."
I
"I Storbritannien går 93 procent av eleverna i statligt finansierade skolor."


Källa, Nyheter24 fredag 18 juni 2010:


2010-06-18

Intervju med Räddningstjänsten om Islamic Center


Igår skrev bloggen Muslimska Friskolan bloggposten om Räddningstjänstens betalning till och besök på Islamic Center på nationaldagen:


Idag fredag 18 juni 2010 fick bloggen Muslimska Friskolan en intervju med Räddningstjänsten som bemötte uppgifterna.

Verksamhetsstrateg
Per Björkman
046-540 46 60

Källa:


På nationaldagen 6 juni 2010 på Islamic Center i Malmö representerades Räddningstjänsten av verksamhetsstrateg Per Björkman och Margareth Ekberg som är sekreterare och projektledare.

Björkman och Ekberg överlämnade 15 000 kronor till Islamic Centers VD Bejzat Becirov, samt även en inslagen present som det inte gick att se vad det var.

Björkman påstår att det inte var någon gåva, utan ett sätt att visa Räddningstjänstens uppskattning för att de fått använda den stora moskén i Malmö för sin mässa.

Närvarande fick höra Björkman i talet säga att Becirov inte ville ha betalt och att Räddningstjänsten fått använda lokalerna gratis.

Björkman säger att Islamic Center redan fakturerat räkningen till Räddningstjänsten på 15 000 kronor. Björkman påstår vidare att summan är för lokalhyra, samt för att personal från Islamic Center burit in bord i den muslimska friskolan Ögårdsskolans gymnastiksal.

Uppgifterna från Björkmans tal står alltså mot vad han säger idag några veckor senare. Vilken version som är sann är oklar.

Björkman kan inte fullt förklara varför man visar sin uppskattning på något som redan fakturerats. Det är ju inte att visa uppskattning om man får en räkning och sedan betalar den.

Björkman säger att Räddningstjänsten även betalade ABFs projekt Yallatrappan för cateringen. Men Björkman lyckas inte reda ut om den summan betalades till Yallatrappan eller ingick i summan på 15 000 kronor som Islamic Center fick. Yallatrappan är ett bidragsprojekt som redan betalts av skattebetalarna. Och varför ska skattebetalarna överhuvudtaget betala för att brandmän ska äta? Mat under arbetsdagen betalar man väl själv?

Björkman får frågan om det verkligen kostar 15 000 kronor att hyra en gymnastiksal som ändå står tom efter skoldagens slut. Då fyller Björkman i att det även ingick visning av moskén.

Men det är ju gratis att gå in i moskén. Och en guidning på en timme i moskén kan väl inte gå på 15 000 kronor, inräknat att någon satte upp ett antal bord i gymnastiksalen? Moskén i Malmö brukar ju bara ta några hundralappar för 45 minuters visning med guide för skolklasser.

Björkman får frågan om inte Räddningstjänsten har egna lokaler. Han svarar att det har de. Men då hade det inte blivit ett mångfaldsmöte, som det blev i moskén.

Björkmans enda förklaring till summan på 15 000 kronor är nu att Räddningstjänsten är tacksamma för att de fick vara vid moskén. Han ville inte berätta vad presenten som räcktes fram till Becirov var.

Det går nu att konstatera att Räddningstjänsten medvetet valt att göra sammanträdet dyrare för skattebetalarnas pengar genom att förlägga det till Islamic Center.

Björkman får frågan hur det stoppat stenkastningen genom att Räddningstjänsten gått in i och guidats i den stora moskén. Björkman har inget svar.

Björkman håller med om att de som står för stenkastningRosengård inte var i moskén den kvällen. Björkman kan inte förklara alls hur sammaträdet i Islamic Center ska rå på stenkastningen.

Björkman får frågan på vilket vis, att brandmännen åt kebab på Islamic Center, minskar stenkastningenRosengård. Då vaknar Björkman till liv och säger att det inte var kebab utan kefta kebab. Bloggen frågar om kefta kebab inte är en sorts kebab. Björkman säger att det inte är samma kebab. Bloggen undrar om brandmännen aldrig ätit kebab förut. Björkman svarar att det har de, men inte kefta kebab. Då frågar bloggen om brandmännens inmundigande av kefta kebab på Islamic Center minskat stenkastningenRosengård. Det har det inte, svarar Björkman.

Bloggen frågar om besöket på Islamic Center på något vis minskat stenkastningenRosengård. Nej, svarar Björkman. men han bjuder in bloggen att ta del av Räddningstjänstens mångfaldsarbete i deras lokaler i Lund. Bloggen svarar att den hellre ser resultat som minskad stenkastning i Rosengård.

Björkman får frågan om Shatila Salami i Räddningstjänst Syds slöja fått ner stenkastningenRosengård. Här ses hon på mässan vid Islamic Center som Räddningstjänsten betalade för:


Björkman har inga mätningar på att stenkastningen minskat efter att Shatila Salami kommit dit i slöja. Björkman vill inte svara på om Salami rökdykt eller räddat liv någon gång. Björkman svarar bara att Shatila genomgått utbildningen och deltagit i olika moment.

Björkman tillfrågas om fler muslimska kvinnor med slöja sökt sig till Räddningstjänsten efter att de börjat visa upp Salami och hon har åkt runt och föreläst i stället för att jobba heltid med att släcka bränder. Björkman svarar att inga fler i slöja sökt som brandmän. Björkman får då frågan vad det är för poäng med att Salami visar upp brandslöjan överallt. Björkman svarar att slöjan är oviktig. Bloggen säger att de i slöja inte brukar få ta främmande män i hand eller beröra främmande män. Björkman svarar att han inte vet hur fler brandmän i slöja kommer att agera. Björkman säger att Salami genomgått utbildningen. Bloggen frågar om andra i slöja som genomgår utbildningen också bara ska jobba med att föreläsa eller vara informatörer, eller om de ska arbeta som brandmän på riktigt och göra nytta genom att släcka bränder och rädda liv. Björkman svarar att han inte vet.

Björkman menar att det viktiga är att få fler kvinnor och fler med invandrarbakgrund in i brandkåren. En del ska jobba som informatörer och tala invandrare till rätta. Björkman säger att det är förbjudet att kvotera, därför kallar de arabiska för merit i stället, och då går de om svenskar som söker till brandmän.

Björkman får frågan varför fler invandrare inom polisen, ambulanspersonal, busschaufförer, badvakter och brandmän inte stoppat eller minskat problemet. Nettoresultatet blir ju bara ökade kostnader för mångfaldskommunikation, utslagning av svenska sökande och fortsatta problem. Björkman säger att för få invandrare vill bli brandmän. Bloggen undrar vad det är för problem med det, svenska brandmän är väl lika bra. Björkman säger att svenska brandmän inte kan kommunicera på arabiska. Bloggen säger att arabiska brandmän eller kommunikatörer inte minskat stenkastningenRosengård. Björkman hävdar då att det hos invandrare är status att bli busschaufför, men inte brandman. Därför får Räddningstjänsten för få invandrare. Bloggen vet att det inte är statusen som gör att invandrare blir busschaufförer. Skälet är att Lernia erbjuder en gratis utbildning för arbetslösa som vill bli busschaufförer. Och arbetslösa finns det gott om på Rosengård. Bloggen säger till Björkman, att bland så många arbetslösa på Rosengård borde det väl finnas någon som kan tycka att det är bättre att bli brandman än att gå arbetslös som bidragstagare.

Björkman svarar att poliser och badvakter utgör hot mot invandrare, men det gör inte brandmän. Björkman får frågan varför invandrare då kastar sten på brandmän. Björkman svarar, för att få dit polisen.

Men hur kan det då hjälpa med fler invandrare som brandmän, om stenkastningen ändå fortsätter mot invandrarbrandmän också, för att locka dit polisen? Björkmans slutsatser innebär ju, att även med en yrkeskår med hundra procent invandrarbrandmän, så får de ändå sten på sig för att locka dit polisen som utgör hot mot kriminella. Och invandrarpoliser utgör lika stort hot mot kriminella som svenska poliser. Det verkar inte finnas något slut på eländet.

Björkman skyller på att för många elever på Rosengård saknar fullständigt betyg efter nian.

Men de saknar ju betyg för att de inte gör läxorna, utan är ute och kastar sten på brandkår och polis.


Bloggen Muslimska Friskolan vill att denna dyra mångfaldindustri upphör! Det löser inga problem utan skapar bara större kostnader när myndigheter ständigt beöker Islamic Center för skattebetalaranas pengar, Ingenting blir bättre. Islamic Center profiterar bara på mångfaldsindustrin genom att lata svenskar köper sig en dag ledigt och ett gott samvete genom att strosa runt i moskén.


Kanske borde Per Björkmans brandmän prova shish kebab också, för att se om det minskar stenkastningen? Vi har väl alla hört om undersökningarna som visar att gratismat för skattepengar får ner kriminaliteten?