Dalia Kassem från Halal-tv är snart färdig läkare. Hon tänker specialisera sig i kirurgi. Därefter tänker hon tjänstgöra i slöja. Så svenska patienter ska inom kort opereras av en troende muslimsk kvinna i slöja. Dessutom talar hon arabiska med de muslimska patienterna och tänker visa sin muslimska religiösa tillhörighet när hon träder i tjänst som läkare på svenska sjukhus:
"En muslimsk kvinna, med täckande sjal som endast låter ansiktet framträda och som ber fem gånger per dag, kan mycket väl arbeta som läkare i Sverige. Det anser Dalia Kassem, en av huvudpersonerna i ett av 2008 års mest omdebatterade tv-program: Halal-tv."
"Nu är Dalia 23 år och går den nionde terminen på läkarprogrammet vid Uppsala universitet. Helst vill hon specialisera sig inom kirurgi och på sikt arbeta med traumapatienter."
"I övrigt försöker även Dalia Kassem följa de religiösa regler som förväntas av en rättrogen muslim, vilket under den kliniska delen av läkarutbildningen oftast inte inneburit några svårigheter. Dalia har redan avverkat bland annat urologi, kirurgi och internmedicin, och hon har haft placeringar på flera sjukhus i Mellansverige. Sjalen, som täcker allt utom ansiktet, bär hon alltid utanför hemmet. Bönen fem gånger per dag försöker hon också fullfölja, liksom fastan under ramadan.
– Jag får aldrig något negativt bemötande från sjukvårdspersonalen. Kommer det frågor så är det på grund av nyfikenhet, som hur jag exempelvis gör med operationsmössan när jag samtidigt bär sjal. Nu finns det operationsmössor som i princip är heltäckande, även halsen, och som jag alltid använder. Under mössan bär jag då en mindre sjal.
Bönerna ska egentligen utföras vid speciella tider på dygnet, och det har inneburit vissa problem eftersom sjukhusen saknar bönerum för muslimer."
"– De få gånger jag mött negativa reaktioner har jag i viss mån förstått det; det kan vara patienter som legat länge på akuten och väntat, som har ont och är frustrerade och låter fördomar komma till ytan då de ser mig. De tror att sjalen är ett uttryck för förtryck, trots att jag själv valt att bära den."
"Som framtida läkare kan det kanske vara en fördel även på ett svenskt sjukhus att visa sin religiösa tillhörighet som muslimsk kvinna, tror Dalia Kassem.
– Många muslimska patienter känner större trygghet då de träffar mig, jämfört med om de möter en icke-muslim. Det kan man känna på deras blickar. Dessutom talar jag själv arabiska och patienten kan därför lättare göra sig förstådd om han eller hon är invandrare från ett arabiskt land."
Källa, Läkartidningen 24 februari 2009:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar