"Medieskola utmanar journalistikens "vita blick"
I maj startar Malmös första studiecirkel i antirasistisk journalistik - Reservat. En av utmaningarna är att synliggöra journalistikens "vita blick", och vända den mot journalisterna själva, säger initiativtagaren Leandro Schclarek Mulinari.
- Den antirasistiska rörelsen är duktig på att kritisera journalistkåren, men lite sämre på att förklara varför journalister ofta hamnar i enkla förklaringar. Det vill vi ändra på, säger Leandro Schclarek Mulinari, som själv har arbetat på flera skånska lokalredaktioner.
Det senaste året har flera saker hänt i hans hemstad Malmö som de lokala medierna har rapporterat om på ett förenklat sätt, tycker han. Ett exempel är nyhetsbevakningen om Malmöpoliserna som kallade ungdomar i Rosengård för "apajävlar".
Det senaste året har flera saker hänt i hans hemstad Malmö som de lokala medierna har rapporterat om på ett förenklat sätt, tycker han. Ett exempel är nyhetsbevakningen om Malmöpoliserna som kallade ungdomar i Rosengård för "apajävlar".
- Det framställdes i medierna som en enskild händelse. Men alla med erfarenhet av diskriminering vet att det inte var det.
Han menar att många redaktioner har en "vit blick", som gör det svårt att på allvar förstå vad det innebär att höra en sak som "apajävel".
- Jag såg ett inslag i TV4 där reporten stod nån kilometer utanför Rosengård och rapporterade om stenkastningen. Vad skickar det för signaler?"
"I sommar ska Reservat hålla en månadslång kurs för ungdomar från områden med "dåligt medialt rykte".
- Det är viktigt att personer med sådan bakgrund tar plats i journalistkåren, säger Leandro Schclarek Mulinari. Ett grundproblem på redaktionerna är att journalister gärna accepterar "sanningar" från olika talespersoner, till exempel polisen. Det ligger inbäddat i sättet vi gör journalistik på, menar han.
Men journalister med egna kunskaper om till exempel livet i Rosengård har erfarenheter och kontaktnät som gör att de inte blir lika beroende av olika talespersoner, säger Leandro Schclarek Mulinari, men framhåller samtidigt att det är viktigt att "gräva där man står"."
"En av deltagarna är Mariam Carlsson Kanyama.
- Genom Reservat har jag lärt mig använda satir och humor för att kommunicera allvarliga budskap, säger hon. Det är ett bra sätt att kommunicera med människor som till exempel tror att det bara är undantag när polisen kallar folk för "Neger Niggersson"."
Källa, Quick Response måndag 25 maj 2009:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar