2008-03-02

Bli av med muslimska friskolor


Var med och påverka skolministern att ta bort muslimska friskolor i Sverige. Skriv på den elektroniska petitionen mot religiösa friskolor. Bakom namninsamlingen står Närverk mot religiösa skolor:



432 personer har hittills skrivit på listan. På följande länk kan du se vilka dessa personer är. Många av dem har också skrivit kommentarer om varför de är emot religiösa friskolor och islam:



Så här motiverar Nätverk mot religiösa friskolor sitt upprop:

"- Religiösa skolor bygger på religiösa föreställningar och värderingar. De kan inte ge barnen de grundläggande sakliga kunskaperna som barn behöver för att växa som fria, jämlika och jämställda individer.

- Religiösa skolor är kvinnofientliga och reproducerar och spikar fast de patriarkala könsrollerna.

- Religiösa skolor segregerar barn på grund av föräldrarnas religiösa tillhörighet och cementerar det gryende utanförskapet.

- Religiösa skolor är traditionsbundna och inskränker barns fri- och rättigheter. När föräldrarnas religiösa normer och värderingar återspeglar sig även i skolmiljön blir barnen än mer chanslösa att se annorlunda normer och livsmönster.

- Dogmer är religionens grund. Medvetet och omedvetet uppföder religiösa skolor dogmatism och öppnar vägen för fundamentalism. Barn har ingen chans att värja sig mot dogmer och de religiösa krafterna.

- Alla religioner räknar sin tro som det rätta och andra trosriktningar som falska, felaktiga och mindre värda. Religiösa skolor spär därför på diskriminering.

- Religiösa skolor undervisar i religion istället för om religioner.

- Barn och religion hör inte ihop. Barn skall skyddas från religionens intrång i deras livsutrymme innan de kan bilda sig en egen uppfattning och fatta sina egna beslut."


Inga kommentarer: