2010-09-05

Endast vänsterpartiet emot muslimska friskolor

"Halalslakt, friskolor och handskakningar när Humanisterna ordnade valdebatt om religion och politik"

"När det gäller religiösa friskolor var det i princip bara Vänsterpartiet som var helt emot. De andra partierna ville dock ha en tydligare lagstiftning och bättre kontroll.

Från publiken kom en fråga om det finns en generell rädsla för att diskutera och säga ifrån när det gäller värderingar som är religiöst grundade, något som de flesta i panelen verkade hålla med om.

– Det saknas debatt kring dessa frågor och det är nog delvis därför som Sverigedemokraterna har fått sådana framgångar. Men vi får heller inte glömma att det finns en stark stigmatisering av till exempel islam, sade Zaida Catalan."

"Om man inte kan leva upp till de mänskliga rättigheterna och demokratin ska man kunna dra in bidragen direkt, sade Gulan Avci.

Hon tog upp två exempel där hon ansåg att det inte hade funnits någon återkoppling alls. Dels en eritreansk förening som hade fått pengar för att genomföra en festival. Samma förening stöder diktaturen i Eritrea som håller den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslad sedan 2001.

Det andra exemplet var en muslimsk organisation i Malmö som fick pengar för att göra en utflykt till Stockholm. Väl i huvudstaden träffade de medlemmar i den palestinska organisationen Hamas.


Källa, Amnesty Press lördag 4 september 2010:


Inga kommentarer: