2012-04-10

Islamic Centers hjälplärare har startat somalisk skola


I flera år har somaliern Abdalla Jama varit hjälplärare i den stora moskéns muslimska friskola. Han har tjänstgjort på Ögårdsskolans mellanstadium som drivs av Islamic Center i Malmö. Sydsvenskan avslöjar idag att han även startat en egen informell muslimsk skola för somalier:

"En annan skola drivs av föreningen Hodi, som är öppen för alla men mest har medlemmar som är somalier. Nästan varje dag i veckan finns det läxhjälpare på plats i föreningens lokaler på Lantmannagatan. Barnen har blivit stadigt fler sedan starten för ett par år sedan, berättar ansvarige Abdalla Jama.

– Det har blivit ett sätt för eleverna att plugga tillsammans. Det verkar väldigt effektivt, föräldrar som säger att de som har det väldigt svårt har blivit duktiga, säger han.

Mest är undervisningen på svenska. Det är viktigt att barnen hänger med i den svenska skolans terminologi, menar Abdalla Jama. Han hjälper mest gymnasieelever, och mest med matte. De utgår från det arbete eleverna har i den svenska skolan."

"Det finns ett 40-tal extraskolor i Malmö, som ger allt från läxhjälp till regelrätt ämnesundervisning. De allra flesta drivs av invandrarföreningar."

"  – Jag började hemifrån med en liten grupp för ungefär 15 år sedan. Sedan fem-sex år tillbaka lånar vi lokaler på Örtagårdsskolan. Just nu kommer ungefär femtio-sextio barn, berättar Sawsan Al Obaid, som driver undervisning på lördagar i den arabiska föreningen Bygga framtiden."

Idrott, dans, arabiska och religionsundervisning i alla religioner står på schemat. Och Koranstudier, som mest handlar om att prata om hur det är att vara muslim i Sverige.

– Vi citerar rader från Koranen och diskuterar etik och moral."

Källa, islamiseringstidningen Sydsvenskan sidorna C5 och C6 tisdag 10 april 2012:
http://cdn.sds.se/pdf/20120410/c3/sds_120410_e3_c_6098.pdf

http://www.sydsvenskan.se/malmo/-vi-ska-vara-en-support--inte-en-parallell-skola-Det forna Sovjetunionen har på söndagar fått sina egna klassrum i ABFs hus. För bidragsmedel drillas barn med undervisning på ryska och rysk kultur:

"Till ryska skolan i Malmö kommer eleverna för att lära ryska språket och få en bit rysk kultur.

– Barn som tappar föräldrarnas kultur blir rotlösa. Men vi vill att barnen först och främst ska lyckas i den svenska skolan, säger grundaren Liliya Nicolaidis.

Varje söndag mellan 10 och 14 hörs det nästan bara ryska på de översta våningarna i ABF-huset vid St Knut i Malmö."

Källa, Sydsvenskan sidorna C4 och C5 tisdag 10 april 2012:
http://www.sydsvenskan.se/malmo/har-starks-de-ryska-rotterna

Inga kommentarer: