2012-11-20

Juridiska frågan växer runt Skånepartiets islambokDet är bloggen Muslimska Friskolan som grävt fram nyheten om Skånepartiets strid med Erikshjälpen:

http://muslimskafriskolan.blogspot.se/2012/11/muslimska-friskolans-nyhet-om.html

http://muslimskafriskolan.blogspot.se/2012/11/erikshjalpen-stoppar-skanepartiets.html


Idag gör SVT Smålandsnytt sitt andra inslag. Två dagar i rad har Smålandsnytt följt upp Sydnytts nyhet om islamboken som bloggen Muslimska Friskolan uppmärksammat.


"Nu får Erikshjälpens biträdande generalskreterare Mattias Ingesson stöd av Olle Wilöf som är förbundsjurist på Journalistförbundet. Han menar att användandet av artikeln kan vara olaglig.

- det är olagligt om man inte haft tillstånd av författaren till texten, säger Olle Wilöf.

Vad får det för konsekvenser om Skånepartiet inte tar bort texten?

- Om jag vore dem skulle jag försöka stoppa det här så fort som möjligt genom att dra in upplagan eller försöka lyfta ut avsnittet.

Textförfattaren kan enligt Olle Wilöf kräva ersättning för användandet av artikeln och också eventuellt kräva skadestånd."

"Det finns också en möjlighet att en domstol förbjuder Skånepartiet att fortsätta sprida boken. Då kan de få ett vitesförbud där en domstol säger att om man sprider och säljer boken efter ett visst datum kan Skånepartiet bli tvungna att betala ett vite om t.ex. 100 00 kronor.

Om Skånepartiet i så fall skulle betala vitet, skulle de då kunna fortsätta ge ut boken?

– Nej, då kan de få betala flera viten efter varandra eftersom syftet med vitet är att stoppa något som är otillåtet."

Källa, SVT Smålandsnytt tisdag 20 november 2012:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/det-ar-olagligt


Smålandsnytts klipp med Journalistförbundets jurist om Carl P Herslows bok i SVT Play tisdag 20 november 2012 visades i sena sändningen av Smålandsnytt 21.45 20/11 2012:
http://www.svt.se/nyhetsklipp/regionalt/smalandsnytt/article593577.svt


"Samtidigt som detta sker försöker Erikshjälpen tvinga C. P. Herslow, Skånepartiets ständige ordförande, att dra in sin nya bok (2012) som är ett angrepp på islam. Skälet är att biten om kvinnlig könsstympning tydligen är plagierad från Erikshjälpens egna texter. Boken som har titeln Om Islam – till all världens 9-åringar är ett ganska tjockt anti-islamiskt manifest som verkar påfallande rörigt. Ni kan se innehållsförteckningen med hjälp av röda små länktexter just under bilden om ni följer boktitelslänken. Skälet till att Erikshjälpen inte nöjer sig med en errata eller ekonomisk kompensation är att de inte sympatiserar med Skånepartiets linje.
 
Bekämpandet av rasism och stereotypiska och oinitierade angrepp på religion (även kallat kritik av vissa) sker med grundtanken att dessa röster inte ska kunna sprida sitt budskap eller få en plattform. Detta är så märkligt i dessa dagar där vem som helst kan lägga upp vad som helst i en mångfald av kanaler och former. Nätet svämmar över av hat. Om Herslows 200-kronors-bok dras in läggs den väl upp som PDF, vilket den inte gjorts hittills."
 
Källa, forskarbloggen Religionsvetenskapliga kommentarer tisdag 20 november 2012:
 
 

Inga kommentarer: