2012-11-16

Polisen har inlett förundersökning mot Kent Ekeroth som finansierar Avpixlat


"Agerandet som visas i filmklippen från SD-topparnas nattliga uppträde i centrala Stockholm i juni 2010 polisanmäldes på fredagen av polisen själv. ”Nu ska vi studera filmerna och se vad som sagts och gjorts”, säger kommissarie Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen."

Källa, Dagens Nyheter fredag 16 november 2012:
http://www.dn.se/nyheter/politik/polisen-polisanmaler-sd-toppar--forundersokning-inledd


"Flera polisanmälningar, bland annat om hets mot folkgrupp, har gjorts efter Expressens avslöjanden om bland annat hur tre Sverigedemokrater beväpnar sig med järnrör efter ett gräl. Enligt straffrättsexperten Kerstin Berglund kan SD-topparna ha gjort sig skyldiga till förberedelse till grov misshandel.

I filmklippet syns hur SD-topparna plockar upp järnrör en stund efter att de grälat med ett antal människor på Kungsgatan i Stockholm. Nu har flera anmälningar lämnats in till polisen i Stockholm, från människor som tagit del av nyhetsrapporteringen.

Juristen Peter Granquist säger att det finns minst sex, och att de bland annat handlar om hets mot folkgrupp och olaga hot."

"Enligt Kerstin Berglund, doktor i straffrätt vid Uppsala universitet, är det brottsligt att beväpna sig med järnrör i syfte att ge sig på andra.

– Teoretiskt sett kan det vara förberedelse till grov misshandel när man beväpnar sig och börjar spana efter folk."

"I inspelningen hörs Kent Ekeroth säga ”Vi vill inte göra något, vi försvarar oss”, vilket kan tolkas som att de tog järnrören för att kunna försvara sig om de blev angripna."

"Men även om den berusade mannen, som av vad som framgår i filmklippen tycks vara obeväpnad, hade sökt upp dem hade det antagligen varit ett brott att försvara sig med järnrör."

Källa, Svenska Dagbladet fredag 16 november 2012:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rattsexpert-kan-vara-forberedelse-till-grov-misshandel_7675148.svd

Inga kommentarer: