2009-07-01

Fokus intervjuar gatukonstnären Dan Park


På bilden ovan gör Dan Park sin version av hur det blir i Malmö, när fritidsnämnden nu beslutat tillåta kvinnor bada toppless på de kommunala badhusen:



I nummer 26 år 2009, intervjuas gatukonstnären Dan Park på kultursidan i tidskriften Fokus.


Kommentar till artikeln i Fokus av dokumentärfilmaren:


"Postat av: Linus Ernstad, 01:59, juni 30, 2009
Dokumentärfilmen “Provokatören” om Gatukonstnären Dan Park kommer i höst 2009.
För mer info, besök:
www.linusernstad.se"



"Många av hans affischer kan misstas för extrema gruppers propaganda, även om det ofta finns någon detalj, något drag, som avslöjar att det inte är en propagandist som ligger bakom. Andra gånger är det svårt att utesluta politiska organisationer, till exempel när han 2006 omtolkade vänsterpartiets valaffischer. Ex-spionen Stig Bergling hade då just gått med i partiet och i stället för vänsterns budskap, »fem frisörer är fler är fyra börsklippare den 9 september«, skrev Dan Park »en landsförrädare är fler än fem patrioter«. Vänstern trodde först att det var någon rasistisk grupp som hade vandaliserat deras affischer och polisanmälde händelsen.


– Man vill ju inte vara politisk korrekt, det är det. Fast en del affischer är i och för sig politiskt korrekta om man kollar noga, säger Dan Park.


Kanske menar han dem som verkar ha ett vänsterbudskap. Som den uppmärksammade affischen med Alf Svensson med basebollträ och texten: »Ge oss makt att knacka bög«.

– Konstinstitutionerna vill inte ta i honom med tång. Men han har ju också själv valt att inte ställa sig under någon institution, säger Lili von Wallenstein, förläggare på Bokbål förlag som nyligen gett ut samlingsboken »Sieg« med Dan Parks affischer.


Han säger att han aldrig haft som ambition att bli känd och ställa ut på galleri.
– Elskåp är bättre, det är bara en viss typ av människor som går på galleri."


"Men varför ägnar man tjugo år åt att ständigt gäcka polis och uppröra medborgare? Kanske måste vi gå tillbaka till 1980-talets Umeå för att få svar. Dan Parks historia som gatukonstnär började med Juha Valjakkala. Det var 1988 och rättegången mot Åmselemördaren hölls i Umeå, staden där Dan Park växte upp. Han var som så många andra och tittade på rättegången, och gjorde sedan en affisch. Det blev inte så stor uppståndelse den gången.


Tre år senare däremot, när Juha försökte rymma, gjorde Dan Park affischen »Fyra timmar i frihet – för lite!!« med uppmaningen att bidra till fritagningen via ett postgirokonto. Det ledde till uppmärksamhet i lokaltidningen.


– Då trodde de seriöst att jag samlade in pengar till fritagning, säger Dan Park."


"1995 bar Dan Park hakkors på sin jacka. Han polisanmäldes och blev den förste som dömts i tingsrätten för hets mot folkgrupp för att ha burit en nazistisk symbol. Till skillnad från den ledande nynazisten Björn Björkqvist, som samma år satt i en liknande rättegång, sa han sig inte sympatisera med nazismen.


På 90-talet blev Umeå känt för straight edge och militanta veganer. Dan Park var inte en del av dessa rörelser. Men han är vegan. Uppväxten på jordbruk bidrog till det. – Som tur är var man fosterbarn så bönderna är inte mina riktiga föräldrar, säger han.


Under sommaren när rättegången mot Juha Valjakkala inleddes jobbade Dan Park som tarmarbetare på slakteri, ibland iförd »Meat Is Murder«-t-shirt. Vid ett tillfälle tog han med sig en livmoder och skar fram kalvfostret under en performance. Reaktionerna hos publiken var blandade."


"Trots många anmälningar och förhör har affischerna bara resulterat i böter för »olaga affischering«. Dessa böter har gått till kronofogden, och där »har han så mycket ändå« som han säger. Sedan ett år tillbaka är studiemedlen slut, och Dan Park lever på socialbidrag."



Källa, tidskriften Fokus 26 juni 2009:

Inga kommentarer: