2009-07-03

Terroristvärvning i moskén väcker protester



"Det är föreningen Islamiska Sunnicentret Trossamfund som driver moskén I Bellevue som har bjudit in Xasan Xuseen till stan. En man som stödjer och uppmanar till grova våldsdåd och övergrepp.Talespersoner för konferensen hävdar dock att denne man inte skulle förespråka våldsanvändning i någon form. Ett påstående som är ytterst svårt att tro på.


Al-shabaab vill införa sharia-lagar i Somalia och flera terrordåd som har skett i landet har organisationen tagit på sig. Sharia är islamsk lag som kan tolkas på olika sätt.


För bara en vecka sedan högg medlemmar i Al-shabaab av en fot och en hand vardera på fyra tonåringar. Ungdomarna hade anklagats för att ha stulit mobiltelefoner och vapen. Domstolen upprättades av Al-shabaab själva och domen verkställdes inför en folkmassa. Ett dåd som Amnesty har fördömt. Den här händelsen är inte unik. Andra har tidigare blivit av med någon kropssdel efter brottsanklagelser från Al-shabaab.


Förra året skakades landet när 13-åriga Asho Ibrahim Dunhalowen fördes bort och gruppvåldtogs av extremistgruppen. Därefter stenades hon ihjäl av flera män inför hundratals människor. Ögonvittnen har gett fasanfulla skildringar om händelsen och när människor skrek och protesterade sköt männen rakt in i folkmassan.


Den här typen av aktiviteter förespråkar alltså ledaren för den här organisationen som nu ska stå i Bellevue i Göteborg och prata. Han kommer troligtvis inte stå och sprida ett budskap om fred och icke-våld."


"Lennart från Göteborg som blivit omvänd efter ett liv som kriminell och Mirsad Bektasevic som satt fängslad i Bosnien efter att ha förberett ett attentat där han även skulle spränga sig själv. Under filminspelningens gång reser en annan göteborgare Muhammed för att bli martyr med islamisterna i Somalia.


Alla dessa män har kopplingar till verksamheten i moskén i Bellevue. Detta har representanter för Sunnicentret förnekat och sagt att terrorism och självmordsattentat inte är något som förespråkas.


Det påståendet känns allt mindre trovärdigt. Snarare framstår Al-shabaabs närvaro som en bekräftelse på vad som tidigare påståtts om aktiviteterna i moskén."


Källa, Göteborgstidningen fredag 3 juli 2009:




"Företrädare från föreningen hävdar visserligen att konferensen ska handla om "islam och fred" och att Xuseen i själva verket inte har något med al-Shabaabrörelsen att göra. Det låter inte vidare trovärdigt och på Säpo är man orolig för hatpredikningar, med åtföljande rekrytering av nya extremister.


Det finns all anledning att vara orolig. Att moskéer utnyttjas för att sprida radikala budskap påvisar en obehaglig sammanblandning av politik och religion. Internationella erfarenheter talar om dels möjligheter att rekrytera unga män för militär verksamhet utomlands, dels försök att så split mellan muslimer och den nominellt kristna ursprungsbefolkningen i Europa. Extremisterna har naturligtvis all anledning att stoppa alla försök till integration, eftersom det riskerar att undergräva den egna propagandan."


"Men det finns också andra trender, med krav på en sorts civilrättslig sharialagstiftning mellan muslimer - också i icke-muslimska länder som Sverige. Det finns de som avskyr det sekulära och liberala svenska samhället, men som sällan behöver ställas till svars på grund av helt missriktade svenska försök att undvika rasism.


Som bland annat SVT:s Uppdrag granskning tidigare avslöjat verkar en sorts hemmasnickrad islamistisk "polis" på vissa svenska orter, en polis som försöker tvinga muslimer att leva "rätt". I grund och botten handlar det om misstro, för att inte säga hat, gentemot Sverige och det svenska.


Sådant hat bör inte stillatigande tolereras, inte mer än annat extremistiskt hat mot det moderna Sverige."


Källa, ledare i Norrköpings Tidningar fredag 3 juli 2009:


Läs även:

Inga kommentarer: