2009-07-20

Lundaislamologer ska bli europaledande med nya forskningsmiljoner





Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet föreslås ett substantiellt anslag från utbildningsdepartementet. Medlen beviljas en forskningsansökan med namnet The Middle East in the Contemporary World (MECW) och är del av den satsning som regeringen gjort på strategiskt viktiga forskningsområden. Ett anslag kommer att förändra förutsättningarna för Mellanösternstudier såväl vid Lunds universitet som nationellt. Det ger oss en möjlighet att fortsätta Lunds universitets satsning att koordinera, expandera och utveckla Mellanösterninriktad forskning.


Anslaget ger oss även resurser att bli ett europaledande Centrum för Mellanösternstudier - en utveckling vi naturligtvis välkomnar. I relation till islamologi är ansökan viktig eftersom en central del i ansökan utgörs av forskning om nutida islam och muslimer. En aspekt av ansökan som är intressant är tanken att genom de medel som anslås kunna studera “Mellanöstern” i Sverige. Ett annat spännande område är forskning om hur unga generationer muslimer tolkar islam.


I det förstnämnda fallet skulle det kunna vara möjligt att med dessa ekonomiska medel i ryggen göra en grundlig och vetenskapligt kompetent undersökning av hur islam tolkas i till exempel Malmö. I det andra fallet skulle ett projekt vara studiet av unga muslimers islamtolkningar. Ett projekt som kan genomföras tillsammans med universitet i Mellanöstern i syfte att kunna ge en mer heltäckande bild av hur uppfattningar om islam formas i vår samtid av en ny generation aktiva muslimer.


Mer information finns på Vetenskapsrådets hemsida.

[Redaktionen]"


Källa, Islamologi.se lördag 18 juli 2009:



"De 112 ansökningarna har granskats av ledande internationell expertis och 43 föreslås finansiering. En stor del av ansökningar innehåller samarbeten mellan flera lärosäten.

Lunds universitet klarar sig bäst i konkurrensen och förslås få 715 miljoner under en femårsperiod för att bygga upp världsledande forskning inom nio strategiska områden."


Källa,Vetenskapsrådets hemsida 15 juni 2009:



Hemsidan till Centrum för Mellanösternstudier i Lund:


Inga kommentarer: