2009-07-08

Regeringsrapport om politisk extremism ifrågasätts



Rosengårdsrapporten från Försvarshögskolan ifrågasattes och höll inte vid granskning. Nu börjar journalister även syna källorna och ifrågasätta den rapport som Nyamko Sabuni i veckan mottog om politisk extremism. Nu visar det sig att myndighetspersoner inte kan svara på en journalists frågor om hur extremismen mätts i rapporten:


"Rapporten är något av ett hastjobb. Suggestiva textsjok om hur aktivisterna tänker bygger till exempel på intervjuer med tio aktivister. Här finns också märkligheter om att reclaimfester alltid skulle leda till skadegörelse, att Osynliga Partiet skulle ha utfört ”våldsamheter” och att det skulle finnas ett brott som heter olaga demonstration. Man bygger okritiskt på omstridda journalistiska verk av Anna-Lena Lodenius och Magnus Sandelin – som råkar driva samma kålsuparteori som den Sabuni sprider.


Nyheten är att den autonoma vänsterns våld enligt den nya rapporten verkar ha trappats upp jämfört med Vitmaktvåldet. I Säpos rapport från 2005 stod högern för oändligt mycket mer våld. I den nya rapporten är skillnaden mindre.


Men om det beror på olika mätmetoder eller om det rör sig om en verklig förändring – vilket vore djupt oroande och vilket några dåd på senare år faktiskt tyder på – har varken rapporten eller de myndighetsföreträdare jag kunde nå under gårdagen något svar på."


Källa, Aftonbladet onsdag 8 juli 2009:


Inga kommentarer: