2009-07-16

Offerhögtiden mångdubblar besökarna hos Islamic Center



Jan Hjärpe berättar i Dagen att besökarantalet stiger femtonfalt när Offerhögtiden och Ramadan firas i Islamic Centers moské i Malmö:



"- Man väljer förstås en dag som har innebörd, i allmänhet dagar som erinrar om en berättelse och i det här fallet är det berättelsen om kallelsen i grottan, säger Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi.


Det råder oenighet om när Muhammads födelsedag infaller och en del grupper firar den inte alls. Men kallelsen firas den 26-27 i den sjunde månaden.


Huruvida Muhammads Dag i Alingsås blir ett religiöst firande eller en mer informativ tillställning återstår att se.


- Det effektivaste sättet att missionera är att över huvud taget finnas och visa att islam betyder något. Någon missionspredikan blir det nog inte fråga om, men valet av dag är definitivt ingen tillfällighet, säger Jan Hjärpe.


Fest för Ramadan


Senare i höst kommer Alingsås kommun tillsammans med den islamiska föreningen att arrangera en fest för att fira Ramadan. Likt många kristna högtider som advent eller påsk, som för de flesta svenskar förlorat sin religiösa innebörd, är Ramadan för många i första hand en stor festhögtid.


- Många som över huvud taget inte iakttar fastan deltar ändå i festen i anslutning. Avslutningen av Ramadan handlar mycket om godis och mat, säger Jan Hjärpe.


Han nämner Stora Moskén i Malmö som exempel. En vanlig fredag har den cirka 1 000 besökare, men i samband med stora helger som Ramadan eller Offerhögtiden kommer 14 000 -15 000 besökare."



Källa, tidningen Dagen tisdag 14 juli 2009:


Inga kommentarer: