2009-08-12

Ramadan en svensk tradition



Jenny Berglund är en av Sveriges få forskare på muslimska friskolor. Hennes doktorsavhandling beskrev hur islamologi undervisas på dessa:


"Muslimska friskolor inget enhetligt fenomen

Lärare väljer ofta innehållet i islamämnet utifrån vad de tycker är relevant för muslimska barn i ett svenskt samhälle. Jenny Berglund har i sin avhandling undersökt islamundervisningen i muslimska friskolor. Religiösa berättelser, koranundervisning och sång är återkommande inslag i undervisningen."


Källa, Skolporten 26 februari 2009:




Jenny Berglund har nu lierat sig med det skatteslukande muslimska studieförbundet Ibn Rushd och lanserar idag 12 augusti 2009 en bok som ska intala oss att ramadan är en svensk tradition. Allt för att islamisera svenskarna till den förståndshandikappade religionen islam:


"Ramadan, en svensk tradition

2009-08-20

Inbjudan till releaselunch

Den 20 augusti klockan 13 inbjuder Arcus förlag, Sensus och Ibn Rushd i samarbete med redaktörerna till en releaslunch i Sensus lokaler på Medborgarplatsen i Stockholm.


Källa, islamkollaboratören Sensus hemsida i augusti 2009:



"Inbjudan till releaselunch

Den 21-22 augusti 2009 inleds den muslimska fastemånaden ramadan.
Hur påverkas ramadan av Sverige och hur påverkar ramadan Sverige?

Torsdagen den 20 augusti kl. 13 är Du inbjuden att delta i en releaselunch för boken Ramadan - en svensk tradition (Arcus förlag). Mehmet Kaplan, riksdagsledamot, samtalar om ramadan med bokens redaktörer Jenny Berglund och Simon Sorgenfrei.
Till samtalet erbjuder vi en ramadantallrik för 40 kronor. Maten är tillagad av kocken Fredrik Idris Brusi, som är en av de muslimer som kommer till tals i boken
Föranmälan till jenny.berglund@sh.se

senast den 18 augusti
(det går även bra att delta utan att äta, då behövs ingen föranmälan).
Lokal: Sensus
Medborgarhuset, Medborgarplatsen 4
Plan 4, Sal: 401
Releaselunchen anordnas av Arcus förlag, Sensus och Ibn Rushd i samarbete med redaktörerna.

Besök oss gärna på bokmässan
Bok & Bibliotek i Göteborg
24-27 september
i monter B 01:30
Arcus förlag, Box 1026, 221 04 Lund
www.arcusforlag.se

Källa:





Lagom till att den muslimska fastemånaden ramadan inleds om någon vecka, har det publicerats en purfärsk bok på Arcus förlag med titeln Ramadan - en svensk tradition. Boken är redigerad av Jenny Berglund och Simon Sorgenfrei. Utöver dessa är bokens författare forskare och lärare vid svenska universitet och högskolor. Artiklarna tar upp både strukturella och vardagliga aspekter av ramadan, vars relevans för samhälle, människors privatliv och inte minst ekonomi ökar för varje år.


Mer info:


Islam är Sveriges näst största religion. Uppskattningsvis 400 000 svenskar, varav en fjärdedel i skolåldern eller yngre, är muslimer. Vissa är praktiserande medan andra är sekulariserade. Bland islams helger och högtider intar fastemånaden ramadan och den avslutande festen id al-fitr en särställning. Den muslimska fastemånaden omsätter cirka en miljard kronor i Sverige och är en av landets största högtider.


Hur påverkas Sverige av ramadan och hur påverkas ramadan av Sverige? Hur fungerar det att fasta för de yngsta? För de äldsta? För idrottare på elitnivå? Hur firas ramadan bland universitetsstudenter? Kan man fira ramadan utan att fasta och hur gör man i så fall då?


I Ramadan - en svensk tradition berättar svenska muslimer om vad ramadan betyder för dem. Boken är skriven av forskare från svenska högskolor och universitet och bygger på intervjuer som gjorts från Umeå till Helsingborg.


Källa, islamologiforskarnas blogg Islamologi.se onsdag 12 augusti 2009:



Naturligtvis ges boken ut av ett förlag i islamologins högkvarter i Sverige, ideologiverkstaden Lund, som lever långt från verkligheten i Rosengård.


Läs mer om propagandaboken på följande länkar:








Internationella biblioteket har 11 augusti 2009 intervjuat Jenny Berglund om boken:

Inga kommentarer: