2009-08-20

Skolungdomar ska hjärntvättas mot islamofobi



Med statliga skattepengar ska tonårselever i Uppsala hjärntvättas i tron att det inte är något fel på islam:



"Uppsala Föreningsråd

STORSATSNING MOT ISLAMOFOBI I UPPSALA

2009-08-19 13:22


Uppsala Föreningsråd har beviljats medel av ungdomsstyrelsen för att under höstterminen genomföra ett projekt med syfte att belysa debatten kring religionen islam. Detta för att motverka statiska bilder och negativa generaliseringar gällande muslimer som till stor del grundar sig på "okunskap om den andre". Projektet är inriktat mot ungdomar och skall genomföras i form av en halvdagskonferens för gymnasieelever årskurs 3 samt en informationsinsats i 10 skolor för ungdomar på högstadiet under en sexmånadersperiod. Över 2000 elever kommer att få möjlighet att få en plattform att stå på gällande motarbetning av fördomar och islamofobi. Projektet kommer att genomföras i samarbete med Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU) samt Sensus Studieförbund.


Lina Johansson, jurist på DU, menar att projektet är viktigt att genomföra då det i Europa finns runt 30 miljoner muslimer, detta innebär att islam är den näst största religionen efter kristendomen och därmed en viktig del av den europeiska kulturen. Samtidigt är bilden av islam som en fredlig religion ifrågasatt, många ser gärna islam som en ond makt i förhållande till väst och det debatteras inte vad islam är och står för. Rädslan för det som är främmande har lett till fördomar gällande personer från mellanöstern och även till en strukturell rasism där det annorlunda beskrivs som förtryckande.


- Islamofobin får stora konsekvenser för muslimer i Sverige, i form av dagliga trakasserier och ifrågasättande kring sjalen och andra symboler som härrör till islam. Detta medför också att det blir svårare för muslimer att nå högre positioner i samhället.


Helene Warpe Nymansson, verksamhetsutvecklare vid Sensus Studieförbund, tillägger att projektets övergripande mål är att aktivt stärka ungdomars vilja att verka för öppenhet, alla människors lika värde och respekten för demokratins idéer.

- Intoleransrapporten som gjorts av BRÅ och Forum för levande historia visar att muslimer är den minst tolererade gruppen för ungdomar mellan 13-18 år. Vi anser att det är särskilt viktigt att nå ut med kunskap inom ämnet till dessa ungdomar under den tid i livet då de lägger grunden för sina värderingar, säger hon. Utbildningen är attitydförändrande och skall förmå unga att tänka kritiskt.

För mer information, kontakta Lina Johansson, jurist på DU, tfn 018-14 70 20, e-post:
info@diskrimineringsbyran.se

Helene Warpe Nymansson, verksamhetsutvecklare Sensus Studieförbund, tfn 018- 66 19 55, e-post: helene.warpe.nymansson@sensus.se"



Källa, pressmeddelande från Uppsala Föreningsråd onsdag 19 augusti 2009:


Inga kommentarer: