2012-07-05

Elever har tvingats be fredagsbön i Jasminskolans moské

Muslimska friskolan Jasminskolan i Norrköpings gamla lasarett på bilden ovan.

"Lärare: Skolan är anpassad till islam.

Skolinspektionen kan stänga Jasminskolan i Norrköping. Theres Farcher arbetar som pedagog där och hennes bild är att myndigheten inte sett till helheten.

- Det går inte att inspektera oss på samma sätt som en kommunal skola."

"Enligt Skolinspektionen är lektionerna inte anpassade efter läroplanen. Lärare styr sin undervisning. Theres Farcher menar att detta beror på att elevernas kunskaper är mer varierade i grunden. Jasminskolan är en friskola som riktar sig till muslimer, vilket i sin tur gör att de flesta eleverna inte har svenska som modersmål."

"I en del av Skolinspektionens rapport framkommer att elever känt sig tvingade att be fredagsbön i skolans moské."

" - Skolan är anpassad till islam. Det finns utrymme för bön, koranskola, anpassad simundervisning och halalkött, men ingen av oss i personalen är troende muslim."

Källa, Norrköpings Tidningar torsdag 5 juli 2012:
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7794792"Den muslimska friskolan Jasminskolan i Norrköpings kommun riskerar att stängas efter att Skolinspektionen hittat allvarliga brister. Tidigare i år fick skolinspektionen in signaler om bristande trygghet och studiero på Jasminskolan i Norrköping."

Källa, Sveriges Radio P4 Östergötland torsdag 5 juli 2012:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=5180950


"Skolinspektionen anser att rektorn saknar kunskap om skollagen och läroplanen och kräver att skolan snarast anställer en ny rektor.

Skolan är heller inte tydlig med att konfessionella inslag i undervisningen är frivilliga, vilket lagen kräver. Bland annat har det inte framgått tydligt för eleverna att fredagsbönen är frivillig."

Källa, SVT Östnytt torsdag 5 juli 2012:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/jasminskolan-kritiseras-av-skolinpektionen


"Senast 28 september måste bristerna vara åtgärdade. Under tiden fram till dess vill Skolinspektionen ta del av det pågående arbetet på nära håll, en ovanlig begäran enligt Per Lennermark, tillförordnad enhetschef på Skolinspektionen i Linköping.

- Skolan har två alternativ fram till i september, antingen åtgärdar de alla bristerna eller också visa de oss en skarp och tydlig plan på hur det ska göras, annars kan vi komma att dra in deras tillstånd, säger han. Med de brister som finns nu, kan skolan inte fortleva."

Källa, Folkbladet torsdag 5 juli 2012:
http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/default.aspx?articleid=6082132


"Till hösten måste skolan ha rättat till problemen och framför allt anställa en rektor som är lämpad för uppgiften. Annars får de stänga."


Källa, SR P4 Östergötland torsdag 5 juli 2012:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=5180411

Inga kommentarer: