2008-06-24

SlöjvuxRiksnyheter och idag Sydsvenskan rapporterar nu att Riksrevisionen ifrågasätter nyttan med svenska för invandrare (SFI):


"Svenskundervisning för invandrare, sfi, har bedrivits i mer än fyrtio år. Men någon utvärdering av utbildningens effekter har aldrig gjorts, visar en färsk granskning av Riksrevisionen."


"Gunilla Håkansson är sfi-rektor i Malmö. Hon välkomnar riksrevisorernas rapport.
– Jag instämmer till fullo med vad de har kommit fram till. Det finns så många klagomål på sfi men ingen har någonsin brytt sig om att ta reda på varför deltagarna hoppar av, varför knappt hälften av de som erbjuds en plats tackar ja, eller varför deltagarna inte lyckas ta betyg, säger hon."


"Gunilla Håkansson tycker att satsningen på lärarna är bra men att den prestationsbaserade moroten "är ett ogenomtänkt förslag”.
– Det är så mycket som påverkar deltagarnas förmåga att studera. Har man traumatiska minnen från krig, bor på bussar eller trångt hos kompisar, är det klart att resultatet påverkas. Hur ska man begära att de ska ta något betyg, säger Gunilla Håkansson."


Källa, Sydsvenskan sidan A9 tisdag 24 juni 2008:


Det var den officiella bilden. Låt oss nu se på verkligheten:
Gunilla Håkansson är rektor för sfi som finns i Komvux Södervärns lokaler i Malmö. Hon har ett förflutet från det islamvänliga ABF i Malmö. Förmiddagsgrupperna på sfi på Komvux Södervärn börjar vid 8-tiden. Klockan 11.30 väller det ut muslimska kvinnor i slöjor. I långsamt mak vandrar de flesta hem utan skolväskor där läxböckerna borde ha funnits. Ytterligare andra i slöja går rakt ut till Södervärnsgatan utanför den stora entrétrappan till bilar där deras muslimska makar väntar. Antingen är det omsorgsfulla muslimska män som på sin lunchrast kör hem sina muslimska fruar. Eller så är det arbetslösa män som inte har något bättre för sig än att skjutsa hem sina fruar, varav en del inte får åka buss med främmande män.


Varför låter sfi-rektorn Gunilla Håkansson sina elever börja klockan 8 och sluta redan 11.30? Tror hon verkligen att dessa personer ägnar sig åt självstudier eller läxor i de 4 timmar och 30 minuter som återstår för att studierna är heltidsgrundande? De erhåller nämligen pengar för heltidsstudier. Hur går det utan skolväskor eller böcker som tas hem, och med 3-7 barn väntandes hemma? SVTs Uppdrag Granskning hade 2007 ett avslöjande program just om sfi där man intervjuade sfi-studerande från Komvux Södervärn i Malmö om hur det fuskas på Gunilla Håkanssons skola:I reportaget berättade några kvinnor om hur man gör allt för att dra ut på tiden för att det inte lönar sig att arbeta. De går inte ens på sfi för att de vill, utan för att de är tvingade för att fortsätta få socialbidrag.


I dansk radio sändes ikväll 24/6 2008 en redogörelse där danska invandrarkvinnor som går motsvarande sfi i hög grad inte på något vis vill ha arbete. De väljer hellre att studera långsamt och inte bli klara, eller att leva som en fattig familj som hemmafruar utan att lära sig danska. Deras barn drabbas då av dålig hemmiljö och ökad risk för kriminalitet. Utredaren sa att en del av dessa kvinnor har inte någon som helst kompetens som efterfrågas på dansk arbetsmarknad.


Varför räcker det inte med att alla Sveriges skolbarn också bara går i skolan mellan 8-11.30? Naturligtvis för att de inte skulle göra läxor hemma i 4 timmar och 30 minuter. Därför får skolbarn gå i skolan ända tills klockan 14 eller 15. Men Gunilla Håkansson bjuder gärna sina sfi-studerande på några extratimmar ledigt varje dag. För det får svenska samhället som tack rekorddåliga studieresultat som Gunilla Håkansson säger beror på trångboddhet och krigstrauma.
Slöjvux på Komvux Södervärn i Malmö och andra sfi-säten i Sverige är en ren bluffverksamhet. Den som vill kontrollera uppgifterna kan bege sig till Komvux Södervärn när terminen börjar igen en bit in i augusti och se hur de sticker hem redan 11.30 utan skolväskor. För de sfi-studerandeGunilla Håkanssons Komvux Södervärn har redan haft sommarlov i en vecka nu. Hur länge ska de tillåtas vara lediga egentligen? Vanligt folk har 5 veckors semester. Slöjvux har hela sommarlovet plus två veckors jullov, påsklovet och någon vecka till för skattebetalarnas pengar. Frågan blir till den som bevittnar fusket:
Är det trångboddheten eller de traumatiska krigsupplevelserna som gör att det inte får plats en skolväska med läxböcker i lägenheten de sticker hem till?


Inga kommentarer: