2010-05-05

Koranskolor i Sverige värvar barn till terrorism


"Unga män i Sverige hjärntvättas, utbildas och värvas som terrorister för somaliska terrorrörelsen al-Shabab, enligt uppgiftslämnare Expressen talat med. Göteborg pekas ut av flera källor som den största rekryteringsbasen just nu."

"Enligt säkerhetspolisen, Säpo, finns al-Shabab-sympatisörer över hela landet, koncentrerade till storstäderna."

"Kommissarie P-O Hellqvist vid säkerhetspolisen i Göteborg bekräftar att pojkar från Göteborgsområdet rest till Somalia."

"Yxmannen ska ha försökt värva anhängare i miljön runt Bellevuemoskén i Gamlestan och i en mindre moské i Biskopsgården."

"Expressens uppgiftslämnare hävdar att värvningsförsök sker överallt, på internet, i moskéer, i lägenheter, koranskolor... Det börjar mjukt med föreläsningar om islam och livsstilsfrågor. Värvarna tar vara på ungdomarnas nyfikenhet och tillit."

"En annan misstänkt anhängare till al-Shabab greps i Danmark i februari. Den 37-årige mannen är imam vid en församling i Köpenhamn och greps tillsammans med fyra andra i samband med att dödshoten mot Folkpartiledaren Pia Kjaersgaard avslöjades."

"- Både Hassan Hussein och den danske imamen tros ligga bakom bombattentatet i Mogadishu. Det var de som inspirerade självmordsbombaren, berättar en svensksomalier för Expressen."


Källa, Göteborgstidningen onsdag 5 maj 2010:


Inga kommentarer: