2011-03-01

Muslimska friskolan Ögårdsskolan ägs av Libyens diktator Kadaffi


"Gaddafi er grunnleggeren av WICS, og har selv uttalt dette i 2009 om formålet med organisasjonen:

– Det europeiske kontinentet skal konverteres til islam. Europa vil en dag være et muslimsk kontinent."

"Per Sandberg var ikke kjent med at Libyas diktator i det skjulte har finansiert denne moskeen, og sier til tv2nyhetene.no at det er tankevekkende at moskeen han besøkte, fremstilles som moderat.

– Jeg greier ikke å se at dette er moderate krefter, ikke når jeg nå får vite hvem som har finanisert dette, sier lederen av Stortingets justiskomité.

Han husker godt møtet med Becirov, og minnes at han fikk et eksemplar av Koranen under besøket.

– Men jeg tviler på om Gaddafi fikk en pr-effekt ut av dette, det var nok heller det motsatte, sier Sandberg.

Han legger til at disse opplysningene aktualiserer Fremskrittspartiets forslag om å forby moskéfinansiering fra ekstreme miljøer."

Källa, TV2 Nyhetene tisdag 1 mars 2011:


"MALMÖ. Nordens äldsta och största moské ägs av Muammar Gaddafi.

Märkligt nog låtsas Bejzat Becirov, Malmös moskés vd, inte känna till detta dystra faktum.

Det är grått, kallt och trist i Skåne denna måndagseftermiddag och allt kan i vanlig ordning beskrivas på olika sätt.

Så här berättar till exempel Islamic Center i Malmö om sin verksamhet på internet:

”En religiös organisation som förvaltar centrala moskén i Malmö, Ögårdsskolan, informerar om islamiskt levnadssätt, bistår med service till församlingsmedlemmarna, har intern och internationell hjälpverksamhet, en levande ungdomsverksamhet samt arbetar för fred, integration, förståelse och mångfald genom olika ideella projekt”."

"Köpet av moskén handlar om pr, säger Jan Hjärpe, islamolog och professor emeritus.

Du behöver inte vara Sherlock Holmes för att lista ut vem som äger moskén. Det räcker med ett par minuters sökning på internet. WICS hemsida är till exempel nedlusad med bilder på Gaddafi, ”ledaren”."

"Och skolan drivs som friskola."

"Frågan är varför han låtsas som att han inte vet att det är en diktator med alldeles för mycket blod på sina händer som numera äger hans skapelse.

Möjligen är han rädd för Sverigedemokraterna, som i tid och otid driver kampanjer mot landets moskéer, ska få ytterligare ammunition.

Jag tror inte det är särskilt intelligent att spela ovetande. Jag tror att det hade varit bättre att ta diskussionen om det problematiska i att Gaddafi äger moskén, som med över 60 000 medlemmar är störst i Sverige."

Källa, Aftonbladet tisdag 1 mars 2011:


"Efter att Islamic Center i Malmö hamnat i ekonomiskt trubbel tog den Kaddafigrundade organisationen World Islamic Call Society 2008 över byggnaderna.

FN-sanktionerna mot libyska tillgångar utomlands gäller, skriver TT, bara fysiska personer.

Andliga personer kan fortsätta som hittills."

Källa, Sydsvenskan Opinion sidan A5 tisdag 1 mars 2011:


"Det gäller som ledarsidan uppmärksammade för exakt ett år sedan den muslimska moskén Islamic center i Malmö som sedan en tid tillbaka ägs av ett bolag direkt kopplat till Libyen och diktatorn Muammar Kadaffi. Ägandet kallades då "odramatiskt" av islamologen Jan Hjärpe. Det skulle uppfattas som att Kadaffi försökte mäta sig med den saudiska regimen i att understödja moskébyggen i Europa . Men det gav ju också den libyska regimen en mycket stark legitimitet, alldeles oavsett om Kadaffis hantlangare skulle försöka sig på att styra verksamheten i Sverige eller inte. Mottagandet av pengarna kan ju inte annat ses som annat än ett erkännande av Tripoliregimen såväl i politiskt som religiöst hänseende. Som Svenska Dagbladet uppmärksammade i går pekades också en tidigare person i moskéledningen ut som libysk spion.

Hur ska svenska moskéer finansieras? Samfundsminister Stefan Attefalls (Kd) uttalanden om att staten bör "överväga att stötta samfund utan egna gudstjänstlokaler" kan ses i sammanhanget. Frånvaron av moskéer för den muslimska minoriteten i Sverige ses ofta som ett politiskt problem, men det är inte sena bygglov, överklaganden eller protester från majoritetsbefolkningen som blockerar, utan finansieringsbiten. Det leder dels till en olycklig framväxt av källarmoskeér, dels till beroendeframkallande externfinansiering från Saudiarabien eller som i fallet Malmö Libyen."

Källa, ledare i Smålandsposten tisdag 1 mars 2011:


"Islamic Center i Malmö hade aldrig överlevt utan libyska pengar. Men grundaren och vd, Bejzat Becirov, slår undan allt tal om kopplingar till diktatorn Muammar Khadaffi.

- Han har inte ett dugg med vår verksamhet att göra.

Bejzat Becirov skulle ha invigt ett "stilla rum" på Malmö högskola i går. Men fick i stället fullt upp med att svara på frågor om hur Malmömoskén påverkas av FN:s och EU:s sanktioner mot den libyske ledaren."

"WICS står som lagfaren ägare, vem har du kontakt med när det gäller praktiska frågor?

- Ingen, jag har total fullmakt att förvalta fastigheten."

Källa, Kvällsposten tisdag 1 mars 2011:


"Muslimenes storstue i Malmö, Islamic Center, eies av Muammer Gadaffi. Det hevder moskeens overhode Bejzat Becirov at han ikke kjenner til."

"Når vi nå får kjennskap til at det er Gadaffi, kan det jo tyde på at Jan Hjärpe har rett:

Gadaffi har støttet muslimsk virksomhet i Europa for å tjene på det selv – i motsetning til for eksempel Saudi-Arabia som også har krav til hvilken islamsk retning som skal følges. Men om det er noe bedre å ta imot penger fra den ene eller andre diktatoren med blod på hendene, se det er jeg mer usikker på."

Källa, Human Rights Service tisdag 1 mars 2011:


"Inget Islamic Center utan Khadaffi

33-miljonerbygget ägs av libyska World Islamic Call Society, WICS. Men vd Beizat Becirov förnekar att FN:s och EU:s sanktioner mot Khadaffi påverkar Malmö Islamic Center.

- Han har inte ett dugg med vår verksamhet att göra"

"Men enligt Becirov har det aldrig funnits motkrav och den lagfarne ägaren lägger sig inte i någonting. Det framgår inte i artikeln om Malmö Islamic Center betalar hyra för lokalerna."
I
Källa, Dagen tisdag 1 mars 2011:


Inga kommentarer: