2011-03-02

Polisen godkände Skånepartiets Muhammedaffisch


"Försvararen replikerade, att valmötet den 5 maj i Malmö, då affischen spreds, var ett möte Skånepartiet fått tillstånd för. Polisens film från mötet ska spelas upp i rättssalen och både åklagare och försvar åberopar sådana filmupptagningar som bevis."

Källa, Skånska Dagbladet onsdag 2 mars 2011:


"MALMÖ. Polisens beslut att ge demonstrationstillstånd till Skånepartiet uppskattas inte av alla. En anonym anmälare har därför anmält polisen för tjänstefel."

Källa, Skånska Dagbladet 7 maj 2010:


Bloggen Muslimska Friskolan har spårat upp vad som hänt med anmälan mot polisen som SkD berättar om. Det finns nämligen ingen tidningsartikel som redogör för hur det gick.

Riksenheten för polismål behandlade anmälan. Den gäller tjänstefel och har diarienummer 1200-K66610-10. Åklagarmyndigheten diarieförde anmälan som AM-78897-10.

Anmälan inkom enligt SkD i maj 2010. 19 oktober 2010 beslutade åklagare Kristian Augustsson på enheten för polismål att inte inleda förundersökning. Motiveringen var:

"Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats."

Av anmälan framgick att Skånepolisen inte bara gav tillstånd till Skånepartiets demonstration. Skånepolisen sa även ja till att Skånepartiet som är ett starkt islamkritiskt parti skulle visa upp en Muhammedaffisch på allmän plats på Stortorget i Malmö. Skånepartiet skrev i sin ansökan att en Muhammedaffisch skulle visas upp för allmänheten under demonstrationen.

Riksenheten för polismål kom fram till att Skånepolisen inte gjorde fel när den beviljade Skånepartiet att visa upp en islamkritisk Muhammedaffisch på allmän plats.

Självklart har Skånepartiets partiledare Carl P Herslow därför handlat i god tro. Det var ju polisen som godkände att affischen visades upp:
Det sjuka är att det också var Skånepolisen som anmälde Skånepartiets Muhammedaffisch för hets mot folkgrupp:

Idag onsdag 2 mars 2011 friades Herslow från hets mot folkgrupp i den rättegång, som föranleddes av Justitiekanslerns överflödiga åtal. På plats i Malmö tingsrätt fanns idag en skribent för en Sveriges största politiska blogg, samt media som skrev så här:

Webb-TV:
Webb-TV:
Radiointervju med Herslow i SR Ekot:
Herslow: ”Nakenhet väcker uppmärksamhet”
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/herslow-frias-for-mohammedaffish_5978503.svd
http://www.metro.se/nyheter/herslow-frias-for-mohammedaffish/Hdzkcb!9K72vZ752U9vzyWmZvFoCQ/
http://www.kristianstadsbladet.se/inrikes/article1399896/Herslow-frias-foumlr-Mohammedaffish.html
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=250292


Inga kommentarer: