2012-10-13

Jäv kan inte kontrolleras hos Islamic Centers nämndemanEfter tips och research 12 oktober från bloggen Muslimska Friskolan toppar Skånska Dagbladet idag lördag 13 oktober 2012 sin förstasida med nyheten om Malmömoskéns imam som sitter på två stolar. Det handlar om Islamic Centers imam Ayoub Chibli som träffar internernahäktet i Malmö. Samtidigt som han dömer som nämndeman i Malmö tingsrätt. Varken häktet eller tingsrätten kan kontrollera om han dömer muslimerna han nyss själavårdat där internerna ingående kan diskutera brotten i sak. Chibli är helt unik i Sverige med detta kryphål eftersom Kriminalvården i hela Sverige varken har någon präst, rabbin eller annan imam än Chibli anställd som själavårdare som samtidigt arbetar som nämndeman:


"En nämndeman har sedan 1 januari förra året träffat interner som själavårdare samtidigt som han suttit i rätten.

Häktet registrerar inte vem nämndemannen träffar. På så sätt kan jäv inte kontrolleras."

Källa, Skånska Dagbladets förstasida A1 samt en längre artikel på sidorna A4-A5 lördag 13 oktober 2012:

Efter att bloggen Muslimska Friskolan tipsade Sveriges Radio följer även de idag 13/10 2012 upp Skånskans artikel idag med ett nyhetsinslag om imamen Chibli som är själavårdare och nämndeman:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5308131

I radioinslaget kritiserar Sven-Erik Alhem imamen Ayoub Chiblis roll som själavårdare samtidigt som han är nämndeman:

" – Utifrån betraktat är det inte enkelt att lita på att det inte finns en sammankoppling. Det medför att förtroendet kan rubbas i kanten, att man inte är opartisk, säger Sven Erik Alhem, pensionerad överåklagare i Malmö."

Lyssna till radiointervjun på denna länk:
F.d. överåklagare: ”Förtroendet kan rubbas i kanten”


Likaså tipsade bloggen Muslimska Friskolan idag 13/10 Sydsvenskan som gör sin webartikel lite längre:
http://www.sydsvenskan.se/malmo/nytt-misstankt-namndemansjav/


Petterssons blogg ser korrekt genom medias censur. Samtliga media har fått informationen att själavårdaren är imamen Ayoub Chibli, men samtliga väljer att censurera både hans namn och muslimska titel:
http://petterssonsblogg.se/2012/10/13/imamen-blev-prast-och-namndeman/comment-page-1/#comment-22974


SVT Rapports redaktion säger ikväll 13/10 till bloggen Muslimska Friskolan, att de vet om nyheten i skånsk media om själavårdaren som kan vara jävig. Men Rapport har hittills inte velat nämna det i samband med att de i sin kvällssändning tog upp de andra fallen med jäv bland nämndemän.


Läs om bakgrunden här där du kan se att bloggen Muslimska Friskolan igår satte igång medias intresse, efter att ha funnit en insändare från en kriminalvårdare på bloggen Sweden Confidential:
Bild på socialdemokratenimamen och nämndemannen Ayoub Chibli som även arbetar som datalärare på den muslimska friskolan Ögårdsskolan vid den stora moskén Jägersrovägen 90 i Malmö:


Bakom denna research om den homofientliga imamen i Dagens Juridik stod också bloggen Muslimska Friskolan:

Inga kommentarer: