2014-03-19

Åklagare hotar sätta gatukonstnären Dan Park i fängelse


Sydsvenskanägda tidningen City utelämnar den världsberömde gatukonstnären Dan Park i sin artikel på sidan 6 i dagens tidning onsdag 19 mars 2014. Inte heller nämns att rättegången är så högt klassad att den pågår i säkerhetssalen. Sydsvenskans policy att tysta ner gatukonstnärens namn har anammats av City.

Sydsvenskan förklarar för bloggen Muslimska Friskolan, att tidningen inväntar dom i fallet innan de skriver ut den dömdes namn. Det motiveras med att Sydsvenskan helst skriver om händelsen när den sker och därefter nästa artikel när dom faller, men helst hoppar över att skriva om själva rättegången, såsom tidningen City gjort.

Sydsvenskan berättar även för bloggen Muslimska Friskolan, att de intervjuat Dan Park ett flertal tillfällen och påstår att han inte är så tuff som han verkar utåt, utan att han kan vara ganska rädd inför rättegångars påfölder. Detta är inte något bloggen Muslimska Friskolan skriver under på, då yttrandefrihetskämpen Dan Park i flera aktiva handlingar visat sig totalt orädd och även uttalat att fängelse skulle vara intressant och inget han fruktar. Sydsvenskan säger till bloggen Muslimska Friskolan att de ska ta del av Citys rapportering.


"Först utsattes 32-åringen för ett grovt våldsdåd på bron på Kroksbäck. Några veckor senare klistrade nån upp posters där han hängde med en snara runt halsen från samma bro.

Idag inleds rättegången mot en tidigare dömd hetsare."


"Mannen som erkänt att han ligger bakom affischerna, och även spridit bilden på nätet, är dömd för ett likartat hets-dåd mot Jallow sedan tidigare."

"Mannen som åtalas för att ha spridit affischen dömdes så sent som för två år sedan för förtal och hets mot folkgrupp. Då blev straffet villkorlig dom.

– Återfaller man i likartad brottslighet talar omständigheterna för att påföljden blir fängelse, säger åklagaren Magnus Pettersson."

Källa, City sidan 6 onsdag 19 mars 2014:
http://www.city.se/nyheter/rattegang-mot-hetsare-inleds/

Tidningsartikeln upplagd av Dan Park:
http://1.bp.blogspot.com/-RYUo9iVLRdQ/UyojxpxdaUI/AAAAAAAANU0/9YMG4GoVP0M/s1600/IMG_0575.jpg


"För närvarande pågår förhandling i Malmö Tingsrätt, i säkerhetssalen angående förtal och hets mot folkgrupp mot de två gambisk-svenska Yusupha Sallah och Momodou Jallow. Vi på thegambia.nu har tidigare skrivit vid flera tillfällen om Yusupha Sallah som blev utsatt för en svår misshandel i höstas inför sin då 1 ½-årige son och Momodou Jallow, ordförande för Afrosvenskarnas forum för rättvisa, som vi  intervjuade nyligen i samband med vårt uppmärksammande av Black History Month HÄR!"

"I dag är åtalspunkten även denna gång förtal och hets mot folkgrupp. Förhandlingen pågår i säkerhetssalen och beräknas pågå fram till cirka 16:40 på eftermiddagen."

Källa, The Gambia onsdag 19 mars 2014:
http://thegambia.nu/2014/03/19/nyhet-forhandling-i-malmo-tingsratt-pagar-just-nu/


"Gatukonstnären och provokatören Dan Park, 45, har åtalats igen för sina aktioner.

Åtalet gäller bland annat en skylt som hånar romer och en affisch med tre svarta män med snaror om halsen – en av dem är Yusupha Sallah som skulle kastas ner från en viadukt på Kroksbäck i Malmö.

Park nekar till brott."

Källa, Kvällsposten 5 februari 2014:
http://www.expressen.se/kvp/dan-park-atalas-for-hets-mot-folkgrupp/


23 januari 2014 berättar Dan Park på sin blogg Lidlday om polisförhöret och visar där även upp affischen på afrofobi som rättegången handlar om:

http://4.bp.blogspot.com/-w83SyJkeYEA/UuEWXhgwUAI/AAAAAAAANEI/4Kqyp_PsnUE/s400/S5031304.jpg

http://lidlday.blogspot.se/2014/01/ja-man-var-pa-forhor-igar-angaende-hets.html


Dispatch International berättar om rättegången i sin krönika torsdag 20 mars 2014:

"Medierapporteringen kring misshandeln på bron var inte sanningsenlig, menar Dan Park. När en utlänning misshandlats skriver medierna alltid om vita heterosexuella män. I det här fallet skrev man ingenting om förövarna – för att de var av utländsk härkomst.

Därefter meddelade hon att hon hoppas kunna meddela dom om två veckor, men eftersom ”målet är mycket komplicerat kan det ta ytterligare en vecka”."

Källa:
http://www.d-intl.com/2014/03/20/kronika-hur-mycket-dan-park-tal-sverige/

http://lidlday.blogspot.se/2014/03/blog-post_20.html


Dan Park har själv lagt ut förundersökningsprotokollen på sin blogg Lidlday torsdag 20 mars 2014:

http://issuu.com/danpark9/docs/underhets1

http://issuu.com/danpark9/docs/underhets2

http://issuu.com/danpark9/docs/underhets3

Källa:
http://lidlday.blogspot.se/2014/03/idag-var-det-hets-pa-rattegang-och-city.html


Inga kommentarer: