2008-04-08

Ögårdsskolans skolskjutsar


Bloggen Muslimska friskolan berättade att den muslimska friskolan Ögårdsskolan tog ut en avgift på 200 kronor per elev och termin för skolbussarna. Pengarna sattes in på ett konto som inte går att spåra. Sydsvenskan hakade på och berättade att skolan saknar tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik. Efter dessa avslöjanden tog Ögårdsskolan bort uppgifterna om betalning från sin hemsida. Nu kan Ögårdsskolan inte längre ta betalt eftersom avgiften skulle göra att det blev yrkesmässig trafik.


Utan avgift behöver skolan inte söka tillstånd hos länsstyrelsen. Islamic Center påstår att bussen hyrs. Men för att hyra bussen måste de anmäla det till länsstyrelsen. Det har inte skett. Om en skola kör med egen buss mot betalning eller hyr buss och kör mot betalning utan länsstyrelsens godkännande, så kan det strida mot yrkestrafiklagen.


Sedan år 2002 har Ögårdsskolan avgiftsbelagt skolskjutsen. Vissa föräldrar har vägrat betala, medan andra bara struntat i betalning. Skolledningen har då internt bland personalen framfört kritik mot dessa föräldrar som inte betalat. Men frågan har inte drivits utåt mot föräldrarna. Det finns en anledning till det. Om föräldrar som vägrar betala skulle flytta sina barn från skolan försvinner även skolpengen. Ibland har ändå barn som lämnat skolan stått kvar i elevlistorna en bit in på nästföljande termin och genererat felaktiga bidrag till skolan.


I stället skickade skolledaren fram sin underställde eller annan för att säga till föräldrarna att skolskjutsen måste betalas. Detta har upprepats varje år sedan skolans minibussar började köra elever. Läsåret 2004/2005 systematiserades betalningen med interna busskort för de elever som betalat. Busskorten skulle visas upp för vaktande lärare innan eleverna fick gå på bussen. På busskortet fanns elevens foto och skolans stämpel.


En del föräldrar som inte betalade klagade till skolledningen som då tog systemet ur bruk. Skolledningen var rädda för repressalier från föräldrarna. Skolskjutsavgiften har anpassats proportionellt efter hur många barn en familj har. Så en familj med tre barn betalar inte 200 kronor gånger 3. Istället kunde avgiften vara 400-500 kronor som samlad avgift för familjen beroende på barnens årskurs.


Islamic Center med Ögårdsskolan har egna busschaufförer. De står uppsatta som busschaufförer på Ögårdsskolans personallista. Men Ögårdsskolan vill inte tala utåt om dessa busschaufförer. Hösten 2007 blev en av chaufförerna av med sitt körkort i en fartkontroll då han körde en av skolans minibussar med elever i. De två minibussarna är av märket Mercedes och står parkerade framför skolan vid moskéns parkering på Västra Skrävlinge kyrkoväg. En är vit och den andra silverfärgad. Svedala buss har redogjort för hur Ögårdsskolans ena busschaufför ibland kör den uthyrda stora skolbussen för att underhålla sin körkunskap. Man kan se honom hämta upp barn på olika adresser i Malmö.


Inga kommentarer: