2008-11-30

Handikappade blir poliser



Nu när remisstiden gått ut för framtidens polisutbildning blir mönstret klart från de myndigheter som svarat.


En intressant nyhet med slopade fyskrav är att även handikappade kan antas till polisutbildningen. Bloggen Muslimska Friskolan tycker att det är bra att handikappade med läggning och intresse för polisarbete kan förbättra poliskåren. Det finns redan idag poliser som skadats eller utvecklat handikapp under sitt polisliv som arbetar framgångsrikt med till exempel underrättelsetjänst. Att handikappade kan konkurrera på lika villkor för att knipa platser på polisutbildningen och därmed förbättra underlaget till de som ska bedriva utredningsarbete och inre tjänst borde vara en självklarhet. Det är en tillgång för Sverige. I Storbritannien finns till exempel National Disabled Police Association:




"Förutom att de fysiska testerna slopas föreslås också att godkänt på svenskaprovet ska tas bort.

Förslaget är ute på remiss nu och de flesta myndigheter är positiva.

Bra att forskning blir möjlig, positivt att fler kvinnor, människor med invandrarbakgrund och funktionshindrade blir poliser - polisen ska spegla hela samhällets befolkning.

De kritiska rösterna har handlat mest om att de fysiska inträdesproven tas bort.
Conny Tärnklev studierektor vid Polishögskolan i Umeå tycker förslaget till en ny polisutbildning är bra men poliser måste ha en grundkondition, anser han."



"- Det här öppnar vägen in för en mer komplex utbildning med ännu mer mångfald, säger Conny Tärnklev. Polisen behöver funktioner inom många områden och funktionshindrade kanske inte kan vara i yttre tjänst men vara exempelvis utredare och IT specialister."



"Christine Almén är polisstudent i Umeå och hon anser att de fysiska inträdesproven ska vara kvar.

- Jag tycker inte att det är någon bra idé att ta bort fystesterna, är man motiverad går det bra att klara av de. Så jobbiga är de inte, säger Christine Almén."


Källa, Sveriges Radio Västerbotten och Norbotten 10:e och 11:e november 2008:





Men är det en tillgång för Sverige att fler kvinnor och invandrare tvunget ska tas in för att öka jämlikheten? Det innebär ju kanske att en bra manlig sökande slås ut av en kvinnlig sämre sökande enbart för att få en jämnare könsfördelning. Eller att en invandrare som inte kan tala svenska så bra eller har sämre meriter slår ut en svensk sökande bara för att poliskåren ska se mer arabisk ut. I så fall blir uniformen enbart en maskeradkostym.


Inga kommentarer: