2010-12-18

Här säljer arbetslösa romer svartsprit


Mannen på bilden ovan är på väg ner för att handla svartsprit. Han går in i gränden mellan Norra Grängesbergsgatan 26 och 28 i Malmö:

Han följer gången neråt till vänster i gränden. Innanför räcket kommer han till en källardörr. I källaren står en rom och bevakar så att inga myndighetspersoner stiger på. Mannen fortsätter i en lång gång längre in i källaren. Han går genom ett litet kök. Till slut kommer han fram till ytterligare en rom genom en gång till. Bakom sig har romen ett stort lager av svartsprit till försäljning.

Svartspritlagret sköts av arbetslösa romer och är tillgängligt för allmänheten varje dag. Mitt på dagen kan vem som helst stega in och köpa så mycket sprit de vill till halva priset mot Systembolaget.

Fastighetsförvaltaren påstår att det finns bygglov för allt i fastigheten. Men Malmö stads tillståndsenhet hittar inget tillstånd för alkoholförsäljning i detta kvarter. Inte heller stadsbyggnadskontoret finner något om spritförsäljning i detaljplanen.

Närpolisen på Rosengård har information om svartspritlagret. Lagret kan fortsätta sälja svartsprit till malmöborna så länge Rosengårds närpolis tillåter det.

Socialdemokraternas byggkommunalråd i Malmö, Anders Rubin, tycker att Norra Grängesbergsgatan är en blomstrande gata:

Vänsterpartiet i Malmö kallar Norra Grängesbergsgatan för spontankultur och vill legalisera alla verksamheter. För bloggen Muslimska Friskolan berättar en vänsterpartist hur han som ung brukade handla svartsprit från Norra Grängesbergsgatan med sig hem till efterfester.

Under Naz Naz bageri finns källaren som romerna säljer svartsprit i. Inne på Naz Naz står araber helt ovetandes om verksamheten under dem och bakar bröd till sent på kvällen.


När du kör från Lönngatan norrut på Norra Grängesbergsgatan ser du strax skyltarna till höger, en kort bit efter Uddeholmsgatan. Skylten är uppsatt på Norra Grängesbergsgatan 26 i Malmö. Där vrider folk in och parkerar bilen för att fylla på med svartsprit. Men saknas det inte något på skylten? Var finns upplysning om romernas svartspritsförsäljning? Fastighetsförvaltaren sa ju att allt hade bygglov. Varför skyltar då inte spritförsäljarna?


Inga kommentarer: