2010-12-10

Lärare omplacerad efter uttalanden om muslimska elever


Dammhagsskolans förre rektor Laid Bouakaz arbetar idag på lärarhögskolan i Malmö med mångkulturella skolfrågor och tvåspråkighet:
I
För Sydnytt och Rapport 10/12 2010 lovar han göra en lista på alla rasistiska lärare han mötte som rektor på Dammhagsskolan i Landskrona. Lärarna på den listan kan sedan polisanmälas av Landskronas utbildningsförvaltnings chef Tomas Johansson. I Sydnytt påstås att Bouakaz fick sparken som rektor för att han omplacerade en rasistisk lärare. Bouakaz har anmält händelserna till Diskrimineringsombudsmannen (DO):


"Landskrona kommun ska nu utreda om den lärare som för två år sen fällde rasistiska kommentar under en lektion på Dammhagsskolan i Landskrona kan fortsätta sitt arbete."

"Att läraren ibland uttryckte rasistiska åsikter var välkänt på skolan, enligt Dammhagsskolans förre rektor Laid Bovakaz.

"Den förre rektorn Laid Bovakaz hävdar också att den omplacerade läraren inte var den enda på skolan som fällde rasistiska komentarer.

- Vill cheferna ha en lista över medarbetare på skolan som är främlingsfientliga så kan de få den av mig."

"Det pågår samtidigt en rättslig tvist mellan Landskrona kommun och den förre rektorn. Laid Bovakaz anser att han tvingades bort från skolan.

- Jag passar inte Dammhagskolan. Jag brinner för eleverna, jag ställer krav på de främlingsfientliga lärarna."

Källa, SVT Sydnytt fredag 10 december 2010:


Hör den omplacerade Dammhagslärarens uttalanden om invandrarelevers gener i SVT Play fredag 10 december 2010:


"I programmet Skolfront på torsdagen framträdde flera elever på Dammhagskolan och vittnade om lärare och annan personal på Dammhagskolan som uttalat sig nedlåtande och till och med rasistiskt mot eleverna.

"Alla som bär burka är talibaner", berättade en före detta elev att hon hört från en lärare."

Källa, Helsingborgs Dagblad fredag 10 december 2010:


"UR:s Skolfront har talat med flera elever, föräldrar och tidigare personal på skolan som samtliga vittnar om samma sak.

En tidigare lärare på skolan, som fortfarande är yrkesverksam, har bland annat ifrågasatt invandrares rätt att skaffa barn. Ett annat uttalande som ska ha yppats är

”i ditt land hade du vaktat får, inte gått i skolan”

Källa, Skolvärlden fredag 10 december 2010:


"En lärare som uttryckt sig främlingsfientligt under en lektion i Landskrona tillåts fortfarande undervisa.

Mannen ifrågasatte bland annat om invandrare skulle få sätta barn till världen, enligt en inspelning som en elev gjort."

Källa, SVT Sydnytt fredag 10 december 2010:


"Den lärare på Dammhagsskolan i Landskrona, som uttalade sig rasistiskt om invandrare och filmades av några elever, riskerar nu att polisanmälas för sina uttalande."

Lyssna till radioinslaget:

Källa, SR P4 Malmöhus fredag 10 december 2010:


Så här yttrade sig läraren inför en högstadieklass med bland andra invandrarelever på Dammhagskolan i Landskrona:

"Är det så att ni får lov att sätta barn till världen? Ja, i dag är det ju så ja. Men om man på något sätt tänker så att man kollar era gener och den miljö ni lever i och vad era föräldrar har för gener...

Nu är den enda frågan så här: Vill vi ha folk som inte tillför landet något?"

Källa: UR:s Skolfront. (TT)


"Vad får en lärare säga till sina elever i klassrummet?

Den frågan aktualiseras efter att en elev på Dammhagsskolan i Landskrona har spelat in en lärare när han uttalat sig främlingsfientligt på en lektion."

Källa, SR P4 Malmöhus fredag 10 december 2010:


Lyssna till professor Lars Pålsson Syll i samhällskunskap på Malmö högskola. Han ger sin syn på saken i SR P4 Malmöhus fredag 10 december 2010:


"Bertil Östberg, statssekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund (FP), understryker att kommunen har ett arbetsgivaransvar för att inget liknande händer igen.

Skolan ska sprida den värdegrund som uttrycks i skollagen: tolerans och alla människors lika värde.

– Det är oerhört upprörande och olämpligt av en lärare att komma med rasistiska uttalanden, säger han till TT."

Källa, Dagens Nyheter fredag 10 december 2010:


"Dammhagskolan i Landskrona har ungefär 500 elever från förskolan till årskurs nio. 79 procent av eleverna har utländsk bakgrund. Skolan har på senaste tid haft problem med bränder och smällare på skolan, och det senaste året har brandkåren ryckt ut 30 gånger till skolan."

"Att det förekommer främlingsfientlighet bland personalen styrks även av flera före detta anställda på skolan som Skolfront varit i kontakt med, bland andra en av de före detta rektorerna Laïd Bouakaz:

– Det uttrycks på många olika sätt, på både dolda, öppna och systematiska sätt, så det finns olika varianter av främlingsfientlighet på skolan."

Källa, pressmeddelande från Kunskapskanalen fredag 10 december 2010:
I
I
I
"Debatt i Skolfronts studio med Alexandra Pascalidou, journalist, Tomas Johansson, förvaltningschef barn- och ungdom, Landskrona stad, Carl Sahlin, föreläsare i mångfaldsfrågor och Magnus Blixt från Lärarnas yrkesetiska råd."


Här kan du läsa föräldragruppens brev till Dammhagskolan från mars i år, där de uppmärksammar skolledningen om att eleverna upplever en känsla av att vara diskriminerade i skolan. Länk till pdf-dokument :
http://www.ur.se/upload/Skolfront/ht_10/Dnr32-10-5.pdf

Källa:
http://www.ur.se/Skolfront/Aktuella-program/Framlingsfientlighet-bland-larare/


Här kan du läsa hur Skolfronts granskning av Dammhagskolan gick till.
Läs mer »

http://www.ur.se/Skolfront/Aktuella-program/Framlingsfientlighet-bland-larare/Artiklar/Sa-gick-granskningen-till/

Programmet från Skolfront sänds:

Söndag 12/12 22:45 SVT1
Tisdag 14/12 13:00 SVT2
Onsdag 15/12 19:30 Kunskapskanalen

Några elever på skolan bandade en lärare på en lektion,
Ljudupptagning
Skrolla längst ned på länken:

Reportaget om Dammhagsskolan.
Skrolla längst ned på länken:

http://www.ur.se/Skolfront/Aktuella-program/Framlingsfientlighet-bland-larare/

Inga kommentarer: