2008-04-01

Borås chockat av hedersförtryckande skolungdomar


Kritikernas blogg har hittat en nyhet från Radio Sjuhärad som i dagarna nystats upp. 100 projekt har behövts från socialtjänst och länsstyrelse för att motstå länets hedersförtryck bland skolungdomar:


"Sen Länsstyrelsen 2002 fick statliga pengar, och i uppdrag av regeringen att arbeta mot och informera om hedersrelaterat våld, så har över 100 projekt och insatser bevilljats pengar i länet. Dessutom har personal från bland annat socialtjänst och skola fått gå utbildning hos Länsstyrelsen."


"På skolrona i Borås vittnar kuraratorer om att dom möter flickor som lever strängt inrutade liv. Det visar en rundringning som Radio Sjuhärad gjort"

"Länsstyrelsen i västra götland bedömde 2002 att det i länet fanns ca. 300 ungdomar som levde ett begränsat liv på grund av hedersförtryck"


"-Tjejer ska vara hemma, för föräldrar vill inte att de ska tappa oskulden, menar en av killarna.

-Jag har många systrar och jag har stenhård koll på dem. De får inte gå ut och killkompisar får de absolut inte ha, det vill jag inte. De ska vara rena tjejer, fina flickor. Det är bäst att vara välklädd och sitta hemma, säger en annan kille."


Det skulle vara bra om skolorna inte bara undervisade om fredsreligionen islam, utan även om hedersrelaterat våld i patriarkala religioner:



Inga kommentarer: