2008-04-03

Utkastade elever på Ögårdsskolan


En av hemspråkslärarna på den muslimska friskolan Ögårdsskolan vid Islamic Centers moské i Malmö är observant. Eftersom hemspråksläraren arbetar och arbetat på många skolor i Malmö känner hemspråksläraren igen eleverna. Hemspråksläraren berättar att många elever som går på Ögårdsskolan är utkastade från kommunala grundskolor i Malmö. Det visar sig att många elever på Ögårdsskolan kan berätta vilka skolor de tidigare gått på och varför de kastats ut därifrån. Ögårdsskolan har därigenom hittat ett sätt att tjäna pengar på utkastade elever.


I en pågående utredning hos Skolverket mot Ögårdsskolan bekräftas den bilden. Där har flera lärare anmält sin egen Ögårdsskolan för att ta emot elever de inte har resurser att klara av, och som skolledningen inte sätter in stödåtgärder för. Lärarna som anmäler menar att det bara är för att tjäna pengar, och sedan får de utarbetade lärarna ta smällen i klassrummen med elever de inte är kapabla att ta hand om.


Ögårdsskolan lockar på sin sida termin efter termin med den stående formuleringen att fler platser finns lediga. Alltså har skolan problem att på normalt vis fylla sina klasser:


Inga kommentarer: