2008-04-02

Feminister mot muslimska friskolor


Avhoppade Rebecca Hybbinette från Feministiskt initiativ träder fram och berättar varför:


"Från att attraherat cirka 3000 intressenter och medlemmar, till att nu bara fånga in ett par hundra. Frågan är varför?"


"De som påstår sig vilja bekämpa patriarkatet stödjer detsamma när det tar sig religiösa uttryck. De äldsta monoteistiska religionerna, judendom, kristendom och islam, är byggda av och på patriarkat, dess strukturer och prioriteringar. Fi är mot prostitution, men accepterar försäljning av döttrar. Fi bekämpar mäns våld mot kvinnor och tycker att en mors medverkan till att knuffa ner en dotter från en balkong, för att inte skända familjens heder, är detsamma som en mans våld mot sin fru."


"Dessa nytillkomna känner inte till hur ett demokratiskt samhälle fungerar. När de tar för givet rätten att misshandla sina kvinnor, sina döttrar, sina söner och tar även sina förtryckta kvinnor till hjälp för att straffa flickor som inte följer normen"


"Flickor som tvingas bära schal i religiöst syfte innan de fyllt 18 påtvingas en underkastelse och isolering som skadar dem. Vi som är kritiska är också kritiska mot religiösa friskolor, mot religiösa synliga symboler i skolan, eftersom dessa inte kan följa läroplanen utan att indoktrinera i dogmatik och ovetenskaplighet.


Jag kan inte längre känna samhörighet med fi och lämnar därmed föreningen. Jag fortsätter mitt feministiska arbete i Nätverket mot hedersrelaterat våld, som på ett år har vuxit sig större än fi."


Källa, Ystads Allehanda fredag 28 mars 2008:


Inga kommentarer: