2009-07-17

Somalias justitieminister avrådde från terrorvärvning i Örebro



Somalias justitieminister vädjade i Örebro till unga muslimer att inte bli terrorister:


"På torsdagen kom Somalias justitieminister till Örebro. Anledningen var att han ville avråda unga män att resa från Sverige till Somalia för att delta i det så kallade heliga kriget.


"Enligt Säpo finns det ett tiotal svenska män som deltar i träningsläger eller våldshandlingar för motståndsrörelsen Shabaab.


Somalias justitieminister Abdirahman Mohamoud Farah gjorde på torsdagen ett stopp i Örebro på sin resa mellan Stockholm och Köpenhamn för att träffa sveriges största kulturförening för somalier.

- Vi är här i Sverige för att ge råd och stöd till somalier och för att tala emot den ideologi som får ungdomar att bekämpa sitt land, berättar han. De tror att man kommer närmare Gud om man handlar rättfärdigt.


Yahaya Hidig är sekreterare vid Örebro moské. Han förklarar de ungas vilja att strida med att de inte vet vad de ger sig in i."


Källa, SVT Tvärsnytt fredag 17 juli 2009:



Se TV-inslaget från Örebro moské. Där samlades barn från muslimska friskolor, så unga som ner till 8-åringar, för att lyssna till Somalias justitieminister:
http://svtplay.se/v/1627699/farligt_att_ga_med_i_shabaabrorelsen


Se Somalias justitieminister intervjuas i Örebro moské:
I
I
I
"I kväll kommer därför landets justieminsiter att möta somaliska familjer i Örebros moské för att informera och varna om läget i landet.



Rebellrörelsen anses av många ha al-Qaida-anknytning och ministern Abdirahman Janaqow menar att det är en fruktansvärd verklighet ungdomarna möter om dom åker ner till kriget.

– Ungdomar rekryteras till något som kallas "heligt krig" som egentligen inte finns, de har fått helt fel bild av vad ett heligt krig är. De åker då tillbaka till ett helvete och förstör för människor som redan har det svårt.


Justitieministern berättar att han åker runt i hela Norden på stormöten för att avråda ungdomarna och deras familjer från Al-Shabaab som den militanta islamistiska organisationen kallas, i hemlandet Somalia rasar striderna ständigt mellan den provisoriska regeringen och rebellerna."


Källa, Sveriges Radio Örebro torsdag 16 juli 2009:


Hör radiointervjun:


Justitieministern intervjuas i Nerikes Allehanda fredag 17 juli 2009:

Inga kommentarer: