2012-03-01

I kvällens dokumentär avslöjas polisens ineffektivitet"Polisskolan - 20 år senare
SVT2 20:00 - 21:00 Idag, 1 mars 2012

Svensk dokumentär från 2012. För 20 år sedan följde serien "Polisskolan" ett gäng ungdomar som utbildade sig till poliser. De ville ut och göra nytta. Nu är de stökiga nätterna över för de flesta. De flesta är chefer av olika slag och de funderar över jobbet de valde. Dokumentären "Polisskolan: Poliser sökes" från 1991 visas i Kunskapskanalen 29/2."


Hur kan 20 - 25-åringar som nyblivna poliser 1991 tjugo år senare 2011 som 40 - 45-åringar till största delen bestå av chefer som slipper vara ute och jaga brottslingar på tidpunkter då brott begås? På vilken annan arbetsplats betalas en majoritet av fyrtioåringar med chefslöner?

Har verkligen inte Polisförbundet något att invända mot detta resursslöseri?

Förr gick poliser ut polishögskolan som tjugoåringar. De var i yttre tjänst tills de blev femtioåringar. Det var 30 år i yttre tjänst. Därefter fick majoriteten lugnare patrullering på dagtid medan en liten minoritet blev chefer med inre tjänst.

Idag kommer de flesta in på polishögskolan vid tjugosju år fyllda. De är färdigutbildade vid trettio då de börjar arbeta. Vid fyrtio till fyrtiofem får majoriteten inre tjänst med chefsjobb eller utredningar. Det är endast tio till femton år i yttre tjänst idag mot trettio år förr. Maken till resursslöseri går inte att finna i andra organisationer. Problemet heter monopol där ingen annan aktör erbjuds utföra polisens arbete effektivare.

Professor Leif GW Persson har uttalat flera gånger att hälften av Sveriges poliser inte arbetar med rent polisiära arbetsuppgifter. Kvällens dokumentär är ett bevis för det. Skattekronorna rinner bort och därför stiger kriminaliteten. Den uteblivna debatten visar att media inte förstår något om polisutbildningsfrågor.

Protestera efter programmet!


Helsingborgs Dagblad recenserar fredag 2 mars 2012 programmet och reagerar på att allt färre poliser är ute på gatan medan fler poliser blir administrativa chefer:Se SVT-dokumentären om Polisskolan här, både det nya avsnittet och det som sändes för tjugo år sedan:

Inga kommentarer: