2012-03-14

Islamic Center berättar om muslimer i fängelse"mars 14, 2012

På eftermiddagen beger sig eleverna till Malmös moské som är belägen en bit utanför centrum. Den består av flera olika byggnader, men mitt i finns den stora kupolen som är utmärkande för en moské.

Män och kvinnor får gå in i olika ingångar och får ta av sig skorna i varsitt omklädningsrum. Gemensamt kommer man ut i en stor sal med en mjuk detaljerad matta. Eleverna sätter sig mot väggarna och väntar förväntasfullt på guiden. Han är en relativt ung muslimsk man med en ljusblå skjorta med en beige kavaj och matchande byxor."

"Tiden är lite mer knapp, men eleverna hinner ändå med några frågor. I svaren hänvisar han på ett mycket modernt sätt till internet och Aftonbladet. Det uppskattas väldigt mycket att det är en uppdaterad guide, men han hänvisar även mycket till koranen, många citat och berättelser som han kan utantill. En fråga som många funderat över är evolutionsteorin. Tror muslimer på den? Han svarar inte direkt på frågan, men av hans svar får man fram att han inte tror på den"

"Han pratar mycket om sin tid som lärare i fängelse bland muslimer. Ånger och hat mot sig själv är många som känner efter att de gjort något som bryter mot religionen. Det som krävs för att bli förlåten är att man känner stark ånger och ilska mot sig själv.

Kvinnoförtryck är ett ämne som ofta diskuteras och speciellt vad gäller muslimska länder. Han pratar om att han vill se en förändring i samhället, men det måste ske genom skolorna."

"85% av kvinnorna är analfabeter och därför är de inte kapabla till att ha höga positioner. Bilden media ger är en terroristbild som är svårt att ta bort från muslimer."


Källa, Agardhisten, nyhetsbloggen för journalistikeleverna onsdag 14 mars 2012:


Inga kommentarer: