2012-03-07

Journalister stjäl från licensbetalarnaTV- och radioavgiften har byggt upp Sveriges radios grammofonarkiv. I maj och oktober 2011 såldes alla cd-skivor och LP-skivor ut från SRs regionala radioarkiv i Jönköping och Malmö. Den musik som är ovanlig ska finnas kvar enbart i Stockholm och resten av låtskatten är lagrad digitalt.

En köpfest mötte diskofiler när de nyligen äntrade utförsäljningen i olika läns grammofonarkiv. Skivorna är inköpta under decennier för licenspengar. SR Radio Jönköping vann över medtävlande gamla Malmöhus län insamlingstävlingen till förmån för Världens barn.

Men en märklig syn mötte upp. De många tusentals skivorna har under femtio år utsatts för en mängd stölder av journalister arbetandes i radiohusen. Ty samtliga skivor har fått fullt av märkningar för att hindra tjuvarna som arbetar där.


Klistermärken med SRs logga på konvoluten

Klistermärken på askarna

Klistermärken direkt på skivorna

SRs skrivna logotype med märkpenna direkt på skivorna

Texter med "Tillhör SRs grammofonarkiv"

Instansningar på skivkonvoluten med SR

Klistermärken mot stöld på asken som håller fast CD-skivan i fodralet


Varje decennie har fått egna påhittiga märkningar. Det har alltså varit ett betydande problem med stölder av skivorna genom åren som aldrig upphört. Vem hade kunnat tänka sig att de journalister som läser upp nyheter och granskar orättvisor inte kunnat låta bli att stjäla skivor som licensbetalarnas pengar köpt in? Betänk då att radiohusen är låsta med passerkort och en receptionist som bevakar in- och utpasserande. Byggnaderna är dessutom skyddsobjekt som är kameraövervakade. Stöldmärkningarna i skivaffären där vanligt folk handlar är ingenting gentemot grammofonarkiven på radiohusen där tjuvaktiga journalister arbetar.

Men varför går utförsäljningen av grammofonarkiven till Världens barn som är fattiga för att de länderna styrs av diktaturer som media inte kritiserar? Varför återgår inte vinsten i form av tillfälligt sänkt radio- och TV-avgift till oss som byggt upp rikedomen?

Nedan ett antal artiklar som samtliga utelämnar de anmärkningsvärda stöldmärkningarna på journalisternas arbetsplats:


Skånska Dagbladet fångade skivutförsäljningen i Malmö och filmade LP-samlingen: http://www.skanskan.se/webbtv/1198935879001/skivfrossa-i-radiohuset

Inga kommentarer: