2013-02-07

Häktad bidragsfuskare i muslimsk friskolas styrelse


"47-åringen som åtalats för omfattande fusk med assistentersättning har suttit i styrelsen för friskolan Dar Al Uloum i Linköping. Åklagaren ifrågasätter nu om mannen verkligen kunnat sköta ett sådant uppdrag med tanke på hans påstådda funktionshinder."

"Av handlingar från länsstyrelsen i Östergötland framgår att 47-åringen har suttit i styrelsen för friskolan Dar Al Uloum i Linköping. Ett registreringsbevis från december 2007 – alltså under en tid då 47-åringen hade personlig assistans – visar att han tillsammans med friskolans rektor och ytterligare en person ingick i skolans styrelse.

Friskolan Dar Al Uloum och dess rektor har under den senaste tiden hamnat i myndigheternas fokus sedan det gjorts stora kontanta uttag från skolans konto. Det pågår nu en förundersökning rörande misstänkta skattebrott mot skolans rektor och ytterligare tre personer."

" – Han har varit styrelseledamot i en friskola. Jag tycker man kan ifrågasätta om man kan klara av ett sådant uppdrag om man är så svårt handikappad som han har utgett sig för att vara. Jag kommer att ta upp det som en omständighet, säger Marianne Staaf och fortsätter:
 
– Om man är så svårt handikappad att man behöver hjälp med sina grundläggande behov har jag svårt att se att man kan klara av ett så pass tungt styrelseuppdrag."

"47-åringen lämnade sitt styrelseuppdrag den 12 december förra året. Då hade han suttit häktad i närmare två månader."

Källa, Corren lördag 2 februari 2013 med TV-inslag:
http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/47-aringen-satt-i-friskolans-styrelse-6299667-artikel.aspx


"De pengar som Skatteverket kräver av Dar al Uloum-skolan i Skäggetorp finns nu deponerade hos kronofogden. Skolan har en ny styrelse. De får full elevpeng. Men den brottsmisstänkte rektorn jobbar kvar."

Källa, Corren lördag 2 februari 2013:
http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/hotad-friskola-far-pengar-igen-6299632-artikel.aspx


"Den muslimska friskolan Dar al Uloum i Linköping har nu lämnat in en budget till Skolinspektionen för att visa hur man ska driva skolan vidare, efter att drygt 1,1 miljoner kronor av skolans tillgångar blivit frysta av Skattemyndigheten."

Källa, Sveriges Radio P4 Östergötland lördag 2 februari 2013:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=5430363

Inga kommentarer: